Type Here to Get Search Results !

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι πρυτάνεις κατά του νέου νόμου-πλαίσιο

Τη Δευτέρα παραδίδεται στους πρυτάνεις ο νέος νόμος-πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας έχει προσκαλέσει τους πανεπιστημιακούς σε διάλογο, όμως η Σύνοδος των Πρυτάνεων απέρριψε σχεδόν στο σύνολό τους τις προτεινόμενες αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε «χαριστική βολή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία «να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας».
Δεν αποκλείεται εξάλλου οι πανεπιστημιακοί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας τις διατάξεις στην πλειονότητά τους αντισυνταγματικές, ενώ καλούν το υπουργείο Παιδείας να λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων που διατυπώθηκαν στο Ρέθυμνο και το Λαύριο.
Τη Δευτέρα συνεδριάζουν στο υπουργείο Παιδείας εκτάκτως και οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ενώ την Τρίτη η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου αναμένεται να συναντηθεί και με το διοικητικό συμβούλιο των καθηγητών Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, η κυρία Διαμαντοπούλου εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει πολλά σημεία του νέου νόμου-πλαίσιο που αποτελούν «αγκάθια» για την πανεπιστημιακή κοινότητα, είτε στη Βουλή είτε στην τελική διαβούλευση με τους πρυτάνεις, ενώ δεν απέκλεισε αλλαγές.

Σκληρή γλώσσα
Οι πρυτάνεις καταλόγισαν στο υπουργείο Παιδείας «εμπάθεια», «κρυφή ατζέντα» και σημείωναν ότι καμία μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι εφικτή, χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τόνιζαν εξάλλου ότι θα τιμήσουν την εντολή που έχουν πάρει από την πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπιζόμενοι σθεναρά το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Η Σύνοδος των πρυτάνεων θεωρεί τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας «επιζήμιες για τα πανεπιστήμια και την κοινωνία» καταγγέλλοντας αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, 2ετή, 3ετή)· επαπειλούμενη κατάργηση/συγχώνευση Πανεπιστημίων χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό· μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων· εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.
Επίσης, οι πρυτάνεις εκτιμούν ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των Πανεπιστημίων, όταν παύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και καταλύεται, όπως αναφέρουν, η εσωτερική δημοκρατία· παραδίδεται η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής· ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες· καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ