Type Here to Get Search Results !

Tι είπε και τι υπεννόησε ο κ. Γ. Προβόπουλος

Γ. Προβόπουλος
Ρεπορτάζ : Δώρα Μαυρομάτη
Απόλυτη δέσμευση για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο μέχρι το 2015 αλλά και μετέπειτα, ζητεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος αναδεικνύοντας
τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος με την επισήμανση ότι απαιτείται βασική συμφωνία ενός μεγάλου μέρους των πολιτικών δυνάμεων, η οποία μάλιστα δεν πρέπει να διαταραχθεί αλλά να συνεχίσει να εκφράζεται και στο μέλλον.
Η χώρα σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη να διαμορφώσει και κυρίως να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική που θα πείθει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανασυγκροτηθεί με τρόπο που θα την επαναφέρει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Μέσω της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, ο κ. Προβόπουλος καταθέτει τις θέσεις της κεντρικής τράπεζας στα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, προχωρώντας σε συστάσεις αλλά και έντονη κριτική στον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής. Επισημαίνει δε ότι παρά τις συμφωνίες με τους εταίρους, εξακολουθεί να κυριαρχεί δυσπιστία όσον αφορά την ικανότητα και τη βούληση των κυβερνήσεων και της κοινωνίας να προχωρήσουν αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Εντονα επικριτικός είναι ο κ. Προβόπουλος στην πολιτική που ασκήθηκε την τελευταία διετία της κρίσης, κατηγορώντας ουσιαστικά την προηγούμενη κυβέρνηση για έλλειψη μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας και έμπρακτης βούλησης.
Οπως επισημαίνει, αν και έγιναν σημαντικά βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών παρεμβάσεων, οι επιδόσεις ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Δεν συνειδητοποιήθηκε επαρκώς η αδήριτη αναγκαιότητα νέων επιλογών που έπρεπε να γίνουν ακόμη και αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο.
Ετσι οι αλλαγές αντιμετωπίστηκαν ως επιταγές των δανειστών και όχι ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεν είναι δυνατόν να αναβληθούν χωρίς καταστροφικές επιπτώσεις. Η στάση αυτή υπονόμευσε την αποτελεσματικότητα πολιτικών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή και συντήρησε την αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα της οικονομίας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που έπρεπε ούτως ή άλλως να επιδιώξει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ