Type Here to Get Search Results !

"Παράθυρο" για εικονική...συναίνεση

Νέο "παράθυρο" για την επίτευξη διακομματικής συνεννόησης άνοιξε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, παρά την αδυναμία του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταλήξει σε αποφάσεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να επιμένει καθώς όπως είπε σε στενούς συνεργάτες του, υπάρχουν περιθώρια ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση. Μετά την συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επεσήμανε πως η εθνική συνεννόηση ισχυροποίησε την φωνή της Ελλάδος στο εξωτερικό.
"Εγώ δεν θα σταματήσω να επιδιώκω αυτή την συνεννόηση -υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου- την συναίνεση, την προσπάθεια να συνεννοηθούμε γύρω από τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα. Και ελπίζω ότι στην πράξη θ ανταποκριθούν πολλές πολιτικές δυνάμεις μ' ένα τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλουμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, να βγούμε από αυτή την κρίση".
Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλους το πρόγραμμα που, όπως λέει, θα βγάλει την χώρα από την κρίση και επεσήμανε πως μέχρι τώρα έχουν διαψευσθεί όλοι εκείνοι οι αναλυτές που καθημερινά προβλέπουν πως έρχεται η ημέρα της κρίσης για την Ελλάδα.
"Πέραν της συναίνεσης ή όχι -διευκρίνισε ο πρωθυπουργός- εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις, προχωράμε με αποτελεσματικό τρόπο στην εφαρμογή ενός δύσκολου αλλά και επίπονου προγράμματος, όμως είναι ένας δρόμος σιγουριάς και ασφάλειας από την κρίση".
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να συναινέσει σε μια λανθασμένη πολιτική και κάλεσε την κυβέρνηση σε όλους τους τόνους να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο για να μπορέσει να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία.
Ευρωπαϊκές αντιδράσεις
Η πρώτη αντίδραση μετά την σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο ήρθε από τον επίτροπο Όλι Ρεν ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός πως δεν υπήρξε συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και ευχήθηκε γρήγορα τα κόμματα στην Ελλάδα να τα βρουν γιατί όπως είπε ο χρόνος εξαντλείται.
Ανάλογη ήταν και δήλωση Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου στην "Deutsche Welle", ο οποίος επισήμανε πως οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει πως δίνουν μάχη με τον χρόνο.
"Θα ενταθούν οι πιέσεις"
Οι πιέσεις για συναίνεση θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα εκτιμούν στην κυβέρνηση, όπως άφησε να διαφανεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο".
"Θα φτάσουν και θα πάρουν την πέμπτη δόση γιατί θα βρεθεί λύση σε αυτή τη δυσκολία που υπάρχει. Αλλά προϋπόθεση για να βρεθεί λύση είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει. Και έβαλα και ένα ερώτημα το οποίο υπάρχει εδώ και καιρό, που είναι, εγώ δεν ξέρω μέχρι ποιο σημείο οι Ευρωπαίοι θα σπρώξουν το αίτημα της κοινωνικής συναίνεσης και της πολιτικής συναίνεσης το οποίο βάζουν... έχω ακούσει δηλώσεις Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών με πρόσφατο τον Ολλανδό, αλλά δεν είναι ο μόνος, και ο Φιλανδός τα ίδια έχει πει και άλλοι, που λένε εμείς δεν δίνουμε λεφτά άμα δεν συμφωνήσει και η αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει, όμως απόφαση. Και γω δεν διανοούμαι εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, όσο δύσκολες και να είναι, όσο και αν πονάνε, όσο αντιδράσεις και να έχουν, αν έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις για να μπορέσει να διασφαλιστεί η συνέχεια της εκταμίευσης του δανείου. Δεν διανοούμαι ότι μπορούν να το μπλοκάρουν".
Ανοιχτός σε συμμετοχή τεχνοκρατών
Ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να δείξει καλές προθέσεις ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ανοιχτός στην συμμετοχή τεχνοκρατών σε θέσεις κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό όπως στην νέα εταιρεία που θα χειρισθεί τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" εμφανίζεται επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να δοθούν υπερεξουσίες σε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη λέγοντας: "Υυπάρχει περίπτωση όπου εξωκοινοβουλευτικά στελέχη είναι χρήσιμα, αλλά σε καμιά περίπτωση η άσκηση της εξουσίας δεν μπορεί ν' αφεθεί σε πρόσωπα ή θεσμούς που δεν έχουν άμεση λαϊκή νομιμοποίηση".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ