Type Here to Get Search Results !

Οι «συμμαχίες» σε Βόλο, Πάτρα

Την Κυριακή, είναι πιθανό αρκετοί από τους εκλογείς να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, θέλοντας να αποτρέψουν την εκλογή ενός σχηματισμού με σαφή προσανατολισμό.
Δύσκολες είναι οι προγνώσεις ακόμα και για τους πιο έμπειρους στο πολιτικό παιχνίδι όσον αφορά τα αποτελέσματα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις μεγάλες πόλεις. Οι κομματικές γραμμές παραμένουν πυξίδα για… λίγους και οι παλαιές αυτονόητες συνεπαγωγές δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος να είναι απρόβλεπτη.

Εμπειρα στελέχη της Αυτοδιοίκησης στον Βόλο μιλούν για ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στον νεοσύστατο εκλογικό συνδυασμό του Αχιλλέα Μπέου στην εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής. «Αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου 2012 είχε ισχυρό προβάδισμα με ποσοστό κοντά στο 31%, ενώ ο υποψήφιός του σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, έμεινε στο 24,8%. Ο “επαναπατρισμός” κάποιων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ανατρέψει την πρωτιά που κατέκτησε ο συνδυασμός του κ. Μπέου στον πρώτο γύρο, που έλαβε 38,29%». Πάντως, ο απερχόμενος δήμαρχος, Πάνος Σκοτινιώτης, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος και ήρθε τρίτος με ποσοστό 15,27%, έχει ανακοινώσει τη στήριξή του στον κ. Πατσιαντά.
Και ενώ επισήμως το ΚΚΕ καλεί τους ψηφοφόρους του να ρίξουν άκυρο ή λευκό (ο υποψήφιος του κόμματος στον Βόλο, Απόστολος Νάνος, συγκέντρωσε ποσοστό 8,37%), είναι πιθανό αρκετοί από τους εκλογείς να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή θέλοντας να αποτρέψουν την εκλογή ενός σχηματισμού με σαφές προσανατολισμό. Από την άλλη, η στάση του υποψηφίου της Ν.Δ. Μιχαήλ Μιτζικού, που έλαβε ποσοστό 13,25%, είναι σαφώς καθοριστική. Στελέχη του συνδυασμού του δεν είναι μεν υπέρ του Μπέου, αλλά δεν είναι εύκολο να πριμοδοτήσουν ανοιχτά υποψήφιο με τόσο σαφές αριστερό πρόσημο όπως ο κ. Πατσιαντάς. Πάντως ο κ. Μπέος φρόντισε να κλείσει το μάτι και προς τους συμπαθούντες τη Χρυσή Αυγή, ενσωματώνοντας συγκεκριμένα άτομα στον συνδυασμό του.
Στην Πάτρα, η πρωτιά του ΚΚΕ οφείλεται περισσότερο στον ίδιο τον υποψήφιο, Κωνσταντίνο Πελετίδη, ο οποίος έλαβε 25,04% στον πρώτο γύρο έναντι του υποψηφίου Κ. Χριστόπουλου, που είναι ανεξάρτητος, προέρχεται από το κόμμα της Ν.Δ. και ήρθε δεύτερος με 23,94%. Το ΚΚΕ στην Πάτρα στις «εθνικές εκλογές του 2012 είχε έρθει τρίτο με ποσοστό κοντά στο 10%», σημειώνουν πολιτικοί παράγοντες της περιοχής, «αλλά ο κ. Πελετίδης είναι πολύ αγαπητός στον κόσμο». Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σπαρτινός, με ποσοστό 15,41% στον πρώτο γύρο, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΚΕ, αλλά επισήμως το κόμμα δεν καλοδέχεται την υποστήριξη, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση. Ο απερχόμενος δήμαρχος, Γιάννης Δημαράς, που ήρθε τέταρτος με 10,55%, έχει ήδη ανακοινώσει τη στήριξή του στον Κ. Πελετίδη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ