Type Here to Get Search Results !

Κόβει τον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων

Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει κόβοντας τον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «το θέμα θα ανοίξει με αναπτυξιακή διάταξη». Αυτό σημαίνει πως η όποια ρύθμιση θα έχει και χωροταξικό και εισπρακτικό χαρακτήρα. Αλλωστε η διαιώνιση της παρανομίας δεν ωφελεί ούτε τους νόμιμους πολίτες ούτε το κράτος. Και πηγές για έσοδα και επενδύσεις η Ελλάδα, στη θέση που βρίσκεται, δεν έχει πολλές.
Η συνέντευξη της Τ. Μπιρμπίλη προκάλεσε έκπληξη στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και εκνευρισμό στην Πλατεία Συντάγματος. Η υπουργός Περιβάλλοντος δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για την περαίωση των αυθαιρέτων και τη ΔΕΗ, αλλά και από τον Γ. Ραγκούση σε ό,τι αφορά στον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Και έκανε ακόμη ένα βήμα. Ξεκαθάρισε πως δεν την ενδιαφέρει άλλο... υπουργείο, εκτός από αυτό το οποίο ήδη έχει!
Μιλώντας στον «Βήμα 99,5» τόνισε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική». Επανέλαβε ότι τυχόν νομιμοποίηση θα κριθεί αντισυνταγματική, «καθώς τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών».
«Στενή συνεργασία»
«Η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που αυθαιρετεί κι εκείνον που λειτουργεί νομότυπα» προσέθεσε και επανέλαβε ότι το θέμα είναι ανοιχτό και για τους ημιυπαίθριους. Η υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε ανένδοτη και για το θέμα της ΔΕΗ: «Η θέση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι σαφής. Οταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, που θα γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος».
Σύγχυση ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις προκάλεσε και για το θέμα της Κερατέας: «Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το θέμα των τεχνολογιών. Οι κάτοικοι πρέπει να επιλέγουν την τεχνολογία».
Αφησε ανοιχτό και το θέμα της αλλαγής χωροθέτησης που ζητούν οι κάτοικοι. «Θα πρέπει να πειστούμε ως προς την εφικτότητα της πρότασης» απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Και κατέστησε σαφές ότι διεκδικεί ισότιμο ρόλο με εκείνον του υπουργείου Εσωτερικών: «Ηταν συνολική κυβερνητική επιλογή να διευθετηθεί το θέμα. Οφείλουμε να έχουμε ενιαία γραμμή. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν υπάρξει στενή συνεργασία κυρίως του υπουργείου Περιβάλλοντος με το υπουργείο Εσωτερικών».
Ο Γ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα το θέμα διά ζώσης με την υπουργό Περιβάλλοντος, καθώς υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία με τη συμμετοχή της.
Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο όμως ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έλεγαν πως δεν ετέθη από κανέναν το περιεχόμενο των δηλώσεων της Τ. Μπιρμπίλη.

«Μόνο στο ΥΠΕΚΑ»
Η άνεση με την οποία για ακόμη μία φορά η υπουργός Περιβάλλοντος εξαίρεσε τον εαυτό της από τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, όπως είχε κάνει και με την υποψηφιότητά της για την Περιφέρεια Αττικής, προκάλεσε απορία σε πολλούς συναδέλφους της: «Η προσφορά μου είναι στον χώρο που ξέρω. Δεν είμαι πολιτικός που μπορώ να χειριστώ καλά ή κακά όλα τα θέματα. Ο,τι είναι να δώσω θα το έχω δώσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος».
Ενοχλημένοι στο Μαξίμου-Ρύθμιση με χωροταξικό και εισπρακτικό χαρακτήρα
Παρότι η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου έδινε την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός κρατά ίσες αποστάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους που η παρέμβαση της Τ. Μπιρμπίλη εμφάνισε την κυβέρνηση να αναζητά χρήματα αγνοώντας το περιβάλλον. «Θέμα αυθαιρέτων θα ανοίξει, αλλά όχι όπως το έβαλε η Τίνα» έλεγαν στα τηλέφωνα. Θύμιζαν, μάλιστα, την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού για την ανάγκη να χαραχθεί μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν.
Με την ευκαιρία διευκρίνιζαν πως το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις: η πρώτη αφορά στη ρύθμιση των υφιστάμενων προστίμων και η δεύτερη στο αν θα υπάρξει κάποιας μορφής τακτοποίηση. «Θα προχωρήσουμε και στα δύο, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας» ήταν η κατηγορηματική δήλωση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου προς τους δημοσιογράφους.
Ο όλος χειρισμός, όμως, θα γίνει με τρόπο που δεν θα προκαλεί και δεν θα αγνοεί τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ποσό από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθεί για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς, για τα οποία δεν υπάρχει καμία προοπτική ρύθμισης. Οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου ξεκαθάριζαν πως η τακτοποίηση θα αφορά στα λεγόμενα αστικά αυθαίρετα και στη χωροθέτηση νέων ζωνών παραθεριστικής κατοικίας, καθώς η ζήτηση από κατοίκους των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών είναι αυξημένη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ