Type Here to Get Search Results !

Κοινή δράση των κρατών της Μεσογείου

Την ανάγκη κοινής δράσης από μικρά και μεγάλα κράτη, ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, από το βήμα του συνεδρίου για το κλίμα στη Μεσόγειο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Τελικός στόχος, είπε, είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μην αποτελούν πρόσκομμα στην ανάπτυξη, αλλά ευκαιρία να αναπτυχθούν οι οικονομίες μας.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το «πάνελ» των υπουργών Περιβάλλοντος της Μεσογείου είναι ότι οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάθος της προσπάθειας.
Η υπουργός Περιβάλλοντος έθεσε τέσσερις στόχους για τις κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου:
-Να ασχοληθούν περισσότερο με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Οι χώρες της Μεσογείου, μέσα από την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προάγουν τη διαδικασία του ΟΗΕ για τον ίδιο στόχο.
-Να είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα φαινόμενα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
-Να αναζητήσουν τα αίτια του προβλήματος ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.
-Να επικεντρώσουν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στην πράσινη οικονομία.
Ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Δημήτρης Ηλιάδης επεσήμανε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απειλή, αλλά πραγματικότητα και χρειάζεται κοινή προσπάθεια και δράση για την αντιμετώπισή της.
«Είναι σημαντικό να αναλαμβάνουμε περιφερειακές πρωτοβουλίες, καθώς βαδίζουμε προς μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα με πολύ αργούς ρυθμούς», τόνισε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δρ. Ρατζέντρα Πατσάουρι.
Στη βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του στην εκδήλωση που φιλοξενείται στη Βουλιαγμένη, ο δρ. Πατσάουρι αναφέρθηκε σε σειρά επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη λεκάνη της Μεσογείου, οι οποίες θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό πλειάδα οικονομικών δραστηριοτήτων: μείωση των βροχοπτώσεων σε ορισμένες υποτροπικές περιοχές της Μεσογείου, συχνότερα φαινόμενα καύσωνα, μείωση του τουρισμού, περισσότερες πυρκαγιές στα δάση, επιπτώσεις στη γεωργία, λόγω ξηρασίας, με μείωση διάφορων συγκομιδών, καθώς και επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, με κίνδυνο εξαφάνισης των εφήμερων ειδών. Εξάλλου, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας στην υποσαχάρια Αφρική θα οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών.
«Η Μεσόγειος πρέπει να προσαρμοστεί αλλά και να καταστεί μέρος της λύσης, της άμβλυνσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», είπε ο δρ. Πατσάουρι, χαρακτηρίζοντας το μέτρο της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια ως ένα από τα αποτελεσματικότερα σε αυτή την κατεύθυνση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ