Type Here to Get Search Results !

Πάτρα - Καυσόξυλα: Ερχονται τα κρύα και θα πέσει... ξύλο


 Ο Οκτώβριος τελειώνει σιγά-σιγά, η θερμοκρασία ήδη έχει αρχίσει να πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς και στα νοικοκυριά της Πάτρας κάνουν τον προγραμματισμό τους για τη θέρμανση εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Απευθυνθήκαμε σε αρκετούς εμπόρους καυσόξυλων της Πάτρας για να μας ενημερώσουν πως κινείται η αγορά φέτος και αν έχουν ξεκινήσει οι πρώτες παραγγελίες από τους πελάτες τους, με τις επιχειρήσεις τους να εξαρτώνται από τα καιρικά φαινόμενα.
ΚΑΙΡΟΣ
Σύμφωνα με τις πρώτες προγνώσεις των μετεωρολόγων για τον φετινό χειμώνα, φαίνεται πως ο Νοέμβριος αναμένεται να έχει αρκετές βροχοπτώσεις και στα ορεινά να πέσουν τα πρώτα χιόνια προς το τέλος του μήνα. Το ίδιο προβλέπεται να συμβεί και το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, όπου οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται μεν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, αλλά το κρύο θα είναι αρκετό. Ενώ, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως από τον Φεβρουάριο η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά.
ΑΓΟΡΑ
Μέχρι στιγμής η κίνηση στην αγορά κινείται σε μέτρια επίπεδα αφού οι παραγγελίες είναι λίγες. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δέχονται αρκετά διερευνητικά τηλεφωνήματα από πελάτες σχετικά με τις τιμές και τα είδη της ξυλείας. Φαίνεται πως σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, οι καταναλωτές πραγματοποιούν έρευνα αγοράς από νωρίς, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της οικονομικής διστακτικότητας λόγω της εποχής.
Τη φετινή σεζόν πάντως οι τιμές στην ξυλεία κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή ένα κυβικό μέτρο ελιάς κοστίζει περίπου 100 ευρώ. Στην αγορά υπάρχουν 5 είδη ξυλείας. Ελιά, οξιά, δρυς, πεύκο και πουρνάρι. Το πεύκο και η οξιά αρπάζουν εύκολα, κάνουν δυνατή φλόγα αλλά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Στον αντίποδα τα υπόλοιπα τρία έχουν χαμηλότερη φλόγα, αλλά διαθέτουν μεγαλύτερη διάρκεια. Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών αναφέρουν πως ο κύριος όγκος των παραγγελιών αναμένεται αφού ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα όπως κάθε χρόνο, όμως η μέχρι τώρα κίνηση τους προκαλεί μια αρχική αισιοδοξία.
ΔΗΛΩΣΗ
Με όσους εμπόρους συνομιλήσαμε, τους αναφέραμε τη δήλωση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που είπε ότι φέτος τον χειμώνα δεν θα πρέπει να προτιμήσουμε τα τζάκια για τη θέρμανσή μας, καθώς το κάψιμο των ξύλων μπορεί να εντείνει τη διασπορά του κορονοϊού.
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη μπορεί να ενταθεί η διασπορά του ιού επειδή η έκθεση των ανθρώπων σε μικροσωματίδια μπορούν να μας κάνουν πιο ευπαθείς και ευάλωτους . Ολοι οι συνομιλητές θέλησαν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για αυτή τη δήλωση και τόνισαν πως οι επιστήμονες θα πρέπει να προσέχουν τον τρόπο που εκφέρουν τις απόψεις τους για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ