Type Here to Get Search Results !

Ανάσα στους κατοίκους της Αθήνας

Δύο οργανωμένα πάρκα, που στόχο έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αθήνας, ετοιμάζονται στην πρωτεύουσα. Το πρώτο πάρκο είναι το Πεδίον του Αρεως και το δεύτερο πάρκο χωροθετείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου. Στόχος είναι να αυξηθεί η αναλογία των 2,5 τ.μ. πρασίνου, που αντιστοιχεί σήμερα σε κάθε κάτοικο και η οποία μας κατατάσσει τελευταίους στη λίστα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.
Σύμφωνα με το Βήμα, οι περατζάδες στο Πεδίον του Αρεως θα ξαναρχίσουν στα τέλη Ιουλίου. Το συγκεκριμένο πάρκο είναι το μεγαλύτερο της Αθήνας, καθώς αναπτύσσεται σε μια έκταση 230 στρεμμάτων και είναι κατά 72 στρέμματα μεγαλύτερος από τον Εθνικό Κήπο. Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο το 75% του πάρκου και στην κυκλοφορία έχει δοθεί μόνο μία διαδρομή, που ξεκινάει από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και φτάνει ως το άγαλμα του Κωνσταντίνου, δηλαδή ως την έξοδο.
Η μελέτη του έργου έχει γίνει από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη σε συνεργασία με τον Χάρρυ Μπουγαδέλη, ενώ καθοριστική είναι και η συμβολή του κηποτέχνη Ανδρέα Μπαρμπούτση. Στο Πάρκο φιλοξενείται όλη η χλωρίδα της Αττικής: 35 είδη δέντρων, 40 θάμνοι, 130 είδη λουλουδιών. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, οι διαδρομές έγιναν χωμάτινες, εκτός μιας που στρώθηκε με κυβόλιθους, και το γκαζόν αντικαταστάθηκε από γηγενή φυτά.
Δημιουργήθηκε ένας λαβύρινθος με αρωματικά φυτά της αττικής γης, μπροστά από το άγαλμα της Αθηνάς θα γίνει ελαιώνας και κατασκευάστηκε σπειροειδής διαδρομή με ένα κανάλι νερού, αναρριχώμενες τριανταφυλλιές και καθιστικά. Το σιντριβάνι έγινε συνεπίπεδο με τον δρόμο, ενώ προβλέπεται η δημιουργία παιδικών χαρών, θεάτρου και δύο μικρών αναψυκτηρίων.
Το πάρκο στο Φαληρικό Δέλτα (στον παλαιό Ιππόδρομο) κατασκευάζεται από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και θα αναπτυχθεί σε έκταση 170 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 550 εκατ. ευρώ. Το πάρκο, που έχει σχεδιάσει ο Ιταλός Ρέντζο Πιάνο μαζί με την Αμερικανίδα αρχιτέκτονα τοπίου Ντέμπορα Νέβνις, αναμένεται να επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής, να βελτιώσει την ποιότητα του περιβάλλοντος και να προσφέρει στους επισκέπτες ανάπαυλα σκιάς. Ιδιαίτερο στοιχείο του πάρκου θα είναι ένα κανάλι με νερό το οποίο θα διατρέχει το πάρκο σε όλο το μήκος του οικοπέδου, παράλληλα με την Εσπλανάδα και τη λεωφόρο Συγγρού.
Στο πάρκο θα υπάρχουν διαδραστικοί χώροι παιχνιδιού αλλά και σημεία κατάλληλα για στάση και χαλάρωση. Η ιεράρχηση των χώρων και των δραστηριοτήτων γίνεται με δευτερεύουσες διαδρομές οι οποίες σε οδηγούν στην εμπειρία ανακάλυψης του πάρκου. Θα χρησιμοποιηθούν φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά και υπάρχει προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση των σκληρών επιφανειών, δηλαδή των πολλών πλακοστρώσεων.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο μεσογειακός αυτός κήπος δεν θα είναι επίπεδος αλλά ένας ήπιος λόφος που ξεκινάει από την Καλλιθέα (την περιοχή με την Καλή-θέα όπως είχε χαρακτηριστικά πει ο Ρέντζο Πιάνο στη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής) και θα ανοίγεται προς τη θάλασσα. Κάτω από τον λόφο θα βρίσκονται τα κτίρια της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, η οροφή των οποίων είναι φυτεμένη, και θα φαίνονται μόνο οι δύο όψεις τους. Ο επισκέπτης του πάρκου θα ανεβαίνει στον λόφο και θα ατενίζει τη θάλασσα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ