Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Το Πανεπιστήμιο στη βιομηχανία - Συνεργασία με προοπτικές για τις σχολές και την αγορά

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΑΤΡΑΣ Μαρίνας Ριζογιάννη
rizogianni@pelop.gr

Το πρώτο ουσιαστικό θεμέλιο στη συνεργασία του ακαδημαϊκού χώρου με την παραγωγή μπήκε χθες στην Πάτρα με πρωτεργάτη το Πανεπιστήμιο Πατρών και άμεσο συνεργάτη τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕΔΕ).
Κι αυτό το θεμέλιο είναι το πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ» που ανακοινώθηκε χθες επισήμως στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών από τον εμπνευστή του προγράμματος, αναπληρωτή πρύτανη Ερευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητή Δημοσθένη Πολύζο πλαισιωμένο από την απερχόμενη πρύτανη Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και τον νέο πρύτανη Χρήστο Μπούρα.
Παρόντες στη διαδικτυακή αυτή συνάντηση ήταν ο ομότιμος καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, πρόεδρος του ΣΕΒΠΕΔΕ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, καθώς και ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. Την παρουσίαση συντόνιζε ο διευθυντής του ΣΕΒ Νίκος Κοτσώνης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το «UPatras IQ» αφορά τετραετή διδακτορικά προγράμματα, με ισχυρό τεχνολογικό και βιομηχανικό προσανατολισμό. Στόχος είναι η δημιουργία ερευνητικών δεσμών ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ώστε η ακαδημαϊκή έρευνα να μετασχηματιστεί σε τεχνολογία χρήσιμη για τις επιχειρήσεις και σε βελτιωμένες διαδικασίες παραγωγής. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσανατολιστούν σε ερευνητικά πεδία που θα τους φέρουν πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία. O διδακτορικός τίτλος θα απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕΔΕ) στηρίζουν ενεργά την πρωτοβουλία αυτή, και ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις - μέλη τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες για ερευνητικές συνέργειες, που θα προσφέρει το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η πορεία της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι ως εξής: Η ετήσια αποζημίωση (υποτροφία) του κάθε διδακτορικού προγράμματος θα είναι 10.000,00 Ευρώ και συνολικά για τα τέσσερα έτη 40.000,00 Ευρώ ανά υποψήφιο διδάκτορα. Οι πόροι αυτοί θα προέρχονται την 1η χρονιά 100% από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την 2η και 3η χρονιά 50% από το Πανεπιστήμιο Πατρών και 50% από την συμβαλλόμενη Επιχείρηση και την 4η χρονιά 100% από την Επιχείρηση, στη βάση ειδικού συμφωνητικού που θα συνάπτει το Πανεπιστήμιο Πατρών με την Επιχείρηση.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ
«Η νέα γνώση είναι αποτέλεσμα της έρευνας και η τεχνολογία παίρνει τη νέα γνώση και την μετουσιώνει σε νέα προϊόντα. Κι αυτό συμβαίνει στον χώρο των επιχειρήσεων» επισήμανε εισαγωγικά ο κ. Πολύζος τονίζοντας ότι:
«Οι ερευνητές και οι επιχειρηματίες σε προηγμένες χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Σε εμάς είχαμε μία σταδιακή αποσύνδεση η οποία δημιούργησε πολλά προβλήματα και θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα εάν συνεχιστεί. Στη χώρα μας εισήλθαν τις τελευταίες δεκαετίας πολλά κεφάλαια τα οποία καρπώθηκαν και οι δύο πλευρές και πίστεψαν ότι έτσι λειτουργούσαν σωστά. Αλλά κατά τη γνώμη κάναμε όλοι λάθος. Αν συνεχιστεί αυτό θα μιλάμε για μία τριτοκοσμική οικονομία με εποχιακή απασχόληση στον αγροτικό ή τουριστικό τομέα. Πρέπει να καταλάβει η πολιτεία αλλά και ο ΣΕΒ ότι αυτό που ξεκινάμε σήμερα στην Πάτρα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα».
Ο κ. Πολύζος ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ξεκινάει με έξι διδακτορικά. Ευχαρίστησε δε τον κ. Κοτσώνη που είναι ο σύνδεσμος μεταξύ πανεπιστημίου και βιομηχανιών, τον κ. Μπάρλο διότι, όπως ανέφερε γνωρίζει και τις δύο πλευρές θαυμάσια, την κ. Κυριαζοπούλου για την απόλυτη συμπαράσταση που του πρόσφερε όπως και τον κ. Μπούρα που υπήρξε συνοδοιπόρος του στην προσπάθεια.
ΒΕΝΕΤΣΑΝΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
Η πρύτανης από την πλευρά της ανέφερε: «Χαιρόμαστε που είμαστε όλοι μαζί διότι αυτό δεν είναι αυτονόητο. Η καινοτομία με την παραγωγικότητα είναι μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε σ' ένα δρόμο πολύ καλό.
Ολο αυτό το εγχείρημα με επικεφαλής τον κ. Πολύζο στηρίχτηκε σε πολλές συναδέλφους ανάμεσα στους οποίους και ο νέος πρύτανης. Αφήνουμε καλή παρακαταθήκη στον κ. Μπούρα για να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα σημαντικό βήμα στην ουσιαστική σύνδεση του Πανεπιστημίου με την πόλη και τη βιομηχανία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Ιδιαίτερα θετική η παρουσία του νέου πρύτανη ο οποίος τόνισε:«Η παρουσία μου θέλω να σηματοδοτήσει τη συνέχιση αυτού του επιτυχημένου εγχειρήματος. Θα είμαστε πάντα μαζί διότι πιστεύουμε στη δύναμη της αγοράς και την επιχειρηματικότητα διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ο καθένας και ειδικότερα σε ότι μας αφορά, την ακαδημαϊκότητα. Η επόμενη πρυτανική αρχή πιστεύει στη δύναμη της συνέργειας και απλώνει χέρι για περαιτέρω συνεργασία».
Εκ μέρους του βιομηχανικού κόσμου της περιοχής ο κ. Μπάρλος επισήμανε: «Εγινε το πρώτο ελπιδοφόρο βήμα για την ερευνητική συνεργασία Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα... Εχουμε μπροστά μας διάφορα θέματα που πρέπει να δούμε από κοινού και έχουμε προτάσεις για:
  • την γρήγορη θεσμοθέτηση της μεταδιδακτορικής Ερευνας στη Βιομηχανία,
  • την ίδρυση κοινών Ερευνητικών κέντρων και Ινστιτούτων με την συμμετοχή Ιδιωτικών και Δημόσιων φορέων,
  • την ίδρυση της «Ψηφιακής Βιομηχανικής Σχολής» στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πατρών». Καταλήγοντας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Πολύζο και τους συνεργάτες του όπως και την κ. Κυριαζοπούλου για την άριστη συνεργασία που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Επιχειρηματικής Κοινότητας, και ευχήθηκε στον Πρύτανη κ. Μπούρα κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.
ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν όσα επισήμανε ο κ. Ξηρογιάννης. «Παρά την σημαντική επιστημονική αριστεία και τις υψηλές επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών, ο μετασχηματισμός της έρευνας και καινοτομίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και βιομηχανική ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο. Μόνο το 12% των διδακτορικών διατριβών που εκπονούνται στη χώρα μας έχουν ως αντικείμενο τη βιομηχανία και τις κατασκευές, και το 7% τις ΤΠΕ. Επίσης, μόλις το 2,3% του συνόλου των αποφοίτων με διδακτορικό τίτλο σπουδών εργάζεται στη βιομηχανία» και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πάτρας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε την καινοτομία των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, μεταφέροντας την έρευνα αιχμής, που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην παραγωγή. Ενθαρρύνουμε, λοιπόν, τα μέλη μας να αξιοποιήσουν αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία, και προτρέπουμε την Πολιτεία να δημιουργήσει ένα εθνικό πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών στο πρότυπο του UPatras IQ».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ