Type Here to Get Search Results !

Διεργασίες σε Κύπρο, Αθήνα και Νέα Υόρκη

«Κρίσιμη φάση» διέρχεται το Κυπριακό, σύμφωνα με δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος χτες βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να «ενημερώσει» τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, αναφορικά με τις εξελίξεις της διαδικασίας.
Η συνάντηση έγινε λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Δ. Δρούτσα στην Νέα Υόρκη, στις 17 Φλεβάρη, όπου θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με το Κυπριακό να είναι ψηλά στην ατζέντα. Τη Δευτέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί τη Λευκωσία και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
Στο μεταξύ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, υιοθέτησε με 51 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και τρεις αποχές, νέα έκθεση προόδου για την Τουρκία, από την οποία ζητάει να συνεργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού. Η έκθεση αναμένεται το Μάρτη να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, με νέες τροπολογίες.
Στην παρούσα μορφή της, η έκθεση «καλεί την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες, να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις αρχίζοντας την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο». Σε τροπολογίες που προστέθηκαν, καλείται η Τουρκία να σταματήσει τον εποικισμό των κατεχομένων και να «εκπληρώσει πλήρως» το πρωτόκολλο της Αγκυρας.
Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια της Τουρκίας να πνίξει τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων που εκδηλώνονται στο ψευδοκράτος εναντίον του κατοχικού καθεστώτος. Ο Τούρκος υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις ως ενέργειες που επιχειρούν να επέμβουν στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας και να προκαλέσουν ταραχές, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να πλήξει τη σχέση της «μητέρας πατρίδας» με τα κατεχόμενα.
Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία για υποκίνηση των κινητοποιήσεων, λέγοντας συκοφαντικά ότι «κύκλοι» στα κατεχόμενα «συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους και προσπαθούν να προκαλέσουν διχόνοια». Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται παρέμβαση και από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ