Type Here to Get Search Results !

Η παραοικονομία καλά κρατεί – Συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

Παρά την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις με στόχο να φέρουν σε μια ισορροπία τα οικονομικά τους κράτους, εκατοντάδες επαγγελματίες και στην Πάτρα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, σχεδόν ανενόχλητοι.
Όπως καταδεικνύει το ρεπορτάζ του thebest.gr οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε χώρους εστίασης και αναψυχής με αποτέλεσμα σε άλλους χώρους επαγγελματικής δράσης η φοροδιαφυγή, στην κυριολεξία, να οργιάζει.

Συμπολίτες Πατρινοί, μιλώντας στο thebest.gr, εκμυστηρεύονται ότι σπανίως τους δίνουν απόδειξη για τις καθημερινές τους συναλλαγές, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, ταξιτζήδες, περίπτεράδες, παραγωγοί λαϊκών αγορών, καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα και πολλοί άλλοι.
Για παράδειγμα το επιτόπιο ρεπορτάζ μας σε λαϊκές αγορές της Πάτρας έδειξε ότι ένα ελάχιστο ποσοστό των παραγωγών που μετά βίας ξεπερνάει το 5-10% του συνόλου παρέχουν στους πελάτες τους, μαζί με τα αγγουράκια και τις ντοματούλες, την προβλεπόμενη απόδειξη. Μάλιστα, οι νομοταγείς, εκείνοι δηλαδή που αποτελούν την εξαίρεση, διαμαρτύρονται για την παντελή απουσία ελέγχων γεγονός που ουσιαστικά λειτουργεί σε βάρος όσων κόβουν κανονικά τις αποδείξεις τους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους ελεύθερους επαγγελματίες που σχετίζονται με την οικοδομή: Ελαιοχρωματιστές, μονωτές, πλακάδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.α.. Σχεδόν ποτέ δεν προτίθεται να κόψουν απόδειξη και όταν ερωτηθούν σχετικά από τους συμπολίτες τότε ανεβάζουν την τιμή, επιχειρώντας να προσθέσουν το κόστος του φόρου στον πελάτη. Ξέρουν όμως την οικονομική κατάσταση του κόσμου, η πλειοψηφία των οποίων προτιμά να γλιτώσει 80-100 ευρώ κι έτσι αποδέχεται να γίνουν οι εργασίες «μαύρες».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Πατρινών που φθάνουν στο thebest.gr, την ίδια τακτική ακολουθούν και πάρα πολλοί γιατροί της πόλης οι οποίοι αρνούνται να κόψουν απόδειξη και διαπραγματεύονται αναλόγως την τιμή. Μια «μέση» λύση για να αποφύγουν την φορολόγησή τους στο σύνολο της αμοιβής τους αναζητούν και αρκετοί δικηγόροι οι οποίοι συνήθως κόβουν μόνο όσα φαίνονται από τα παράβολα κ.α.

Με το «τουφέκι» όμως κυνηγούν οι συμπολίτες τις αποδείξεις και σε ταξί και περίπτερα όπου επίσης αρκετοί επαγγελματίες… «ξεχνούν» να κόψουν απόδειξη.

Ως εκ τούτου στην Πάτρα και τις γύρω περιοχές διακινούνται ως «μαύρα» χιλιάδες ευρώ, τα οποία αλλάζουν χέρια καθημερινά χωρίς οι αποδέκτες τους ποτέ να φορολογούνται για τα εισοδήματά τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ