Type Here to Get Search Results !

Κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ αναθεωρεί η Eurostat

Κατά 1% του ΑΕΠ αναμένεται να αναθεωρήσει σήμερα, Τρίτη του Πάσχα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 2007-2010 που απέστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην Eurostat το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αναθεωρούνται επί τα χείρω λόγω αναταξινόμησης των δημοσίων επιχειρήσεων, αναθεωρήσεως των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφαλίσεως, αναταξινόμησης του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, τακτοποίησης των εισπράξεων και των πληρωμών των φορέων της Γενικής Κυβερνήσεως στα κατάλληλα έτη, καταγραφής συμφωνιών ανταλλαγών εκτός αγοράς (Off-market swaps), αλλά και από την επανεκτίμηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2010 τελικά διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα του 10,5% του ΑΕΠ ή 24,6 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 9,6% του ΑΕΠ ή 22,2 δισ. ευρώ. Η αναθεώρηση αυτή δημιουργεί την ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για εφέτος, τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν εντός των επομένων ημερών και θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Πάντως, η Eurostat δεν αναμένεται να θέση σήμερα ζήτημα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται πως κλείνοντας μια μακρά και κρίσιμη διαδικασία, από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, η Eurostat κατέληξε στο συμπέρασμα, στις 22 Νοεμβρίου 2010, ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία για την περίοδο 2006-2009 για την Ελλάδα ήταν επαρκώς αξιόπιστα για τους σκοπούς της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος του 2010.
Η Eurostat αναμένεται να επισημάνει πως παρά τις αναγνωρισμένες βελτιώσεις που έχουν διαπιστωθεί σε όλα τα κράτη μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ζητήματα ως προς την συμμόρφωση με τους λογιστικούς κανόνες και την πληρότητα και την ποιότητα ορισμένων από τις παρεχόμενες στατιστικές πληροφορίες.
Τέλος, με βάση την εμπειρία στην περίπτωση της Ελλάδος και τις παρατηρήσεις του ευρωπαϊκού συμβουλευτικού φορέα για την διακυβέρνηση στον τομέα της στατιστικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει το προσεχές διάστημα ανακοίνωση με αντικείμενο τα θέματα συστημικού κινδύνου στα εθνικά στατιστικά συστήματα και την ανάπτυξη μιας προσεγγίσεως βάσει κινδύνου για τα στοιχεία της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ