Type Here to Get Search Results !

Γκρίνια στο Βερολίνο, «πάρτι» στις αγορές


Γκρίνια στη Γερμανία και επιφυλάξεις στην Ισπανία, αλλά ευφορία στις αγορές προκάλεσε το σχέδιο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων που παρουσίασε χθες ο Μάριο Ντράγκι.
Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» υπενθυμίζει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «conditionality» - δηλαδή οι όροι που αναφέρονται στη χθεσινή απόφαση - ήταν η λέξη που επανέλαβε τις περισσότερες φορές ο Μάριο Ντράγκι κατά την ανακοίνωση του σχεδίου στα μέσα ενημέρωσης. Περίπου την ίδια ώρα της ανακοίνωσης ο Μαριάνο Ραχόι υποδεχόταν την Ανγκελα Μέρκελ στη Μαδρίτη.

ΧΡΗΣΜΟΙ. Ο ισπανός Πρωθυπουργός και η γερμανίδα Καγκελάριος συζήτησαν το θέμα μιας ενδεχόμενης συνολικής διάσωσης της ισπανικής οικονομίας αλλά όχι τους όρους. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ραχόι απέφυγε για ακόμη μία φορά να ανοίξει τα χαρτιά του. «Οταν έχω νέα, θα σας τα πω», ήταν η απάντησή του σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής σε βοήθεια. «Δεν είχα ούτε καν τον χρόνο για να διαβάσω αυτά που δήλωσε ο κ. Ντράγκι», πρόσθεσε ο ισπανός Πρωθυπουργός.
Ο ισπανικός Τύπος επισημαίνει, πάντως, ότι οι όροι θα είναι αυστηροί και οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΚΤ θα συνοδεύεται από πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ανάλογο με αυτά που υπέγραψαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Κύκλοι της ισπανικής κυβέρνησης σημείωναν ότι η Μαδρίτη δεν πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από την ΕΚΤ εάν δεν γίνουν απολύτως σαφείς οι όροι.
Στη Γερμανία ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ακριβώς δημοφιλής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού «Στερν», σχεδόν τέσσερις στους δέκα Γερμανούς δεν εμπιστεύονται καθόλου ή εμπιστεύονται λίγο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι τρεις στους δέκα δεν γνωρίζουν καν ποιος είναι ο Μάριο Ντράγκι.
Ο πρώτος που ξιφούλκησε εναντίον του σχεδίου ήταν ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος ζήτησε να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν γνωστοί οι όροι του προγράμματος. «Αγορές ομολόγων μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ποτέ δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση. Αλλο τόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η δημοσιονομική πειθαρχία με τις προσωρινές αγορές ομολόγων», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Φιλελευθέρων, κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ.
Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, ζήτησε να μη γίνει η ΕΚΤ πληθωριστική τράπεζα, ενώ σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτηρίζοντας «ντοκουμέντο αποτυχίας» την απόφαση της ΕΚΤ. «Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ εγείρει ενστάσεις, η Μέρκελ δίνει πράσινο φως. Φοβούμενη νέες ήττες στη Βουλή η Καγκελάριος μεταθέτει την ευθύνη για τη διάσωση του ευρώ στην ΕΚΤ. Η παρέμβαση της ΕΚΤ είναι η μόνη δυνατότητα που έχει απομείνει για να ανακοπεί η σπέκουλα κατά του ευρώ», τόνισε.
Η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» αναγνώρισε πάντως στον Μάριο Ντράγκι ότι «κόντραρε με αυτοπεποίθηση την κριτική των Γερμανών και κήρυξε τον πόλεμο στις αγορές».
Ο έγκριτος σχολιαστής Νικολάις Πίπερ τόνισε εξάλλου ότι «όταν η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα αποκτά πολύ μεγαλύτερη εξουσία από ό,τι θα ήθελαν πολλοί, μόνο εναλλακτική λύση δεν υπάρχει», ενώ έκανε λόγο για «επικίνδυνο αλλά αναπότρεπτο βήμα».
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ. Διαφορετικό ήταν το κλίμα στις αγορές. «Το σχέδιο Ντράγκι προσφέρει χωρίς καμία αμφιβολία ανακούφιση στις αγορές. Ηταν ακριβώς αυτό που έψαχναν», τόνιζε οικονομικός αναλυτής. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες θύμισαν την προ κρίσης εποχή, με τους δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να καταγράφουν ρεκόρ τετραετίας, ενώ ο δείκτης EuroSTOXX 50 της ευρωζώνης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 3,3% και ο FTSE 100 2,1%. Ανοδο 2,1% σημείωσε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, 3,06% ήταν τα κέρδη στο Παρίσι. Απολύτως ενδεικτικό του πανηγυρικού κλίματος είναι το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου, δηλαδή των δύο χωρών που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το σχέδιο Ντράγκι, εκτοξεύτηκαν στα ύψη, με τη Μαδρίτη να καταγράφει άνοδο 4,91% και το Μιλάνο 4,3%.
Η ανακοίνωση του σχεδίου λειτούργησε εκτονωτικά και στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των δύο χωρών. Το ισπανικό επιτόκιο κλείδωσε χθες στο 6,05% και των ιταλικών στο 5,26%, ενώ το ιταλικό σπρεντ έπεφτε στις 380 μονάδες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ