Type Here to Get Search Results !

Τα Capital Controls… θανάτωσαν τον εμποράκο– Έως και 70% η πτώση του τζίρου– «Έρχονται εκπτώσεις… πάρε κόσμε»!

Πάτρα: Τα Capital Controls… θανάτωσαν τον εμποράκο– Έως και 70% η πτώση του τζίρου– «Έρχονται εκπτώσεις… πάρε κόσμε»! Εικόνα κατάρρευσης στο λιανεμπόριοΉταν που ήταν στραβό το κλίμα στην αγορά της Πάτρας και της Αχαΐας, το… δάγκωσαν και τα Capital Controls επιφέροντας ουσιαστικά το θάνατο του μικρομεσαίου εμποράκου. Το κλίμα που μεταφέρουν στο thebest.gr έμποροι της περιοχής είναι πραγματικά τραγικό.
Σύμφωνα με τα όσα δείχνει το ταμείο τους τις τελευταίες 2 εβδομάδες από την στιγμή δηλαδή που έκλεισαν οι τράπεζες και μέχρι σήμερα, ο τζίρος σε πολλά καταστήματα έχει πέσει μέχρι και 70%.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εφιαλτική και δύσκολα θα επανέλθει γρήγορα στην κανονικότητα ακόμα και αν υπάρξει την Κυριακή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως μας εξηγεί το μέλος του Εμπορικού Συλλόγους της Πάτρας Θανάσης Σπυρόπουλος, έχουν ουσιαστικά παγώσει τα πάντα και έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα περάσει καιρός.
«Θα συνεχίσουν να ζητούν μετρητά τα οποία επί της ουσίας δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα το κόστος ζωής να  αυξάνεται», σημειώνει. Δυσοίωνα τα μηνύματα σύμφωνα και με τον πρόεδρος του Συλλόγου των εμπορικών καταστημάτων του ιστορικού κέντρου της Πάτρας Δημήτρη Παλούμπη ο οποίος μιλώντας με συναδέλφους του έχει καταγράψει επίσης ραγδαία πτώση του τζίρου καθώς η μόνη, ελάχιστη , κίνηση που καταγράφηκε τις 15 μέρες που πέρασαν, ήταν από όσους κατέχουν κάρτες και φοβήθηκαν ότι θα τους «κουρευτούν» οι καταθέσεις.
«Η μείωση του τζίρου, που εκτιμώ ότι φθάνει ακόμα και το 80%, έρχεται να προστεθεί στην περιορισμένη κίνηση από το Γενάρη και μετά, κάτι που φέρνει  τους περισσότερους συναδέλφους αντιμέτωπους με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που συσσωρεύονται και φυσικά ούτε λόγος για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις παραγγελίες, τις εισαγωγές κ.α.», τονίζει ο κ. Παλούμπης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που έχουν προκύψει είναι το περιστατικό επιχειρηματία της πόλης ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, είχε κάνει παραγγελία από ευρωπαϊκή χώρα, τα εμπορεύματα έφθασαν στ λιμάνι της Πάτρας όμως ο συμπολίτης δεν μπορούσε να τα παραλάβει γιατί δε διέθετε τ’ απαιτούμενα χρήματα!
«Το δυστύχημα είναι πως δεν βλέπουμε φως ούτε με τα μέτρα που προτείνονται τα οποία βασίζονται στην φορολόγηση των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει όραμα. Μόνος στόχος φαίνεται πως είναι το: «Ό,τι αρπάξουμε για να σταθεί όρθια τώρα η χώρα», προσθέτει ο κ. Παλούμπης.
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην αγορά και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας, Γιώργος Ρώρος ο οποίος θεωρεί ότι η πτώση στα εμπορικά καταστήματα είναι δυσβάστακτη, αφού οι περισσότεροι επιχειρηματίες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους.
Αναφερόμενος στα γενικότερα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα Capital Controls μας εξηγεί πως, για παράδειγμα, γνωστή εταιρία  με ρολόγια ανέστειλε τη λειτουργία της για τουλάχιστον μια εβδομάδα και μετά θα αναθεωρήσει την στάση της ανάλογα με τις εξελίξεις.
Παράλληλα εξηγεί ότι ακόμα και νέα ζευγάρια που προγραμμάτιζαν τους αρραβώνες τους είναι προβληματισμένα και του λένε να κρατήσει τις βέρες, παρά το γεγονός ότι έχουν δώσει προκαταβολή, μέχρι να δουν τι θα κάνουν.
«Ευελπιστούμε να υπάρξει από την κυβέρνηση μια συμφωνία υπό όρους, η οποία σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις που έρχονται από Δευτέρα, να βοηθήσουν κάπως την αγορά. Η εμπορική κίνηση είναι θέμα ψυχολογίας και ευχόμαστε αυτή να αλλάξει από την ερχόμενη εβδομάδα. Φυσικά οι εκπτώσεις θα είναι «πάρε κόσμε» με 50% κι 60% μήπως και μετριαστούν οι ζημιές όλης αυτής της περιόδου», εκτιμά ο κ. Ρώρος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ