Type Here to Get Search Results !

Μεγάλη η πρόοδος της Ελλάδας - Σόιμπλε: Ασφαλώς και θα μείνει στο ευρώ


Ευρώ κατά τι πιο σταθερό προβλέπει για το 2013 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιπλέον εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα διατηρηθεί με την Ελλάδα στους κόλπους της και τους επόμενους 12 μήνες.

Κομισιόν: Μεγάλη η πρόοδος της Ελλάδας - Σόιμπλε: Ασφαλώς και θα μείνει στο ευρώ
Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Inforadio, o κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι το ευρώ θα αποδειχθεί ένα πιο σταθερό νόμισμα κατά το επόμενο έτος, πλην όμως τα προβλήματά του δεν θα τελειώσουν.
«Την επόμενη χρονιά, το ευρώ θα είναι λίγο πιο σταθερό και θα προκαλέσει λιγότερη νευρικότητα στις χρηματαγορές. Δεν θα θα βρεθεί όμως σε εντελώς ήρεμα νερά», εκτίμησε.
Αιτιολογώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη είπε: «Χάσαμε την εμπιστοσύνη. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα. Αντίθετα, το να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη είναι πολύ πιο δύσκολο και απαιτεί περισσότερο καιρό», πόσω μάλλον που «η Ευρώπη είναι πολύπλοκη και σύνθετη».
Ερωτηθείς εάν η ευρωζώνη, σε ένα χρόνο από σήμερα, θα συνεχίσει να υφίσταται με τη σημερινή της μορφή, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε «ασφαλώς» και καταδίκασε τις περί του αντιθέτου εικασίες.
«Η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό πρόβλημα «μοναδικό».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πάντως πως οι διεθνείς προσπάθειες για τη χώρα μας είναι ήδη τέτοιες που δεν επιτρέπουν «ένα νέο πρόγραμμα» βοήθειας.
Επανέλαβε δε ότι για να συνεχιστεί η αποδέσμευση των δόσεων θα πρέπει πρώτα να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας.
Κομισιόν: Μεγάλη η πρόοδος της Ελλάδας
Αρνήθηκε σήμερα να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του περίφημου e - mail της τρόικας προς τις ελληνικές αρχές, ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν. Χαρακτήρισε πάντως μεγάλη την πρόοδο που έχει καταγραφεί στη χώρα μας όσον αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μίας πιο δυναμικής αγοράς εργασίας.
Κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου και ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Σαϊμον Ο΄Κόνορ απάντησε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων και ότι παρά τις «σημαντικές προκλήσεις» των τελευταίων 2,5 ετών, όταν άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος, έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη δημιουργία μιας πιο δυναμικής αγοράς εργασίας.
Παράλληλα, υποστήριξε πως όταν επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την απασχόληση. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι η παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Ζητούμενο, όπως είπε, είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόϊκας, ώστε, στη συνέχεια, να υπάρξει επικύρωσή της σε πολιτικό επίπεδο από την Ευρωζώνη.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας θα επιλυθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου ο Σ. Ο' Κόνορ ανέφερε ότι είναι πρόωρο να προεξοφληθούν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης Συνόδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένα στάδια στην όλη διαδικασία, πριν φτάσουμε στη Σύνοδο. Σημείωσε ακόμη ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας διαφέρουν και πως οι διαδικασίες, που ακολουθούνται για τις δύο χώρες είναι, επίσης, διαφορετικές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ