Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Πίσω στην κουζίνα της... μαμάς - Νέα μόδα τα μαγειρεία με σπιτικό φαγητό

Η μόδα των μαγειρίων ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και έφτασε στο Λονδίνο. Φωτ. από the life Goddess

Οι Πατρινοί και οι φοιτητές της πόλης επιστρέφουν στην κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς τους αν προτιμάται. Κι επειδή δεν είναι εύκολο να τρώμε καθημερινά στο σπίτι καταφεύγουν σε ότι είναι πιο κοντά στο σπιτικό φαγητό.
Τα μαγειρεία της αχαϊκή πρωτεύουσας διανύουν περίοδο άνθισης και σερβίρουν όλα όσα μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια: Από όσπρια, μέχρι λαδερά, ψάρια, μουσακά, παστίτσιο, γιουβετσάκι, κοτόπουλο στο φούρνο και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Η τάση είναι κυρίαρχη πλέον. Μικροί και μεγάλοι, φοιτητές, εργένηδες, πολυάσχολοι ακόμα και οικογένειες δοκιμάζουν τις γεύσεις των μαγειρείων της Πάτρας, που παρά την κρίση αυξάνονται διαρκώς.
Kalamaki bar yiayia, Αχίλλειον, Δίδυμοι, Η Κατσαρόλα της Τούλας, Καλαμάκι, ο Μύλος, Φασόλοι, Κύμινο, Πειναλέων, Λοκάλε, Yfantis green, Λαβύρινθος (από το 1935), Τα Κατσαρολάκια, Τσουμπλέκι, Το Μαγειρείο της Χαράς, Η Κουζίνα της Μαμάς, Εστιατόριο Express, Σπιτικό Φαγητό και τόσα άλλα μαγειρεία αντιτάσσουν την παράδοση και το ποιοτικό φαγητό, στην προχειρότητα των ταχυφαγείων.
Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία μάλιστα οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα φαγητά, θα τολμούσε να πει κανείς ότι ... είναι εντυπωσιακά χαμηλές. Και αυτό επειδή ένα ζευγάρι για παράδειγμα μπορεί να φάει καλά με 9-10 ευρώ.
Το thebest.gr έκανε μια βόλτα στην πόλη, μίλησε με τους υπευθύνους των καταστημάτων, δοκίμασε και σας παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά εστιατόρια που βασίζονται στα μαγειρευτά φαγητά και την παράδοση της μεσογειακής κουζίνας.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Τσίχλα και Θάνος Χριστακόπουλος
Στο μαγειρείο Δίδυμοι στην Κωνσταντινουπόλεως συναντήσαμε την κυρία Ερμιόνη η οποία προσφέρθηκε να μας προσφέρει ότι τραβάει η όρεξή μας για να έχουμε προσωπική άποψη για τα φαγητά που σερβίρονται.
Το κατάστημα λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια και όπως μας είπε η κυρία Ερμιόνη οι πελάτες του είναι από βουλευτές μέχρι… φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν περίπου το 45% όσων το επιλέγουν.
Στόχο είναι η διατήρηση της ποιότητας, επιμένει, σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές που έχουν προσαρμοστεί στην εποχή. Οι μερίδες είναι πλούσιες και το κόστος ξεκινά από μόλις 4,5 ευρώ (τα όσπρια), ενώ συνηθίζουν να κάνουν και δώρα σε όσους κάνουν μεγάλη κατανάλωση.
Την προτίμηση που δείχνουν όλο και περισσότεροι Πατρινοί και φοιτητές στα παραδοσιακά μαγειρεία την αποδίδει η κυρία Ερμιόνη, πέραν των άλλων, και στην αυξημένη ευαισθησία που έχουν πλέον οι Έλληνες στην υγιεινή-μεσογειακή διατροφή.
Λειτουργεί από τις 12- 20:00



Το «Αχίλλειον» βρίσκεται Παντανάσσης 54 και Κορίνθου. Λειτουργεί από το 1971 και ανήκει στον κ. Σακελλαρόπουλο. Λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής από το πρωί έως τις 20.00 ).
Με 40 χρόνια συνεχή παρουσία στην Πάτρα και παράδοση στο σπιτικό φαγητό, συνώνυμο της γεύσης , προσφέρει πάντα την καλύτερη ποιότητα και ποσότητα στις καλύτερες τιμές, μέσα από ένα μενού πολλαπλών επιλογών. Όλα τα φαγητά είναι φτιαγμένα με μεράκι, από φρέσκα και αγνά υλικά.
Αποστέλλονται σε συσκευασία πιστοποιημένη για τρόφιμα και κατάλληλη για φούρνο μικροκυμάτων έτσι ώστε να απολαμβάνετε ζεστό το φαγητό σας την ώρα που το επιθυμείτε.


Ο Μύλος (το Πέτρινο) μετά από 20 χρόνια παρουσίας στα Σελά αποφάσισε να… κατηφορίσει στο κέντρο της Πάτρας και πιο συγκεκριμένα στην Μαιζώνος. Μας το ζητούσε ο κόσμος, λέει στο thebest.gr ο Ανδρέας.
Αυτό που έχουν διαπιστώσει οι ιδιοκτήτες του μαγειρείου από τους πρώτες μήνες λειτουργίας του στην Πάτρα, έχει μεγαλώσει η γκάμα όσων το προτιμούν καθώς σε όσους χρόνια έτρωγαν στα Σελά έχουν πια προστεθεί φοιτητές και άλλοι που δεν είχαν πώς να φθάσουν μέχρι εκεί.
Ο Μύλος προσφέρει όλα τα παραδοσιακά φαγητά της γνωστής του κουζίνας (λαδερά, όσπρια, κρεατικά, μανιταρόπιτα κ.α.), έχει δοθεί όμως περισσότερο βάρος σε αυτά (μαγειρευτά) καθώς, δυστυχώς, εδώ δεν μπορεί να βρει κανείς τα λαχταριστά και ξακουστά παϊδάκια…
Οι ιδιοκτήτες του «Μύλου» έχουν ετοιμάσει ειδικά πακέτα προσφορώνπου απορρέουν από την ανάγκη της εποχής όπως, μηνιαία προγράμματα και εκπτώσεις για φοιτητές. Και ο Ανδρέας συμφωνεί ότι ο κόσμος αναζητά πλέον το ποιοτικό, μαμαδίστικο φαγητό και την παράδοση.
Τονίζει δε ότι αν δεν υπήρχε η μεγάλη παράδοση από τα Σελά δεν θα τολμούσαν «ανοίγματα» εν μέσω κρίσης.
Ωράριο: 12:00 – 18:00.


"Η κατσαρόλα της Τούλας" βρίσκεται στην πλατεία Όλγας και ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντάτου. Το κατάστημα είναι παραδοσιακό τυπικό εστιατόριο με ανάλογη κουζίνα.
Λειτουργεί καθημερινά (και Σάββατο) από την ώρα που θα βγουν τα πρώτα φαγητά (στις 11 συνήθως) μέχρι τις 20.00. Η μαμά Τούλα κάθε μέρα μαγειρεύει και κάτι διαφορετικό. Συνταγές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και της παράδοσης μας και συνταγές από το εστιατόριο τους στην Κεφαλλονιά.
Είναι μια τυπική Ελληνίδα μαμά που δεν σταμάτα να εμπνέεται και να θυμάται συνταγές με τις οποίες μεγαλώσαμε και τις λατρέψαμε.
Η παρουσία της οικογένειας στην πλατεία Όλγας μετρά τρείς δεκαετίες (στο ίδιο κατάστημα ο μπαμπάς διατηρούσε παντοπωλείο).
Συνεχίζει με εμμονή στην ποιότητα, την αγάπη της για αυτό που κάνει δημιουργώντας ατμόσφαιρα οικογενειακή και γιορτινή σαν ένα φιλόξενο σπίτι.


Το Κύμινο λειτουργεί στην οδό Νοταρά, απέναντι από το γήπεδο της Παναχαϊκής. Είναι σχετικά καινούργιο και ουσιαστικά έπιασε την τάση της εποχής γι’ αυτό και δημιουργήθηκε, για να καλύψει μια ανάγκη που υπάρχει πλέον στην πόλη.
Όπως μας εξηγεί ο Ανδρέας, το κοινό ποικίλει, από οικογένειες που δεν προλαβαίνουν τα μέλη τους να μαγειρέψουν μέχρι παρέες νέων ανθρώπων που αναζητούν τα παραδοσιακά φαγητά που έτρωγε και στο σπίτι του.
Το μενού λοιπόν της ημέρας περιλαμβάνει πολλά παραδοσιακά φαγητά όπως γεμιστά, γίγαντες, ψαρόσουπα, σπανακόπιτα, μακαρόνια με κιμά, μουσακά, παστίτσιο καθώς και πιο σύγχρονα όπως πανσέτες κρασάτες, φιλέτο αλα κρεμ κ.α.
Το ωράριο μεσημεριανό-απογευματινό: 11:00 – 21:00.


Το "Φασόλοι" βρίσκεται Κολοκοτρώνη 55 και Καραϊσκάκη. Λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Εκεί βρίσκει κανείς καλομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό. Κάθε μέρα το μενού του περιέχει και χειροποίητες πίτες της μαμάς.
Μάλιστα το «Φασόλοι» αναλαμβάνει και την διοργάνωση κάθε κοινωνικής σας εκδήλωσης . Δημιουργεί μαζί σας το μενού που ταιριάζει στο ύφος, στην διάθεση και φυσικά στον ουρανίσκο σας.


Φυσικά υπάρχει, όπως προαναφέρθηκε, μια σειρά ακόμα μαγειρείων στην πόλη με πλούσιο μενού και σπιτικές γεύσεις... ανακαλύψτε τα, αξίζουν...

Locale

Πειναλέων


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ