Type Here to Get Search Results !

Δικομματικός καυγάς για τις ΜΚΟ στην πλάτη των ανέργων

Πολιτικό καυγά στην πλάτη των ανέργων στήνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζοντας ο ένας στον άλλο μη διαφανείς συνθήκες επιλογής και χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το πολύ σοβαρό θέμα της επικείμενης «ενοικίασης» των 55.000 ανέργων από τις ΜΚΟ με κέρδος 5% επί των κοινοτικών κονδυλίων.
Τα φαινόμενα μονοπώλησης των προγραμμάτων από τους συγκεκριμένους φορείς εις βάρος της αγωνίας της στρατιάς των ανέργων που έχει δημιουργήσει η ακολουθούμενη πολιτική καυτηρίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης και ζήτησε να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η παραπέρα υποβάθμιση των ήδη κατακρεουργημένων εργασιακών σχέσεων.
Στην προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στη Ν.Δ. η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των 707 ΜΚΟ που πήραν 38 εκατ. ευρώ την τριετία 2007-2009 για να δημιουργήσουν 1.800 θέσεις εργασίας, δεν έδωσαν ωστόσο κανένα στοιχείο για χρηματοδοτήσεις που προηγήθηκαν σε ΜΚΟ των προγραμμάτων των προηγούμενων περιόδων, αφού υπάρχουν από το 1995.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λίστα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μεταξύ άλλων βρίσκεται το ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου με 125.000 ευρώ, δύο φορές η ΜΚΟ της μητέρας του πρωθυπουργού Μαργαρίτας Παπανδρέου με 90.000 και 25.000 ευρώ. Μεταξύ γνωστών ΜΚΟ και πολλών εκκλησιαστικών και περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, που φαίνονται ότι επιχορηγούνται με σχετική άνεση αν κρίνει κανείς από τον αριθμό τους, βρίσκονται και «παράξενες» οργανώσεις.
Ενδεικτικά: Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, ΜΚΟ που διοργάνωνε και συνέδρια με ομιλητή τον Εφραίμ της μονής Βατοπεδίου, 250.000 ευρώ. Ευρωπαϊκή Έκφραση Ανατολικής Αττικής, του πολιτευτή της Ν.Δ. Νίκου Γιάννη, που η ιστοσελίδα του τελευταία φορά ανανεώθηκε το 2002, 150.000. Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Οι Φίλοι των Ελληνικών Μαριονεττών, 50.000 ευρώ. Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα, 30.000 ευρώ. Ψωμιάδειο, 150.000 ευρώ. Φωτεινό Δωμάτιο, 30.000 ευρώ. Προστατεύω τον Εαυτό μου, 25.000 ευρώ. Άπειρος, 30.000 ευρώ. Σπείρα - Σπείρα, 250.000 ευρώ.
Οι δικομματικοί διαξιφισμοί συνεχίστηκαν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης για την πιθανή μη απορρόφηση των κονδυλίων στους βουλευτές της Ν.Δ. αποδεχόμενος το αίτημα της επερώτησής τους «δεν θα γίνει το πρόγραμμα αν δεν δώσει τη διαβεβαίωση το ΑΣΕΠ ότι θα γίνει με διαφάνεια».
Απ' την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, που θα συνεδριάσει η ολομέλεια του ΑΣΕΠ, για να αποφανθεί επί του αιτήματος για επόπτευση των διαδικασιών του προγράμματος και υπογράμμισε ότι, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει και σε νομοθετική ρύθμιση. Ανέφερε επίσης ότι συζητά με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Συνήγορο του Πολίτη ώστε να καταρτιστεί η τελική επιτροπή ελέγχου.
ΕΛΕΝΗ ΠΛΑΒΟΥΚΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ