Type Here to Get Search Results !

Δημοψήφισμα για το ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου

Τελεσίγραφο απηύθυνε ο γαλλογερμανικός άξονας στην ελληνική κυβέρνηση. Μέρκελ και Σαρκοζί ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με συνοπτικές διαδικασίες. Εθεσαν το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή". Υπουργοί και βουλευτές ζητούν πρωτοβουλίες για υπέρβαση
Δραματικό τελεσίγραφο απηύθυναν λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.
Οι δύο ηγέτες διεμήνυσαν κατ' αρχάς στον Γ. Παπανδρέου πως το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης θα δοθεί μόνον εφόσον εγκριθεί στο σύνολό της η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια ξεκαθάρισαν πως το δημοψήφισμα μπορεί να έχει ένα μόνο ερώτημα: "Ναι ή όχι στο ευρώ".
Εστειλαν, παράλληλα, ξεκάθαρο μήνυμα για πολιτική συναίνεση με κύριο αποδέκτη τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε το μακρύ δείπνο που είχαν χθες στις Κάνες με τον πρωθυπουργό, κοινοτικούς αξιωματούχους και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί, χωρίς να κρύψουν την ενόχλησή τους για την αιφνιδιαστική απόφαση του Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισαν πολλές φορές πως η συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της και να μην αμφισβητηθεί κανένα σημείο της. Και αυτό αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση.
Οπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής λειτουργούν καθώς τα μεγάλα κόμματα κάθισαν και συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους και προχώρησαν σύμφωνα με το πλάνο που είχε τεθεί.
"Δεν είχαμε ενημέρωση"
Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις φορές εξέφρασε την ενόχλησή της για τη μονομερή, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της Ελλάδας σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την οποία δεν είχαν καμία προηγούμενη ενημέρωση ούτε η ίδια ούτε οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό άλλαξε το ψυχολογικό πλαίσιο, είπε, για την εφαρμογή της συμφωνίας και τώρα οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός "έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό.
"Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά πάνω απ' όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", κατέληξε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ