Type Here to Get Search Results !

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΜΕ 40.000 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ

Περισσότερα από 150 πληρώματα, 35.000 συμμετέχοντες που διανύουν μια διαδρομή 4 περίπου χιλιομέτρων και δεκάδες χιλιάδες θεατές στα πεζoδρόμια, τα μπαλκόνια και τις κερκίδες. Με τέτοιους αριθμούς, σε συνδυασμό με το ελληνικό ταμπεραμέντο, είναι εύκολο να αντιληφθούμε γιατί το Πατρινό Καρναβάλι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στην Ευρώπη!
 
Το φετινό Kαρναβάλι έχει ως θέμα «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις» και αφηγητές θα είναι οι κατασκευαστές των αρμάτων, οι ράφτρες των κοστουμιών, τα μέλη των πληρωμάτων που εμπνεύστηκαν τις στολές και οι συνθέτες που το τραγούδησαν, ζωντανεύοντας έτσι τις αναμνήσεις. Εντύπωση αναμένεται να προκαλέσουν τα άρματα του βασιλιά Καρνάβαλου και της Βασίλισσας, που εκτός από κίνηση, θα έχουν και ειδικά εφέ και η παρουσία κινέζικου καλλιτεχνικού σχήματος στο άνοιγμα της παρέλασης, που θα παρουσιάζει το δρώμενο του δράκου, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει τα ήθη και έθιμα άλλων πολιτισμών.

Για τους Πατρινούς, το Καρναβάλι είναι σοβαρό ζήτημα. Η όλη διαδικασία, που κορυφώνεται με τη Μεγάλη Παρέλαση την Κυριακή της Τυροφάγου, αποτελεί ιεροτελεστία, η οποία αρχίζει ακόμα και 2 μήνες πριν, με ποικίλες εκδηλώσεις να οργανώνονται σε ολόκληρη την πόλη, δημιουργώντας ένα εορταστικό κλίμα.
 
 
Εξάλλου, η ιστορία του είναι μακρά, με τις ρίζες του πατρινού Καρναβαλιού να χρονολογούνται στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο έμπορος Μωρέττη φιλοξένησε στην οικία του τον πρώτο αποκριάτικο χορό μετά την απελευθέρωση, όπου οι Πατρινοί εμφανίστηκαν μασκαρεμένοι και διασκέδασαν με φαγητό, μουσική και χορό. Ακολούθως, το Καρναβάλι ενισχύθηκε με επιρροές από τους Επτανήσιους, τους Ιταλούς και τους Γάλλους. Το 1870 εμφανίστηκαν τα πρώτα άρματα με ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων να λαμβάνουν μέρος και συνεχίστηκε μέχρι την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, όπου οι διάφοροι πόλεμοι ανέστειλαν τους εορτασμούς. Η ανάσταση επήλθε μετά το 1950 και από τότε το
Καρναβάλι εξελίσσεται συνεχώς, φτάνοντας στη σημερινή του μορφή.
 
Ο περίφημος σοκολατοπόλεμος, τα «Μπουρμπούλια», δηλαδή οι απογευματινοί χοροί όπου οι ντάμες προσέρχονται μασκαρεμένες και έχουν την πρωτοβουλία να επιλέξουν τον δικό τους καβαλιέρο στον χορό, το καθιερωμένο πλέον κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου στο λιμάνι της Πάτρας, με καταπληκτικά πυροτεχνήματα και  ξέφρενο γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας, είναι μερικές από τις παραδόσεις που καθιστούν το πατρινό Καρναβάλι μοναδικό.
 
 
Φυσικά, όλα αυτά με φόντο την πανέμορφη Πάτρα, που αποτελεί ένα ακόμα λόγο για να πραγματοποιήσετε το ταξίδι. Δεν είναι λίγα αυτά που θα θαυμάσετε στην πόλη: εξαιρετικά νεοκλασικά κτήρια, ρωμαϊκά μνημεία, το μεσαιωνικό κάστρο, μερικά από τα παλαιότερα χαμάμ στην Ευρώπη, μουσεία, το θέατρο Απόλλων, το Δασύλλιο με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, γραφικές πλατείες που κατακλύζονται από φοιτητές, τουρίστες και ντόπιους, ταβερνάκια, ουζερί, μπουζούκια και αγορά ικανή να ικανοποιήσει και τις πιο προχωρημένες shoppers!
 
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Achaia Clauss, το παλαιότερο οινοποιείο στην Ελλάδα. Στα πέτρινα κτήρια, με τα μεγάλα δρύινα σκαλιστά βαρέλια, ζει και αναπνέει ακόμα η ξακουστή Μαυροδάφνη του 1873, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου. Απαραίτητο, επίσης, να δοκιμάσετε τεντούρα, παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, με πολύ ευχάριστη γεύση αλλά και μεγάλη περιεκτικότητα αλκοόλ και τα λουκούμια με τη βελούδινη υφή, σπεσιαλιτέ της περιοχής. Ζαλισμένοι απ’ τον χορό – και το ποτό - θα αποχαιρετήσετε την Πάτρα σιγοτραγουδώντας: «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα, έλα να ζήσεις για λίγο τρελά!».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ