Type Here to Get Search Results !

Το στοίχημα του 2004 που χάθηκε..

Χωρίς αντίκρυσμα έμειναν οι προσδοκίες για ριζική βελτίωση των συνθηκών ζωής στο Λεκανοπέδιο από τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
Την ίδια ώρα, το κράτος χάνει κάθε χρόνο τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ από την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, αφού δεν φρόντισε να διασφαλίσει τα συμφέροντά του με συνέπεια, όπως λέει ο γενικός γραμματέας στα Ολυμπιακά Ακίνητα, Γιάννης Πυργιώτης, αλλά «περιορίζεται σε μια απλή διαχείριση των συμβάσεων. Η αξιοποίηση σε πολλές περιπτώσεις έχει μπλοκάρει και ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε αυτά».
Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι το στοίχημα χάθηκε. Σήμερα, 6 χρόνια μετά τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες, γίνονται προσπάθειες να υλοποιηθούν- έστω και μερικώς- όλα όσα σχεδιάζονταν να γίνουν πριν από τους Αγώνες του 2004 και πάλι με «πρότυπο» το μεταολυμπιακό θαύμα της Βαρκελώνης, όπως είναι για παράδειγμα η απελευθέρωση τού παραλιακού μετώπου.
Ολοι πλέον μιλάνε για την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού που είχε ως συνέπεια να μπλοκάρει στην πλειονότητά του το σχέδιο αξιοποίησης. Κι ας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γύρω στα 7 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας στα Ολυμπιακά Ακίνητα, «ότι από τα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ που θα ήταν τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση, σήμερα είναι ζήτημα αν εισπράττονται τα 10 εκατ. ευρώ. Ετσι, πλέον εξετάζεται η συνένωση των Ολυμπιακών Ακινήτων με την ΕΤΑ, με στόχο την καλύτερη διαχείριση και την εξοικονόμηση πόρων».
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπήρξε μέριμνα για καλύτερη θεσμική θωράκιση, με συνέπεια να υπάρχουν πολλές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ υπάρχουν ανάδοχοι, όπως είναι η περίπτωση του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου στον Αγ. Κοσμά, που δεν προχωρούν στην αξιοποίηση της επένδυσης». Ναι, έγιναν εντυπωσιακοί Αγώνες. Και, μεταξύ άλλων, καθάρισε για λίγο το παραλιακό μέτωπο, το ΟΑΚΑ άλλαξε όψη με τις παρεμβάσεις του Καλατράβα, έγινε το Ολυμπιακό Χωριό (στο οποίο σήμερα ούτε το πράσινο δεν συντηρείται) κ.ά. Ομως, μόλις έπεσε η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων μπήκαν αμέσως περιφράξεις και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις έκλεισαν για το κοινό. Ο μεγάλος παραλιακός περίπατος... απλώς πήγε περίπατο (!), το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού ακόμη σχεδιάζεται, οι σταθμοί του Μετρό στα νότια δεν έχουν παραδοθεί, ενώ η επέκταση προς Πειραιά έχει μπλοκάρει.
Πολεοδομική αποτυχία. «Οι υποδομές, η χωροθέτηση και η μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών ακινήτων ήταν μια μεγάλη πολεοδομική αποτυχία σε σχέση με τους άξονες ανάπτυξης της πόλης», επισημαίνει ο καθηγητής Πολεοδομίαςπρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, Γιάννης Πολύζος. «Πρόκειται για μεγάλες εμπορικές επιφάνειες που δεν έδεσαν με τον περιβάλλοντα χώρο».
Από την πλευρά του, ο πολιτικός μηχανικός και μέλος του Δ.Σ. των Ολυμπιακών Ακινήτων, Τάσος Χωμενίδης, αναφέρει ότι «σήμερα η συντήρηση των Ολυμπιακών Ακινήτων φτάνει τα 20 εκατομμύρια και κοστίζει περισσότερο από τα έσοδα και αυτός είναι ο λόγος που θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων συντήρησης».
Το σχέδιο είναι παλιό, αλλά και επίκαιρο. Να ανοίξει και πάλι το παραλιακό μέτωπο. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέπ Αθεπίγιο- που θεωρείται ο υπεύθυνος για το θαύμα της Βαρκελώνης - επισκέφθηκε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό και στο στάδιο του Τae Κwon Do και τόνισε: «Θα ανοίξουμε το θαλάσσιο μέτωπο και θα διαμορφώσουμε χώρους αναψυχής, πρασίνου και πολιτισμού».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ