Type Here to Get Search Results !

350 επιστήμονες στην Πάτρα για την διαχείριση της άρδευσης και των εδαφών

350 επιστήμονες στην Πάτρα για την διαχείριση της άρδευσης και των εδαφών
Πάνω από 350 επιστήμονες από 20 χώρες του κόσμου βρίσκονται από την Τετάρτη στην Πάτρα και λαμβάνουν μέρος στο διεθνές συμπόσιο IRLA 2014 που διοργανώνεται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ξενοδοχείο «Αστήρ» με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Ηπείρου.
Αντικείμενο του συμποσίου αποτελούν τα έξυπνα εργαλεία διαχείρισης της άρδευσης για αγροτικές καλλιέργειες και αστικά τοπία, στο πλαίσιο του προγράμματος IRMA Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013.
Ο project manager του έργου κ. Γιάννης Τσιρογιάννης και εκπρόσωπος του ΤΕΙ Ηπείρου εξήγησε στο pelop.gr ότι μέσω του προγράμματος διαμορφώνεται ένα πρότυπο επιθεώρησης των συστημάτων άρδευσης, το οποίο θα βασίζεται σε πληροφορίες από μετεωρολογικούς σταθμούς και αισθητήρες. Το σύστημα θα δίνει πληροφορίες για τις ανάγκες σε νερό άρδευσης σε επίπεδο κτήματος και αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, ακόμα και σε ποσοστό 50%.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιρογιάννης, το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην Άρτα και η εφαρμογή του στην Δυτική Ελλάδα θα είχε μεγάλα οφέλη, καθώς η περιοχή έχει χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων και παράλληλα μεγάλη σπατάλη υδάτινων πόρων.
Παράλληλα με το συμπόσιο διεξάγεται και Εδαφολογικό Συνέδριο, το οποίο επικεντρώνεται στα προβληματικά εδάφη της Δυτικής Ελλάδας και σε νέες μεθόδους αποκατάστασης.
Ο καθηγητής εδαφολογίας στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ. Παντελής Μπαρούχας τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης όλων των δυνάμεων της περιοχής για την διαχείριση του νερού και του εδάφους. Όπως εξήγησε, η Δυτική Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα με εδάφη πολύ χαμηλής οξύτητας και υψηλής αλατότητας, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές όπως η Δυτική Αχαΐα, η Ηλεία, το Μεσολόγγι και το Ευηνοχώρι, να αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερήμωσης και εγκατάλειψης.

Ο καθηγητής Εδαφολογίας στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου Εδαφολόγων Νικόλαος Μπαρμπαγιάννης, μίλησε για την απουσία σαφούς θεσμικού πλαισίου και κανόνων λειτουργίας των εδαφολογικών εργαστηρίων. Όπως είπε, μέσα από το συνέδριο θα επιχειρηθεί να κατατεθεί μια συνολική πρόταση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε τα εδαφολογικά εργαστήρια να παίξουν τον ρόλο τους στην ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και κατ επέκταση της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ