Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Παιδική πορνεία σε δημόσια θέα - Φρικτές καταστάσεις στο Ριγανόκαμπο!

Ο συναγερμός που είχε ηχήσει από τον φορέα που περιθάλπτει τον πληθυσμό του καταυλισμού στον Ριγανόκαμπο αγνοήθηκε από αρχές και φορείς. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί.
Ως ο χειρότερος καταυλισμός Ρομά από απόψεως εξώθησης των παιδιών σε επαιτεία και πορνεία, είχε αναδειχτεί από το πρόγραμμα «Υγείας για όλους» αυτός του Ριγανοκάμπου του δήμου Πατρέων. Τι άλλαξε από τότε; Τίποτα.
Το θέμα είχε αναδείξει και στο παρελθόν η «Π» φιλοξενώντας τις εκκλήσεις του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής και μέλος του ΔΣ του προγράμματος καθηγητή Παιδιατρικής Γιώργου Χρούσου και της προέδρου του ΔΣ και συντονίστριας του Προγράμματος Ελένης Σωτηροπούλου, προς τους τοπικούς φορείς για να παρέμβουν.
Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και όχι μόνον δεν έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις αλλά η κατάσταση έχει διογκωθεί περαιτέρω.
«Δυστυχώς παρά τις επισημάνσεις μας και τις εκκλήσεις προς τους τοπικούς φορείς δεν υπήρξε ανταπόκριση. Έτσι συνεχίζεται η πορνεία και η επαιτεία από τα παιδιά του συγκεκριμένου καταυλισμού» μας είπε η κ. Σωτηροπούλου και πρόσθεσε:
«Καλούμε και παρακαλούμε τους φορείς να παρέμβουν. Υπάρχουν τρόποι να ελέγξουν την κατάσταση και να εξαναγκάσουν τους γονείς να σταματήσουν την εκμετάλλευση των γονιών τους. Είναι γνωστό ότι σε συγκεκριμένους χώρους της Πάτρας, πλατείες, χώρους ανοιχτούς πάρκινγκ, στην σιδηροδρομική γραμμή στα Βραχνέικα, στον Κόκκινο Μύλο και αλλού πηγαίνουν άρρωστοι ψυχικά ηλικιωμένοι και για πέντε και έξι ευρώ εκμεταλλεύονται σεξουαλικά κοριτσάκια και αγοράκια του καταυλισμού. Όλοι γνωρίζουν τα περιστατικά αυτά αλλά κανείς δεν παρεμβαίνει. Εμείς τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές και στο πρόσφατο συνέδριό μας το θέσαμε. Έχουμε προσφύγει και στα αρμόδια Υπουργεία και τις υπηρεσίες. Το πρόβλημα της Πάτρας, και κυρίως του καταυλισμού του Ριγανοκάμπου, είναι σοβαρότατο».
«ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ»
Η κ. Σωτηροπούλου επισημαίνει δε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα για τον εντοπισμό αυτών των περιστατικών. «Πέραν του ότι όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια μας, ο μακροσκοπικός έλεγχος που κάνει ο παιδίατρος εντοπίζει τα ευρήματα που δείχνουν ότι υπήρξε η σεξουαλική κακοποίηση. Βλέπουμε στον καταυλισμό κοριτσάκια βαμμένα, με σκουλαρίκια, με χρυσαφικά κλπ. κι αν τα ρωτήσεις ποιος σου τα αγόρασε απαντάνε «ο άλλος παππούς». Υπάρχουν και σε άλλους νομούς της χώρας Ρομά αλλά ζουν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες. Η Πάτρα έχει τον καταυλισμό με τα περισσότερα προβλήματα».
Οπως προσθέτει η ίδια «υπάρχουν και στην Ηλεία κρούσματα σε μικρότερη έκταση. Επίσης στην Ανδραβίδα έχουμε εγκαταλελειμμένα παιδιά. Εχουμε βρει παιδάκι με 39 πυρετό να περιφέρεται με ένα σακάκι στους δρόμους. Αναγκάζουν τα κορίτσια να παντρεύονται 12 και 13 ετών και να γεννάνε παιδιά τα οποία στη συνέχεια εγκαταλείπουν. Αν δεν σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη επιδοματική πολιτική δεν θα ελεγχθεί αλλιώς η κατάσταση».
Υπενθυμίζουμε ότι με έκθεσή του ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος είχε επισημάνει ότι: «Τα παιδιά βιώνουν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής, ζουν φρικτές καταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους».
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
Το ερχόμενο Σάββατο, 28 Ιουνίου, οι κινητές μονάδες του προγράμματος «Υγεία για όλους», για 8η φορά, θα βρίσκονται στον συγκεκριμένο καταυλισμό προκειμένου να εξετάσουν τα παιδιά και να τα εμβολιάσουν. Η συγκεκριμένη παρέμβαση γίνεται σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, την Α' πανεπιστημιακή Κλινική του «Αγία Σοφία», την παιδιατρική Κλινική «ΜΗΤΕΡΑ», την παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, το «Καραμανδάνειο», το Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ και τη συνδρομή της αστυνομίας. Το όλο πρόγραμμα στηρίζει το υπουργείου Υγείας. Απών από την παρέμβαση ο δήμος Πατρέων παρ' ότι κλήθηκε να συμμετάσχει και να βοηθήσει στη φροντίδα των παιδιών.
Ο εμβολιασμός και ο παιδιατρικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που συνέταξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου.
«Ισως πάμε και στον καταυλισμό των Βραχνείκων αλλά κυρίως αυτή τη φορά εστιάζουμε στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου. Εχουμε συνολικά εμβολιάσει 11.000 παιδιά Ρομά με 23.000 εμβόλια. Κι όλα αυτό το έργο γίνεται με τη στήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών που μας παρέχουν τα απαιτούμενα υλικά. Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν φορέα».
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Η κ. Σωτηροπούλου επισημαίνει ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση κάποιες από τις οικογένειες μπαίνουν σε μία υγειονομική σειρά. Ενδεικτικό είναι ότι φυλάνε σε σακούλες τα βιβλιάρια υγείας που τους έχει εκδώσει το πρόγραμμα «Υγείας για όλους» και κάθε φορά που πηγαίνουν οι κινητές μονάδες για έλεγχο και εμβολιασμό τα φέρνουν μαζί τους.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν διαδρομές και λύσεις για να προφυλάξουμε τα παιδιά και οι οικογένειες αυτές να ζουν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να ενεργοποιηθούν. Τα προβλήματα είναι διαπιστωμένα χρόνια τώρα, ανταπόκριση δεν βρίσκουμε» καταλήγει η κ. Σωτηροπούλου.
Της Μαρίνας Ριζογιάννη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ