Type Here to Get Search Results !

Η κάθοδος των... επιτηρητών τον Ιούνιο

Λιγότερες από 20 ημέρες απέμειναν μέχρι την κρίσιμη για την ελληνική οικονομία... εξεταστική του Ιουνίου και στο οικονομικό επιτελείο είναι έντονη η ανησυχία για την εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, συγκοινωνιακοί φορείς, νοσοκομεία κ.α.) γεννούν νέες ...μαύρες τρύπες.
Μέσα στο πρώτο 10ημερο του επόμενου μήνα η Αθήνα θα γεμίσει επιτηρητές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε. οι οποίοι αφενός θα τσεκάρουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού για να εξακριβώσουν αν εκτελείται κατά γράμμα το ΠΣΑ και η επιτυγχάνεται η μείωση του ελλείμματος ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 8,1% του ΑΕΠ και αφετέρου θα ελέγξουν αν τηρούνται τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα του μνημονίου μεταξύ της Ελλάδας και της «τρόικας» για εργασιακό, ασφαλιστικό, ΕΣΠΑ, διοικητική αναδιάρθρωση (Καλλικράτης), ΟΣΕ κ.λπ. Από την ετυμηγορία τους θα εξαρτηθεί η απρόσκοπτη δανειοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης.
Θα πρέπει να τονιστεί πως αν οι επιτηρητές διαπιστώσουν πως υπάρχουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα ζητήσουν την λήψη πρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι αστοχίες. Τώρα τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πρώτο τετράμηνο δείχνουν πως φορείς της γενικής κυβέρνησης εξακολουθούν να παραμένουν οι ?αδύνατοι κρίκοι του προϋπολογισμού.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι συγκοινωνιακοί φορείς έχουν απορροφήσει από τον Απρίλιο κιόλας το 63,3% των ετήσιων επιχορηγήσεων, στα ασφαλιστικά ταμεία ο ΟΑΕΕ έχει εκταμιεύσει το 65% της ετήσιας πίστωσης και το ΤΑΠ ? ΟΤΕ το 41,4% . Παράλληλα σε υψηλά επίπεδα έχουν διαμορφωθεί και οι δαπάνες περίθαλψης. Εκτιμάται πως το αργότερο στα τέλη Ιουλίου η συνολική κρατική χρηματοδότηση θα έχει εκταμιευτεί και θα υπάρξει ανάγκη έγκρισης επιπλέον κονδυλίων κάτι βέβαια που έχει αποκλειστεί ρητά από το υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ