Type Here to Get Search Results !

Επιτάφιοι στην Πάτρα: 5 ξεχωριστές περιφορές (pics+vids)

Επιτάφιοι στην Πάτρα: 5 ξεχωριστές περιφορές (pics+vids)
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα κατάνυξης για την Ορθοδοξία. Οι πιστοί θρηνούν με ευλάβεια την Σταύρωση του Κυρίου και κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει την δική του ξεχωριστή παράδοση για αυτή την ημέρα.
Παραδόσεις που έχουν έναν κοινό παρανομαστή τον θρήνο. Στην Πάτρα η κάθε συνοικία, έχοντας από παλιά η κάθε την δική της ξεχωριστή ενορία, θρηνεί τον χαμό του Κυρίου και ετοιμάζεται για να γιορτάσει την Ανάσταση, όπου η ζωή νικά τον θάνατο.
Στις Εκκλησίες οι γυναίκες και τα παιδιά στολίζουν από το πρωί τον Επιτάφιο για να είναι όλα έτοιμα την Αποκαθήλωση, ενώ το απόγευμα το δειλινό της Πάτρας, κάθε χρόνο τέτοια παίρνει ένα ξεχωριστό χρώμα μελαγχολικό και ευλαβικό.
Οι Πατρινοί συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου. Κάθε Ενορία έχει την δική της ξεχωριστή διαδρομή, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστούς να νιώσουν το κλίμα ευλάβειας και ταπεινότητας της Μεγάλης Παρασκευής.
Η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική σε όλες τις ακολουθίες.
Ξεχωρίζουμε τις εξής κυρίως από άποψης διαδρομής και τελετουργικού:

Άγιος Θωμάς

Ξεχωριστό χρώμα στη Μεγάλη Παρασκευή δίνει ο Επιτάφιος του Αγίου Θωμά, στο εκκλησάκι μέσα στην Αχαΐα Κλάους, με δεκάδες πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία και να ακολουθούν την λιτανεία στους στενούς δρομίσκους της Καστροπολιτείας.
Άρωμα άνοιξης και γλυκιά μελαγχολία σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, με τον Επιτάφιο να βγαίνει στο φως της ημέρας, κατά τις 5 το απόγευμα. 

Ιερός Ναός Αγίων Αγγέλων

Πολύς κόσμος την πένθιμη μέρα της Μεγάλης Παρασκευής επισκέπτεται το Α' Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας, εκεί που βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Αγγέλων,  για να παραστεί στην ακολουθία και κατόπιν στην περιφορά του Επιταφίου.
Η Μεγάλη Παρασκευή άλλωστε είναι η μέρα των νεκρών και αρκετοί Πατρινοί σπεύδουν για να ανάψουν ένα κεράκι στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν χάσει. Η ακολουθία ξεκινάει στις 16.30 ενώ δύο ώρες περίπου αργότερα, ενώ στις 18:30 ξεκινάει η περιφορά του Επιταφίου.

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα

Η ατμόσφαιρα στον επιβλητικό και μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Ανδρέα είναι υποβλητική. Η μεγαλοπρέπεια του Ναού του Αγίου Ανδρέα που αποτελεί άλλωστε και τον Πολιούχο της Πάτρας μοιάζει να υποκλίνεται στον θρήνο για τον χαμό του Κυρίου.
Ο Ναός συγκεντρώνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή πλήθος Πατρινών και αρκετούς επισήμους, τόσο από την τοπική πολιτειακή εξουσία, όσο και από την εκκλησιαστική. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται το βράδυ κατά τις 9 και τον ακολουθεί εκατοντάδες κόσμος με την δημοτική μπάντα να ψέλνει πένθιμα τους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων

Η Νεανική Χορωδία  Εκκλησιαστικής  Μουσικής του  Ι.Ν.  Αγίων Αποστόλων Πατρών στην Ακτή Δυμαίων «Φωναίς Αισίαις» ψέλνει κάθε χρόνο τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής.
Η απόδοση των ύμνων την ευλαβική στιγμή της περιφοράς του Επιταφίου, από  την  Νεανική Χορωδία του ναού των Αγίων Αποστόλων αποτελεί πλέον θεσμό  για τους ενορίτες αλλά και τους  συμπολίτες  και επισκέπτες  των Πατρών, που  συρρέουν κάθε  Μεγάλη Παρασκευή  στον Ιερό Ναό για να απολαύσουν την Θεία ακολουθία και να  συμψάλλουν τα Εγκώμια.

ΚΕΤχ Πάτρας

Με ιδιαίτερη κατάνυξη γίνεται κάθε χρόνο η περιφορά του Επιταφίου εντός του στρατοπέδου ΚΕΤΧ.
Την περιφορά οδηγεί η μπάντα του Δήμου Πατρέων, ενώ ακολουθούν μέλη του Ερυθρού Σταυρού καθώς και ένα άγημα στρατιωτών οι οποίοι μεταφέρουν  στους ώμους τους τον Ιερό Επιτάφιο.

Επιτάφιοι στην Πάτρα: 5 ξεχωριστές περιφορές (pics+vids)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ