Type Here to Get Search Results !

Η ζέστη και το όζον έπνιξαν την Αθήνα

Αποπνικτικό κοκτέιλ. Υψηλές θερμοκρασίες και όζον «έπνιξαν» και χθες την πρωτεύουσα. Οι συγκεντρώσεις αυτού του επικίνδυνου ατμοσφαιρικού ρύπου ξεπέρασαν τα όρια προειδοποίησης (180 μg/m3) σε πολλές περιοχές της Αττικής. Το μεσημέρι τα μηχανάκια μέτρησης στον σταθμό της Αγίας Παρασκευής χτύπησαν «κόκκινο». Οι τιμές του όζοντος έφθασαν στα 219 μg/m.
Υψηλές ήταν και οι συγκεντρώσεις του ρύπου στον σταθμό Αμαρουσίου όπου στις 2 μ.μ. άγγιξαν τα 193 μg/m. Πάνω από το όριο καταγράφηκε το όζον και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Στη Λυκόβρυση καταγράφηκαν 186 μg/m, στους Θρακομακεδόνες 185 μg/m και στο Κορωπί 181 μg/m.
Το όζον σχηματίζεται από χημικές αντιδράσεις μεταξύ των οξειδίων του αζώτου, των πτητικών οργανικών ενώσεων (θεωρούνται πρόδρομοι του όζοντος) και του οξυγόνου, με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας η οποία τους θερινούς μήνες είναι αυξημένη. Γι΄ αυτό στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καταγράφονται υψηλότερες συγκεντρώσεις του ρύπου σε σχέση με εκείνες του Βορρά. Οι πρόδρομοι ρύποι προ έρχονται από την καύση πετρελαίου και τη χρήση διαλυτών.
Η έκθεση του πληθυσμού σε υψηλά επίπεδα όζοντος προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στη μύτη, ενοχοποιείται για εξασθένηση του ανοσοποιητικού και συνδέεται με την εμφάνιση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης μπορεί να επιδεινώσει την υγεία των χρονίως πασχόντων από αναπνευστικά νοσήματα. Μάλιστα οι ειδικοί επιστήμονες συσχετίζουν την αύξηση των συγκεντρώσεων όζοντος με αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας από ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό ή την καρδιά.
Χθες εξαιτίας των υψηλών τιμών όζοντος το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού. Ειδικότερα συνιστά στα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, παιδιά) να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν στον δρόμο. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο πρέπει να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ