Type Here to Get Search Results !

Μπρος πανδημία και πίσω ανεργία στην Πάτρα

Πάτρα: Τακτική αιφνιδιασμού από τα κλιμάκια ελεγκτών κατά του κορωνοϊού Σε αδιέξοδο οι απασχολούμενοι της κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Πάτρας - Για εμπαιγμό κατηγορούν οι εργαζόμενοι τον Κ. Πελετίδη, που δεν παρέστη στο δικαστήριο να υποστηρίξει το αίτημά τους, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα πράξει - "Στεκόμαστε πάντα δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων και δεν πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη", λέει στην "Α" ο Κ. Πελετίδης
Την ώρα που η ανεργία, εν μέσω πανδημίας, χτυπά «κόκκινο», πλήττοντας ακόμη περισσότερο τις περιοχές που χειμάζονταν από την πολυετή οικονομική κρίση, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζήτησαν σανίδα σωτηρίας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας οκτάμηνης διάρκειας σε δήμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Πατρέων, όπου οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τους 600.  Όμως, ενώ ήταν γνωστό ότι η σύμβασή τους δεν θα ανανεωνόταν μετά τη λήξη της, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ακολουθώντας φιλεργατική πολιτική, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να τους μονιμοποιήσει στις υπηρεσίες τού δήμου.  Ήταν επαρκής, όμως, μια τέτοια δέσμευση;
Οι περιορισμοί...
Η πολιτική δέσμευση του δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη είχε αποτυπωθεί προ διετίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να καταγγέλει τη θεσμική αδυναμία τής τότε υπουργού Εργασίας  Έφης Αχτσιόγλου να προχωρήσει στη μονιμοποίηση περίπου 289 εργαζομένων με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και των υπόλοιπων συμβασιούχων.  Ήταν γνωστό, όμως, ότι όσοι άνεργοι εντάσσονταν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για οκτώ μήνες δεν συνήπταν σύμβαση που θα δημιουργούσε προηγούμενο για μονιμοποίηση.
Μαζικές προσφυγές
Παρ’ όλα αυτά, οι τότε 289 ωφελούμενοι του προγράμματος προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και παραμένουν τα τελευταία δύο χρόνια στις θέσεις τους, αναμένοντας την εκδίκαση της κύριας αγωγής. Στα ίδια βήματα κινήθηκαν και οι επόμενοι 111 ωφελούμενοι, οι οποίοι προσέφυγαν κι αυτοί στη Δικαιοσύνη και από τις 12 Ιουνίου 2020 παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινή δικαστική διαταγή.  Όμως το παράδοξο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των 111 εργαζομένων, είναι ότι, ενώ για όλους τους απασχολούμενους με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας το δημοτικό συμβούλιο είχε ομόφωνα αποφασίσει ότι όντως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στη δίκη της 20ής Αυγούστου δεν παρέστη ο δήμαρχος Πατρέων, αλλά ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου, ο οποίος δεν είχε οριστεί από τον Κ. Πελετίδη να εκπροσωπήσει τον δήμο.
Αυτό προκάλεσε αναστάτωση στους εργαζόμενους, που κατηγόρησαν τον δήμαρχο για «εμπαιγμό» και για «προνομιακή μεταχείριση της πρώτης φουρνιάς των ωφελούμενων». Η ίδια ανησυχία προκλήθηκε και στους υπόλοιπους 210 ωφελούμενους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχουν πάρει τρεις μήνες αναβολή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Η παρέμβαση της «Ώρας Πατρών»
Στο ζήτημα παρενέβη έγκαιρα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών» Γιώργος Ρώρος ζητώντας από τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη «άμεση σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής για τους εργαζόμενους από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον δικηγόρο τους ως μέσο υπεράσπισης για τη διατήρηση των θέσεών τους». «Αν δεν λάβουμε την εν λόγω απόφαση, έχει ως συνέπεια την αρνητική έκβαση της απόφασης» προειδοποίησε ο Γ. Ρώρος.
Τι απαντά ο Κ. Πελετίδης
Η «Αυγή» επικοινώνησε με τον Κ. Πελετίδη για να σχολιάσει τις επικρίσεις εις βάρος του περί «εμπαιγμού», με τον ίδιο να απαντά ότι εκείνη την ημέρα, την 20ή Αυγούστου, βρισκόταν εκτός του δήμου και ότι επανειλημμένα έχει παραστεί σε πάνω από 50 δίκες και κινητοποιήσεις υπέρ των εργαζομένων. «Συνεπώς δεν μπορούμε να παραστούμε σε όλα τα δικαστήρια, ιδίως όταν έχουμε προηγουμένως ζητήσει αναβολή της δίκης» είπε ο Κ. Πελετίδης. «Στεκόμαστε πάντα δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων και δεν πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη» σχολίασε ο Κ. Πελετίδης.
Ανεργία και λουκέτα!
Να σημειωθεί ότι η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στην Πάτρα προσεγγίζει το 30%. Αλλά, όπως επισημαίνει στην «Αυγή» η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πατρέων Γιώτα Παναγοπούλου, στο ποσοστό της ανεργίας πρέπει να προστεθούν και όσοι απασχολούνται με εκ περιτροπής εργασία, με μερική απασχόληση ή για πολλούς μήνες απλήρωτοι ή λαμβάνοντας έναντι του μισθού τους.
«Δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια όταν δουλεύει ο ένας από τους δύο γονείς για τρεις φορές την εβδομάδα ή να εργάζονται τον μισό χρόνο με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» υπογραμμίζει η Γ. Παναγοπούλου. «Μετά τον Σεπτέμβριο οι επιπτώσεις στην οικονομία εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι τραγικές!» τονίζει η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πατρέων, εξηγώντας ότι «από τον Οκτώβριο θα φανεί πόσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα επιστρέψουν κανονικά στις θέσεις τους, με πλήρη επαναφορά των συμβάσεων εργασίας, και πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μείνουν ανοιχτές και πόσες άλλες θα κλείσουν». «Στον δρόμο από την Πάτρα προς την Κόρινθο έχουν κλείσει οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι αυτό προμηνύει τι έρχεται τον χειμώνα» σημειώνει η Γ. Παναγοπούλου.
Έκλεισε το 10% των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας
Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και ο Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, που μας ενημερώνει ότι εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού έκλεισε το 10% των εμπορικών καταστημάτων και εστίασης, που αντιστοιχεί σε 500 επιχειρήσεις. «Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά η Πάτρα έχει διαχρονικά αυτή την αρνητική πρωτιά» τονίζει στην «Αυγή» ο Γ. Βαγενάς.
Σήμερα οι κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Αθήνα
Για το ζήτημα, πάντως, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 10.30 π.μ., κινητοποίηση στην Πάτρα έξω από το κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, οι 111 εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και ακολούθως στη Βουλή. «Ζητάμε από τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη να μας στηρίξει, όπως διαχρονικά έκανε με όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διακρίσεις, και ιδίως λόγω της δέσμευσής του, αφού ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο και ο ίδιος ο Κ. Πελετίδης παραδέχθηκαν ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες» τόνισε στην «Αυγή» η εκπρόσωπος των εργαζομένων Νατάσα Μπελεζάκη. «Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι αυτός ο χειμώνας, με ένα τόσο μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα και με τόση φτώχεια. Κι εμείς, εάν βρεθούμε στην ανεργία, δεν ξέρουμε πώς θα ζήσουμε, καθώς δεν θα μπορέσουμε να μπούμε ούτε στο ταμείο ανεργίας» υπογράμμισε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ