Type Here to Get Search Results !

Κρίσιμη εβδομάδα για Μεσοπρόθεσμο-συναίνεση

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά, καθώς αναμένονται εξελίξεις τόσο σε ό,τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις όσο και την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Τη Δευτέρα συνεδριάζει στις 12:00 το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με επίκεντρο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικές αποφάσεις μπορεί να μην ληφθούν και το πακέτο να μην κλείσει στο σύνολό του, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από την Τετάρτη, οπότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Αντίθετα, αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται για τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως «θα «τρέξουν όσο πιο άμεσα γίνεται» και τόνισε ότι η κρατική συμμετοχή θα εξαλειφθεί «σε εκείνες τις εταιρείες, όπου το κράτος συμμετέχει απλά και μόνον ως επιχειρηματίας και όπου δεν διακυβεύονται για τον πολίτη ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των δημοσίων αγαθών, ή σημαντικών δικτύων, όπως της ενέργειας ή του νερού» [Βλέπε άρθρο] .
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, πρότεινε τηη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας, η οποία θα επιβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας [Βλέπε άρθρο] .
«Θα χαιρέτιζα τη δημιουργία από τους Ελληνες φίλους μας μίας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν ξένοι εμπειρογνώμονες», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Όπως εξήγησε, αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να εμπνευστεί από το γερμανικό μοντέλο της Treuhandanstalt, την υπηρεσία που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση πολλών εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά από την πτώση του Τείχους.
Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
Την Τρίτη ο Πρωπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην της κ. Αλέκας Παπαρήγα η οποία δεν αποδέχθηκε την πρόσκλησή του.
Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10.30 π.μ. με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, στις 12.15 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργο Καρατζαφέρη, στη 1.30 μ.μ. με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, στις 2.30 μ.μ. με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και στις 3.30 μ.μ. με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Στη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της συναίνεσης σημειώνοντας ότι «είναι η ώρα που οι στενά κομματικές αντιλήψεις πρέπει να πάνε στην άκρη και να προβάλει η εθνική ανάγκη. Έστω και αν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας σε τέτοια στάση σοβαρότητας και ευθύνης από το σύνολο του πολιτικού συστήματος».
«Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όσους μοιράζονται τον έναν και μοναδικό μας στόχο: τη διάσωση και την αλλαγή της χώρας», υπογράμμισε και επισήμανε ότι πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ είναι πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη, ή προγραμματίζονται από την κυβέρνηση, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» δήλωσε πως «δουλειά της αντιπολίτευσης δεν είναι να προσυπογράφει με το στανιό, την πολιτική της κυβέρνησης αλλά να υποδεικνύει άλλον δρόμο όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδα» [Βλέπε άρθρο] .
«Δεν θα ψηφίσω καμία δέσμευση σε λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, για το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τυχόν δεύτερο μνημόνιο και πρόσθεσε ότι δεν θα ψηφίσει ούτε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εκτός από κάποια μέτρα μείωσης της σπατάλης και κάποιες αποκρατικοποιήσεις.
Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα απέρριψε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, καθώς «θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη συγκεκριμένη συνάντηση, από τη στιγμή που είναι και γνωστές και εκδιαμέτρου αντίθετες οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΚΚΕ».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ