Type Here to Get Search Results !

Σχέδιο για να ανασάνει και να απεγκλωβιστεί, η Νότια Πάτρα


Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη απευθύνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάτρα: η δική μας πόλη, με προτάσεις για να «ανασάνει και να απεγκλωβιστεί η Νότια Πάτρα».
Ολόκληρη η επιστολή:
Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο
 Ποιότητα ζωής , βιώσιμη ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα.
Μελέτη πολεοδόμησης, για τα 750 στρέμματα.
 Να ανασάνει και να απεγκλωβιστεί, η Νότια Πάτρα.
Σχετικά
1.            Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας.
2.            Ο νόμος 4315/24/12/2014, ΦΕΚ 269. Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα.
   Κύριε Δήμαρχε
   Σε συνέχεια και της σχετικής παρότρυνσης σας, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, σας καταθέτουμε το σκεπτικό μας, σχετικά με ένα σοβαρό κατά την άποψή μας θέμα, το οποίο αναφέρεται στο Γ.Π.Σ. και συνδέεται τόσο με την ποιότητα ζωής των κατοίκων όσο και με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
   Όπως γνωρίζετε, το 2012, ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας. Το σχέδιο αυτό, άφησε εκτός σχεδίου πόλεως, τμήματα τα οποία είναι αναγκαίο να πολεοδομηθούν, αλλά πρέπει να προηγηθεί, τόσο η πολιτική βούληση, όσο και συγκεκριμένη μελέτη.
   Στην περίπτωση του τμήματος, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι, το Γ.Π.Σ., το οποίο σήμερα παραμένει ένα τεράστιο ανεκμετάλλευτο τμήμα για την πόλη και την ανάπτυξή της, θεωρεί αναγκαία τη μελέτη, προκειμένου εκτός των άλλων, να ανασάνουν οι ευρισκόμενες πίσω από αυτό το τμήμα περιοχές της Νότιας Πάτρας, όπως των Ζαρουχλεϊκων, της Κρύας Ιτεών, της Νεάπολης κλπ.
   Πρόκειται για ένα τμήμα τεράστιο, 750 στρεμμάτων. Αρκεί να επισημάνουμε,  πως το τμήμα αυτό, είναι 1,5 φορά μεγαλύτερο, από το ‘ιστορικό’ κέντρο της Πάτρας (Καρόλου, Παπαφλέσσα, Υψηλάντου,  Όθωνος Αμαλίας) το οποίο είναι 500 στρέμματα.
   Πολεοδόμηση του συγκεκριμένου τμήματος κύριε Δήμαρχε, σημαίνει πως δημιουργούνται δρόμοι, πλατείες, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, οι οποίοι στο σύνολό τους, προσεγγίζουν τα 300 στρέμματα περίπου, από τα 750.
   Είναι αυτονόητο, αλλά το επισημαίνουμε μιας και υπήρξε προεκλογικά ένα από τα κορυφαία ζητήματα τα οποία αναδείξαμε σαν παράταξη και θεωρούμε, πως οφείλει η Δημοτική Αρχή, να ασχοληθεί άμεσα και κατά προτεραιότητα.
   Είναι φανερό, πως η λύση για τα περισσότερα από τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραπάνω περιοχές, βρίσκεται στη θαρραλέα πολεοδόμηση, στην οποία οφείλει να προχωρήσει άμεσα η Δημοτική σας Αρχή.
   Περιοχές οι οποίες σήμερα έχουν εγκλωβιστεί, από τις τεράστιες μάντρες, πρώην βιομηχανικών  ιδιοκτησιών, ζουν μέσα σε ένα γκρίζο περιβάλλον και είναι δύσκολο να προσελκύσουν επαγγελματικές δραστηριότητες.
   Περιοχές των οποίων οι κάτοικοι, δικαιούνται να αποκτήσουν προσβάσεις, επικοινωνία, από όλες τις πλευρές, καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας.
    Για να καταδειχθεί η αξία αυτής της πρότασης, αρκεί να αναφέρουμε, πως μετά την πολεοδόμηση, οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς χώροι (δρόμοι, πλατείες, ελεύθεροι χώροι), θα είναι σε έκταση όσο 15 περίπου, πλατείες Γεωργίου Α’.
   Κύριε Δήμαρχε
    Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ιδιαίτερα οικονομικές, οι οποίες όμως οφείλουμε να σας επισημάνουμε, πως δεν είναι μακροπρόθεσμα αξεπέραστες. Το αντίθετο, είναι επιτακτικό, να ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια του Δήμου, με μια καταρχήν πολιτική εξαγγελία και βούληση.
   Τούτο κύριε Δήμαρχε το αναφέρουμε, γιατί όπως σας έχουμε ενημερώσει, κωλυσιεργία του Δήμου, θα δώσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα στους μεγαλοϊδιοκτήτες, να προσπαθήσουν να  κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους, δίχως να δώσουν εισφορά σε γη ή να δώσουν ελάχιστη.  
   Και τούτο όταν εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, έχουν δώσει την εισφορά τους κανονικά και έτσι οικοδομήθηκε η πόλη, με δρόμους και πλατείες.
   Παράδειγμα κύριε Δήμαρχε, αποτελεί η περίπτωση του χώρου, της παλιάς Πειραϊκής Πατραϊκής, με ιδιοκτήτη την Ανώνυμη Εταιρεία ΟΛΠΑ.
   Η συγκεκριμένη εταιρεία, εδώ και χρόνια, επίσημα προσπαθεί, να μην δώσει εισφορά σε γη, ούτε ένα μέτρο. Έχουμε καταγγείλει, πως και η προσπάθεια να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jesica, εντάσσεται σε αυτό της το σχεδιασμό.
   Το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο, αποτελεί στάχτη στα μάτια των πολιτών.
   Η έκταση της Π/Π είναι 200 στρέμματα και η εισφορά σε γη είναι 100 στρ περίπου.
    Αυτά είναι γνωστά σε σας, μιας και σας τα έχουμε αναλύσει.
   Το ερώτημα είναι, γιατί ο Δήμος δεν αντιδρά.
   Τι περιμένει;
   Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, να λυπηθεί σε λίγα χρόνια, την πόλη και τους κατοίκους της;
   Η δικαιολογία πως δεν έχουμε τα χρήματα, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για πλήρη αδράνεια, γιατί αν δεν κινηθεί ο Δήμος, υπάρχει κίνδυνος, όλοι οι μεγαλοϊδιοκτήτες, να προσπαθήσουν τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσουν τετελεσμένα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τελεσίδικα, οι παραπάνω περιοχές.
Τα οφέλη για την πόλη, για την περιοχή και τους κατοίκους της:
•             Ο Δήμος δεν θα πληρώσει χρήματα για τις απαλλοτριώσεις.
•             Η περιοχή θα αποκτήσει πρόσβαση προς την παραλιακή ζώνη.
•             Γειτονιές θα ανασάνουν και θα αποκτήσουν ελεύθερους
χώρους.
•             Θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
•             Το περιβάλλον θα γίνει ελκυστικό για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
•             Θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις απασχόλησης
        και θέσεων εργασίας στην περιοχή.
•             Μια τεράστια σε έκταση περιοχή, επιτέλους θα συνδεθεί με τον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό της πόλης και θα πάψει να λειτουργεί, σαν ένα αδιαπέραστο φράγμα, το οποίο μπλοκάρει ακόμα και την καθημερινή λειτουργία της πόλης στο σύνολό της.
   Κύριε Δήμαρχε σας προτείνουμε.
1.            Να πραγματοποιηθεί, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει άμεσα εκφρασμένη πολιτική βούληση, για υλοποίηση της κατεύθυνσης την οποία δίνει το Γ.Π.Σ.,  για πολεοδόμηση της περιοχής, των 750 στρ. 
2.            Να εγγραφεί, ένα συμβολικό ποσό, στον προϋπολογισμό του Δήμου και να αποτυπωθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
3.            Να πραγματοποιηθεί, ανοικτή συνάντηση, με τους φορείς της πόλης και ιδιαίτερα με το Τεχνικό Επιμελητήριο,  την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να υπάρξει συντονισμός, για συνολική χρηματοδότηση της προσπάθειας.
Σας επισυνάπτουμε σχέδιο της περιοχής, στην οποία αναφερόμαστε. Πιστεύουμε πως από την εικόνα και μόνο, είναι φανερή η επιτακτική ανάγκη, για πολεοδόμηση της περιοχής των 750 στρ.
Νότια Πάτρα-Ακτή Δυμαίων-Γλάυκος-Παραλία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ