Type Here to Get Search Results !

Στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σπαρτινός

Πάτρα: Στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σπαρτινός (φωτο)
Άλλη μια μέρα συνεχών περιοδειών και επαφών με πολίτες ήταν η Δευτέρα 5η Μαΐου για τον υποψήφιο Δήμαρχο Κώστα Σπαρτινό.
Από νωρίς το πρωί, ο Κώστας Σπαρτινός βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας συνοδευόμενος από τον ευρωβουλευτή και υποψήφιο με το ΣΥΡΙΖΑ Κρίτωνα Αρσένη, την ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Πατρέων και υποψήφια με την ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη Ήρα Κουρή, τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαϊας με την Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας Κώστα Γαβριηλίδη και μέλη και υποψηφίους της ΡΑΠ -Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη. Εκεί, συζήτησαν με τους εργαζομένους του δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την ταφή τους στον κορεσμένο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας. Επίσης, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Θεωρούν ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μετά την απόφαση του δήμου να κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Ο Κώστας Σπαρτινός σημείωσε ότι στην περίπτωση που περάσει τελικά η διαχείριση των απορριμμάτων στα χέρια των ιδιωτών αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των δημοτικών τελών που θα κληθούν να καλύψουν οι ήδη επιβαρυμένοι , από την κρίση, συμπολίτες μας.
Στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ ο Κώστας Σπαρτινός μαζί με την πολυμελή ομάδα που τον συνόδευε επισκέφτηκαν επίσης το εργοστάσιο ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) καθώς και το συνεργείο οχημάτων του δήμου. Στο χώρο του συνεργείου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εργαζομένους και να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Οι εργαζόμενοι τόνισαν την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση του συνεργείου με έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Η περιοδεία συνεχίστηκε με την επίσκεψη του κλιμακίου στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης. Ο μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης μαζί με το νεκροταφείο του αποτελούν ένα «μυκηναϊκό πάρκο» που είναι από τα πιο σημαντικά της χώρας. Είναι ένας πραγματικός πολιτιστικός θησαυρός που λόγω της αδιαφορίας των αρχών βρίσκεται απομονωμένος και αποκομμένος τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τους κατοίκους της Πάτρας. Ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα πολιτιστικό και τουριστικό σημείο αναφοράς για την πόλη, αρκεί να αναδειχθεί και να αποκτήσει επιτέλους τα 500 μέτρα του δρόμου που απαιτούνται για να έχουν πρόσβαση τα τουριστικά λεωφορεία.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν το Πανεπιστήμιο Πατρών όπου ο Κώστας Σπαρτινός συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων του ιδρύματος. Ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα ΑΕΙ της χώρας μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας αλλά και της γενικότερης επίθεσης που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα από την μνημονιακή πολιτική που ακολουθήθηκε. Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα της ουσιαστικής σύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με την πόλη. Ένα αίτημα που δεν έχει ικανοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια στο βαθμό που θα έπρεπε. Επίσης, έγινε ειδική αναφορά στην ανάγκη να βρεθεί ένα πλαίσιο με το οποίο η δημοτική αρχή θα είναι αρωγός και θα σταθεί δίπλα στους οικονομικά αδύναμους φοιτητές του ιδρύματος, βοηθώντας τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.   
Τελευταίος σταθμός των επαφών ήταν τα γραφεία του εκπολιτιστικού συλλόγου Αμπελοκήπων όπου ο Κώστας Σπαρτινός μαζί με μέλη και υποψηφίους της ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη συναντήθηκε με εκπροσώπους συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Αρκτικού Διαμερίσματος όπου το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και η διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Κώστας Σπαρτινός είχε την ευκαιρία αναλύσει το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της παράταξης, που βρίσκεται στον αντίποδα του μοντέλου διαχείρισης  που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα από την  δημοτική αρχή και την κυβέρνηση. Σημείωσε ότι στον πυρήνα του σχεδίου της παράταξης βρίσκεται η διαλογή στη πηγή και η ανακύκλωση όταν η νυν δημοτική αρχή αποδέχεται ως μοναδική λύση το εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.  Κλείνοντας, τόνισε ότι η παράταση της λειτουργίας της Ξερόλακας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και προκαλεί επικίνδυνη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, του Μείλιχου, του Πατραϊκού Κόλπου αλλά και της ατμόσφαιρας. Σημείωσε ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα το κλείσιμό της, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παράλληλα με την άμεση εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης που προτείνει η ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ