Type Here to Get Search Results !

Ποια είναι τα δύο σοβαρά προβλήματα προτεραιότητας της Δημοτικής Αρχής

Την Τρίτη 13 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ανατολικού Διαμερίσματος λαϊκή συνέλευση για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2019, παρουσία πλήθους δημοτών.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι, Χρήστος Κορδάς και Δημήτρης Πελεκούδας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», Χρήστος Πατούχας, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και πολλοί κάτοικοι.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην σύντομη παρέμβασή του σημείωσε:
«Οι συναντήσεις που κάνουμε δεν είναι τυπικές. Οι πόλεις χτίζονται από την προσπάθεια όλων μας. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να τα εντοπίζουμε για να τα αντιπαλεύουμε και να τα ξεπερνάμε. Ο Δήμος πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος. Αυτοί δεν θέλουν Δήμους, θέλουν προωθήσουν τους ιδιώτες να διαχειρίζονται τα ζητήματα των δημοτών και να μεγαλώνουν τα κέρδη τους από αυτούς.
Θέλω να τονίζω δύο σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις διακοπές ρευματοδότησης σε εκατοντάδες οικογένειες. Εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες της πόλης μας δεν έχουν ρεύμα. Θα δώσουμε αγώνα για αυτό το θέμα. Θα απαιτήσουμε και δεν θα επιτρέψουμε την διακοπή ρεύματος στις φτωχά λαϊκά σπίτια.
Το δεύτερο σοβαρό θέμα είναι ότι στο Υπερταμείο μπήκαν δημόσιοι χώροι που σκοπεύουν να τους δώσουν σε ιδιώτες για αξιοποίηση. Ένας τέτοιος χώρος είναι το ΚΕΤχ. Εμείς ως Δήμος το διεκδικούμε και θα το διεκδικήσουμε για λογαριασμό του πραγματικού του ιδιοκτήτη που είναι ο πατραϊκός λαός.
Όσον αφορά στον Ριγανόκαμπο, περιμένουμε συνάντηση με το Υπ. Οικονομικών για να δούμε τι θα μας απαντήσουν. Και σε αυτό το θέμα δεν κάνουμε πίσω και το γνωρίζουν.
Μιας που πάμε να χτίσουμε και αυτή την νέα χρονιά με όσους εργαζόμενους έχουμε, αξίζει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε μαζί για την πόλη μας, για την αυλή του σπιτιού μας».
Στην εισηγητική του παρέμβασή ο Αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2019 και τα έργα που γίνονται, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι με το τέλος των μνημονίων έρχεται η «δίκαιη ανάπτυξη», η πραγματικότητα βοά όσον αφορά τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής της λαϊκής οικογένειας, εξαιτίας της συνέχισης των αντιλαϊκών πολιτικών της Κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Η Κυβέρνηση με βάση και το οικονομικό της  πρόγραμμα όχι μόνο καθηλώνει την κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους  στα σημερινά επίπεδα αλλά και επιπλέον θέτει ως στόχο τα «ίδια έσοδά τους» να υπερκεράσουν την κρατική χρηματοδότηση μέχρι το 2022.
Στο Δήμο αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για νέους παιδικούς σταθμούς, νέα σχολεία. Η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών.
Οι λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς δρόμους, για πεζοδρόμια, για αγορά ελεύθερων χώρων αποτελούν και αυτά  «μη ανταποδοτικά» έργα για την Κυβέρνηση. Ο Δήμος με ίδιους πόρους  αναγκάζεται να σηκώνει το βάρος της συντήρησης των άθλιων οδοστρωμάτων της πόλης μας σε δρόμους μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων, των πλατειών των κοινόχρηστων χώρων. Και αυτό με τεράστια έλλειψη προσωπικού, και συνεπώς χωρίς κατάλληλη δομή υπηρεσιών.
Οι εργαζόμενοι του Δήμου και η Δημοτική Αρχή έχουν να επιδείξουν πρωτοφανή θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τα έργα που γίνονται.
Υπογραμμίζουμε την πολλαπλάσια σε σύγκριση με το παρελθόν και ποσοτικά και ποιοτικά δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες μας. Είμαστε σε θέση και διαβεβαιώνουμε τον Πατραϊκό Λαό ότι έχουμε έτοιμες μελέτες και διεκδικούμε από την Κυβέρνηση, Περιφέρεια κ.λπ. για να χρηματοδοτηθούν έργα από διάφορες πηγές (ΣΑΤΑ, Πόροι του Δήμου, ΠΔΕ,ΕΣΠΑ κ.τλ.) που ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 100.000.000 ευρώ!!!
Αν αθροίσουμε και τις προμήθειες ,τα έργα για την διαχείριση των απορριμμάτων, τα έργα της ΔΕΥΑΠ, και τα έργα των διαφόρων Οργανισμών του Δήμου ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει συνολικά τα 200.000.000 ευρώ!!!
Σημειωτέον ότι ήδη ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ έχουν σήμερα εγκεκριμένες στα προγράμματα χρηματοδοτήσεις και ενταγμένα έργα που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ!!!
Στόχος αφενός η βελτίωση των υποδομών της Πόλης μας ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες γειτονιές και παράλληλα η μείωση του μεγάλου ποσοστού ανεργίας του Τεχνικού κόσμου της Πόλης μας.
Αναλυτικότερα:
ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, δημοτικά κτίρια, πλατείες, παιδικές χαρές κ.λπ.)
Παρά τις τεράστιες ανάγκες και την ξεχωριστή προσπάθεια των εργαζομένων μηχανικών, τεχνιτών κ.λπ. είμαστε σε εξαιρετικά καλό δρόμο όσον αφορά βελτίωση των υποδομών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, παιδικές χαρές, σε λαϊκές γειτονιές κ.λ.π. πράγματα στα οποία η Δημοτική Αρχή δίνει ξεχωριστή προτεραιότητα. Ήδη η αυτεπιστασία της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Έργου έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια  σπουδαίο έργο, χάριν και της εργασίας των εκατοντάδων οκταμηνιτών εργατοτεχνιτών.
Φέτος έχει επιτευχθεί ριζική αναβάθμιση 60 σχολείων που είναι πολυπληθή και είναι στις υποβαθμισμένες γειτονιές καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ,παιδικών χαρών, πλατειών, αθλητικών χώρων ,χώρων πολιτισμού και πρασίνου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ολοκληρωμένα έργα όπως χώρος πρασίνου στον Κόκκινο Μύλο, στο Άγιο Νικόλαο Λεύκας, Βρεφοκομείο ,Αρχαίο Ωδείο, Πλατεία Όλγας, Πλατεία Συνόρων (Δούρου) ,πλατεία Νόρμαν, Μόλος Αγίου Νικολάου, αίθουσα χορευτικού, Κήπος Σκαγιοπουλείου, Πλατανόδασος, Παμπελοπονησσιακό Στάδιο, πλατεία στην Αγία Αλεξιώτισσα, Αγία Τριάδα, γήπεδο στην Αγία Αλεξιώτισσα, την Ανάπλαση του Ιστορικού συνοικισμού της Αγίας Αικατερίνης.
Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση (από προγράμματα, πόρους του Δήμου, ΣΑΤΑ κ.λπ.) για έργα και μερικά ήδη κατασκευάζονται ύψους 50εκ. ευρώ.
Επίσης έχουμε έτοιμα για δημοπρασία και αγωνιζόμαστε να χρηματοδοτηθούν νέα μεγάλα έργα όπως Παλαιό Νοσοκομείο 10,7 εκατ. ευρώ, 12ο Γυμνάσιο 3,4 εκατ. ευρώ, γήπεδα, επισκευές δημοτικών κτιρίων, ενεργειακές αναπλάσεις κ.λπ.
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Οι ανάγκες για ανακατασκευή, συντήρηση, οδών και πεζοδρομίων είναι τεράστιες και χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Πρόκειται για δεκάδες χιλιόμετρα στο κέντρο της πόλης, στα διαμερίσματα και στις τοπικές κοινότητες. Ταυτόχρονα χρειάζονται νέες τσιμεντοστρώσεις και διανοίξεις οδών του σχεδίου πόλης, σε όλη την έκταση του Δήμου. Υπάρχουν εκατοντάδες  αγροτικοί δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων που κάθε χρόνο χρήζουν συντήρησης , όπως και νέα μικρά τεχνικά έργα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φθαρμένα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, διαγραμμίσεις, σε αντιστηρίξεις οδών, αποκατάστασης κατολισθήσεων, σε στηθαία ασφαλείας και κιγκλιδώματα, παρεμβάσεις σε χείμαρρους, ρέματα και αρδευτικά έργα. Επίσης έργα αντιπλημμυρικής προστασίας,  πλην όμως τα ανωτέρω έργα δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ χαρακτηρίστηκε μόνο ο δρόμος από την Ξερόλακκα έως τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  της Περιφέρειας.
Το 2019 λόγω της εξαιρετικά  δύσκολης κατάστασης δίνεται πολύ- περισσότερο βάρος στο να γίνουν πολλά και μεγάλα έργα σε αυτόν τον τομέα με δαπάνες από τους πόρους του Δήμου και ΣΑΤΑ. Παρά την υποστελέχωση της Διεύθυνσης Έργων Υποδομής οι εργαζόμενοι εκεί αγωνίζονται ώστε να ολοκληρωθούν μελέτες σε πρωτόγνωρα μεγέθη προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ή περίπου 25 εκατ. ευρώ μετά τις προσδοκώμενες εκπτώσεις στις προσφορές των εργολάβων. Έργα που θα ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 2-3 χρόνων. Υπογραμμίζουμε ξανά ότι οι ανάγκες του Δήμου είναι πολλαπλάσιες, οι πόροι του Δήμου ελάχιστοι, συνεπώς θα  ικανοποιηθούν μόνο με διεκδίκηση πρόσθετων Κρατικών Πόρων.
Χαρακτηριστικά:
Α)  Για ανακατασκευή και συντήρηση οδών και πεζοδρομίων προγραμματίζονται έργα:
  1. Κεντρικό και Αρκτικό τμήμα της Πάτρας προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ
  2. Στο Ανατολικό και Νότιο Διαμέρισμα έργα αξίας 4,9 εκ. ευρώ
  3. Στις ενότητες Βραχνεΐκων, Παραλίας, Μεσσάτιδας, και Ρίου αξίας 2,1 εκατ. ευρώ
  4. Δρόμοι προς Μονή Ομπλού και το Παναχαϊκό όρος.
  5. Έργα όπως ανάπλαση Αγίας Αικατερίνης, Καντριάνικα, περιοχή Ζαρουχλεΐκων.
Στην συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις, ερωτήσεις και επισημάνσεις από εκπροσώπους συλλόγων και κατοίκους και δόθηκαν απαντήσεις από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο. Τονίσθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα Ταμπάχανα με την λειτουργία της μικρής περιμετρικής και η Δημοτική Αρχή κλήθηκε να παραστεί στο πλευρό των κατοίκων που την προσεχή Τετάρτη 21 Νοέμβρη στις 6.30 μ.. πραγματοποιούν κινητοποίηση – συγκέντρωση στα Ταμπάχανα απαιτώντας να γίνει κόμβος.
Επίσης οι κάτοικοι ζήτησαν η Δημοτική Αρχή να τους συμπαρασταθεί στις 12 Δεκέμβρη στα Δικαστήρια στα ασφαλιστικά μέτρα που καταθέτουν για την τετραπλή κεραία κινητής τηλεφωνίας στην οδό Ευριπίδου  στην Εγλυκάδα.
Στην λαϊκή συνέλευση του Ανατολικού Διαμερίσματος συμμετείχαν επίσης, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Αγίας Αλεξιώτισσας, Αγνάντι, Αρόης, Γηροκομείου, Ζωοδόχου Πηγής Περιβόλας, Μακρυγιάννη, Μεταμόρφωση Σωτήρος Εγλυκάδος, Μπεγουλακίου, Παγώνας, Παναγίας Αλεξιώτισσας, Περιβόλας, Προφήτη Ηλία, Ριγανόκαμπου, «Έκφραση» Εγλυκάδα, Σαμακιά, Ρωμανού, Σουλίου.
17 ΝΟΕΜΒΡΗ
Πριν την λήξη της Λαϊκής Συνέλευσης η Δημοτική Αρχή κάλεσε τους συγκεντρωμένους να πάρουν μέρος το Σάββατο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973 και συγκεκριμένα στις 5 μμ στην συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην πλ. Όλγας) και την ίδια μέρα στις 8 το βράδυ στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, στις αποθήκες Μπάρρυ (Καρόλου και Όθωνος- Αμαλίας)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ