Type Here to Get Search Results !

Πράσινη απόχη για τις διαρροές

Ρεπορτάζ Αγγελος Μόσχοβας
Ολα τα μέσα - την πειθώ, το «καρότο», το «μαστίγιο», το δίλημμα πτώχευση ή θετική ψήφος - χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περάσει έστω με 151 ψήφους το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος για να εκταμιευθεί η 5η δόση. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να συναντηθεί με τον κ. Αλέκο Αθανασιάδη και να τηλεφωνηθεί με άλλους βουλευτές που θεωρούνται «επίφοβοι» να καταψηφίσουν. Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτές τις επαφές ουδείς μπορεί να βεβαιώσει για το τι θα γίνει στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Αθανασιάδης εμμένει στις απόψεις του - ήτοι τη διαφωνία του με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ο κ. Θωμάς Ρομπόπουλος - με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο κ. Βενιζέλος της Κυριακή - φέρεται να προβληματίζεται για το εάν «ρίχνει κανείς την κυβέρνηση», ωστόσο δήλωσε (Βήμα fm) ότι θα αποφασίσει αύριο το πρωί λίγο πριν την ψηφοφορία αλλά και πως εάν αποφασίσει ότι θα καταψηφίσει, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής. Η κυρία Χρύσα Αράπογλου, η οποία διατυπώνει ενστάσεις με την πώληση της ΕΥΑΘ, εμφανίζεται εξίσου προβληματισμένη και αποφασισμένη, το ίδιο και ο κ. Πάνος Κουρουμπλής. Παράλληλα στο Μαξίμου έχουν υπόψιν τους και άλλους βουλευτές, οι οποίοι διατηρούν ενστάσεις, όπως ο εκ Πέλλας ορμώμενος κ. Βασίλης Γιουματζίδης, ο οποίος θέλει αλλαγές για την εξίσωση στο πετρέλαιο θέρμανσης-κίνησης και τη μη πώληση των υδάτων. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε στο Μαξίμου η χθεσινή δήλωση του κ. Σήφη Βαλυράκη (ενός εκ των πλέον πιστών «παπανδρεϊκών»), ο οποίος μίλησε για «σκηνικό εκβιασμού» δηλώνοντας ότι θα το ψηφίσει με βάση τη συνείδησή του.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος απέφυγε να πει εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αρκούμενος να εκτιμήσει ότι το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Ωστόσο έθεσε εμμέσως τον πήχη στις 151 ψήφους. «Προφανώς, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος. Αλλά σε καμία περίπτωση με ψήφους λιγότερους των 151. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αν θέλετε την εκτίμησή μου και το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα ψηφιστούν από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος. Απέφυγε να πει εάν υπερψηφίσουν άλλα κόμματα το μεσοπρόθεσμο λέγοντας πως «δεν σχολιάζουμε τις προθέσεις βουλευτών άλλων κομμάτων». Ενώ επεσήμανε - απευθυνόμενος προφανώς σε όσους βουλευτές του ΠαΣοΚ αντιδρούν με τη ΔΕΗ - πως περιλαμβάνονται μεν στο μεσοπρόθεσμο, αλλά όχι στον εφαρμοστικό, ο οποίος θα έχει το γενικό πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων.
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε με τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου σε ισπανική εφημερίδα, σύμφωνα με τον οποίο αν η χώρα έφευγε από το ευρώ θα έπρεπε τα τανκς να προστατεύσουν τις τράπεζες γιατί η Αστυνομία δεν θα επαρκούσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις. «Αυτό που θα πρέπει να δούμε, είναι ο πυρήνας των δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος έθεσε ένα γενικότερο πλαίσιο του τι θα συμβεί εάν χρεοκοπήσει η χώρα. Δεν τίθεται όμως τέτοιο θέμα, ιδιαίτερα μετά και από τις διαπραγματεύσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περασμένη Παρασκευή»είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα επανέλαβε όμως ότι η προϋπόθεση είναι να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας.
Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης ήταν πιο επικριτικός τονίζοντας ότι όλοι πρέπει «να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε ό,τι έχει σχέση με τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμη και ως ρητορική αναφορά».
Ο κ. Μπεγλίτης παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην εμπλέκουν έστω και με μορφή δηλώσεων τις Ενοπλες Δυνάμεις στην εσωτερική πολιτική ζωή, θυμίζοντας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, αλλά μόνο για την υπεράσπιση της εξωτερικής ασφάλειας και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ