Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Αλαλούμ με τη γιορτή των λουλουδιών στα Ψηλαλώνια

Για την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, όπως ήδη έχουμε γράψει έχει μεταφερθεί η γιορτή των λουλουδιών, της υποδοχής του Μάη στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Είναι μία γιορτή με μεγάλη παράδοση και αποτελεί έθιμο για τον Πατρινό να πάει έως τα Ψηλαλώνια στην γιορτή αυτή, να κάνει τη βόλτα του, να ανταλλάξει ευχές, να απολαύσει παραδοσιακά χορευτικά και φυσικά να «πιάσει το Μάη» αγοράζοντας λουλούδια, γλαστράκια ή το Μαγιάτικο στεφάνι.
Η αλήθεια είναι πως φέτος επικράτησε μέχρι στιγμής μία σύγχυση στον κόσμο και σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη ο Δήμος Πατρέων που στην αφίσα που έβγαλε για τις εκδηλώσεις και στην αρχική ανακοίνωση του δεν διευκρίνισε πως η γιορτή των λουλουδιών που είθισται να γίνεται παραμονή της Πρωτομαγιάς το βράδυ, μεταφέρεται χρονικά φέτος για την Παρασκευή 3 Μαΐου. Το thebest.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο των ανθοπωλών Πάτρας, κύριο Νίκο Ανδρικόπουλο, ο οποίος μας είπε πως πράγματι την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 παραμονή της Πρωτομαγιάς, πολύς κόσμος έδειχνε μπερδεμένος και ρωτούσε αν απόψε ήταν και η γιορτή με τα λουλούδια στα Ψηλαλώνια. Πάντως μπορεί η γιορτή να μεταφέρθηκε εν τούτοις πολλοί έσπευσαν στα ανθοπωλεία το πρωί της Τρίτης και την υπόλοιπη μέρα για να αγοράσουν μπουκέτα με ολόφρεσκα και ευωδιαστά άνθη.
Ο λόγος της μεταφοράς όπως μας εξήγησε ο κ. Ανδρικόπουλος είναι διότι η παραμονή της Πρωτομαγιάς συνέπεσε αμέσως μετά το Πάσχα που πολλοί ακόμη λείπουν εκτός πόλης, κι έτσι κρίθηκε πιο σωστό η εκδήλωση να πάει τρεις μέρες μετά την Παρασκευή που οι περισσότεροι θα έχουν γυρίσει. Είναι αλήθεια πως έχει ξαναγίνει κατά το παρελθόν να αλλάξει ημερομηνία η γιορτή των λουλουδιών.
Για φέτος όπως ανέφερε ο κ. Ανδρικόπουλος στο thebest.gr, θα στηθούν στο κάτω μέρος της πλατείας Υψηλών Αλωνίων 14 πάγκοι σαν μικρά περίπτερα με ανθοπώλες μόνο από την περιοχή της Πάτρας, οι οποίοι και έλαβαν την σχετική άδεια που δίνεται από το Δήμο Πατρέων. Όσο για τις τιμές όπως μας είπε ο κ. Ανδρικόπουλος, θα είναι πιο κάτω και πιο προσιτές σε σχέση με τις τιμές ενός ανθοπωλείου.
Τα τριαντάφυλλα (κόκκινα ή λευκά ή και άλλων χρωμάτων) που συνήθως είναι τα πιο δημοφιλή και προτιμητέα από τον κόσμο θα πωλούνται 1 με 1,50 ευρώ και τα μαγιάτικα στεφάνια θα ξεκινούν από τα 8 με 10 ευρώ και θα ανεβαίνει η τιμή τους ανάλογα τα άνθη που είναι φτιαγμένα. Πολλοί στη γιορτή των λουλουδιών επιλέγουν και γλάστρες με τριανταφυλλιές, με ορτανσίες, γεράνια, γαρδένιες και πολλά άλλα.
«Γενικά αυτό που προτιμά ο κόσμος και είναι το καλύτερο αυτήν την εποχή είναι ότι είναι ανθισμένο, γεμάτο δηλαδή άνθη και όχι πράσινα φυτά που θα μπορεί να βρει και στους αγρούς». Οι πάγκοι θα είναι έτοιμοι να στηθούν από τις 3 το μεσημέρι κι έπειτα και θα λειτουργήσουν έως και τη 1 τα ξημερώματα. Στόχος των ανθοπωλών είναι να ευχαριστήσουν τον κόσμο με ολόφρεσκα, ευωδιαστά και πανέμορφα άνθη και παράλληλα να περιφρουρήσουν τους πάγκους τους από τους πλανόδιους που γυρίζουν την πλατεία πουλώντας λουλούδια αμφιβόλου προέλευσης. «Είναι ένα έθιμο που ο κόσμος αγαπά να το τηρεί. Αναμένονται εκατοντάδες κόσμου και πιστεύω θα έχει και φέτος επιτυχία», ανέφερε τέλος ο κ. Ανδρικόπουλος στο thebest.gr.
*Για την Τετάρτη 1/5/2019 ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη στις 21.00 στα Ψηλαλώνια με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για την Παρασκευή 3/5 έχει προγραμματιστεί συναυλία μόνο στην πλατεία Ομονοίας στις 21.00 από την λαική ορχήστρα «Μινόρε παράπονο».
Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ