Type Here to Get Search Results !

Σε 20 χρόνια από τώρα οι 1,5 εκατομμύρια άνεργοι θα έχουν βρει δουλειά...

Πάτρα: Σε 20 χρόνια από τώρα οι 1,5 εκατομμύρια άνεργοι θα έχουν βρει δουλειά...

Δυσάρεστα τα νέα για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που παρουσίασε στη Πάτρα ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης

"Μαύρα" είναι τα μαντάτα για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης.
Ο κ. Ρομπόλης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου στην Πάτρα, παρουσίασε τη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ  για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του μνημονίου, αλλά και προτάσεις για την μετάβαση της οικονομίας σε μια βιώσιμη πορεία. Τόνισε ότι το μνημόνιο θα αφήσει πίσω του καμένη γη στον εργασιακό και στον ασφαλιστικό τομέα και ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση το 2016 θα γίνει κοινωνική έκρηξη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το ΑΕΠ μειώθηκε από το 2008 κατά 25% με αποτέλεσμα να έχει ακυρωθεί η πορεία σύγκλισης της χώρας, ενώ η μείωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών λόγω μείωσης εισοδήματος και κατανάλωσης (-31,3%), παρά στην αύξηση των εξαγωγών.Η ανεργία το 2013 θα κλείσει με 29% και το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 30,5% σε όρους στατιστική και ότι η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης και απώλειας του παραγωγικού δυναμικού της, καθώς 190.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
Πρόσθεση επίσης ότι το μέσο ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα έχει πέσει στις 22.350 ευρώ ενώ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε στα 584 ευρώ. Ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν πλήρως απορυθμιστεί και η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα. Όσο για τις συντάξεις; Από το 2015 οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν 360 ευρώ βασική σύνταξη και ό,τι άλλο ποσό θα βγάζουν οι αναλογιστικές μελέτες από τα επικουρικά ταμεία.
Ως μόνη λύση διεξόδου από την κρίση τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να χαράξει μια πολιτική ανάταξης της οικονομίας που να βασίζεται σε παραγωγικούς τομείς , αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 761 ευρώ η οποία όπως τόνισε θα φέρει αύξηση της ζήτησης κατά 0,7% και κατά του ΑΕΠ κατά 0,5%, δημιουργώντας 7000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο. Ακόμα όμως και με αυτές τις πολιτικές όπως σημείωσε θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για την αποκατάσταση του 1,5 εκ. ανέργων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ