Type Here to Get Search Results !

Έκτακτα μέτρα: Από πόλη Covid Free στο «κόκκινο» η Πάτρα


 «Τέλειωσε η εποχή του εφησυχασμού για την Πάτρα. Από πόλη Covid Free, είμαστε αυτή τη στιγμή πραγματικά στο «κόκκινο», υπάρχουν μεγάλες ενδείξεις ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα, έχουμε ορφανά κρούσματα το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό» τονίζει στην ΕΡΤ η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Άννα Μαστοράκου.  Και εξηγεί ότι το πολύτιμοεργαλείο της ιχνηλάτησης του κορονοϊού, χάνεται από  τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού στις πλατείες και στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. 

«Στην περιοχή μας είχαμε ένα έντονο κίνημα άρνησης του κορονοϊού, άρνησης της μάσκας, υπήρχαν μεγάλες πιέσεις και στους γιατρούς γνωμάτευσης εξαίρεσης χρήσης της μάσκας και από ενήλικες και από γονείς για τα παιδιά τους» ενημερώνει η κα Μαστοράκου και συμπληρώνει: «πληρώνουμε το τίμημα της συνωμοσιολογίας στην περιοχή μας, που διαπότισε την κοινωνία»

Η πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου ενημερώνει ότι «Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται με απόλυτη ευλάβεια στα νοσοκομεία της Πάτρας και τα κέντρα υγείας της πόλης, αλλά ο ιός έχει βρει τρόπο να τα διαπεράσει. Γι΄αυτό  ανησυχούμε. Φαίνεται ότι έχουμε μεγάλη μεταδοτικότητα».

Όσον αφορά στην αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της Πάτρας επισημαίνει ότι «Αυξάνονται οι δειγματοληψίες σε επιλεγμένα σημεία της περιφέρειας με ίδια έξοδα και  θα ζητήσουμε από τον ΕΟΔΥ να αυξήσει τις δειγματοληψίες στην περιοχή μας.

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στα Ιωάννινα από σήμερα και για 7 ημέρες

Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννιτών: «Πληρώνουμε το τίμημα της χαλαρότητας»

«Είχαμε ελάχιστα κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα σε προσφυγικό καταυλισμό και συρροή κρουσμάτων που σχετιζόταν με κοινωνική εκδήλωση» κάνει τον απολογισμό ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ και στέκεται ιδιαίτερα στην αύξηση των  «μεμονωμένων κρουσμάτων, που σημαίνει διασπορά στην κοινότητα». Επιπλέον αναφέρει πως «είχαμε κρούσματα σε υγειονομικό ή διοικητικό προσωπικό των δύο νοσοκομείων της πόλης και το χειρότερο είχαμε κρούσματα σε εργαζόμενους και σε μια ηλικιωμένη στα δύο γηροκομεία.»

«Το θέμα είναι να προλάβουμε την υγειονομική βόμβα» τονίζει ο κ. Ελισάφ και υπογραμμίζει ότι για τα Γιάννενα «είναι η ύστατη ώρα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για όλους μας. Το ζήτησα από τους καταστηματάρχες και από τους μαθητές στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, γιατί έχουμε αρκετές καταλήψεις.»

Καθησυχαστικός ήταν για την επιδημιολογική κατάσταση στην φοιτητική κοινότητα της πόλης. «Δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα σε φοιτητές παρότι στην πόλη φοιτούν περισσότεροι από 20 χιλιάδες φοιτητές, σε πόλη με 120 χιλιάδες κατοίκους.»

Το ανησυχητικό είναι σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ πως «Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που έχει και τη μονάδα Covid έχει αρχίσει να πιέζεται» και καταλήγει «ευελπιστώ ότι ο κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα. Είναι πολύ κρίσιμη εβδομάδα.»

Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα και Ιωάννινα

Τα μέτρα προβλέπουν μάσκες παντού, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των 9 ατόμων και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης σε Αχαΐα και Ιωάννινα.

Η εφαρμογή των μέτρων γίνεται σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννιτών.

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρεςαπό την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ