Type Here to Get Search Results !

Το μυστήριο της τριπλής δολοφονίας της οικογένειας Ζουμπατλή στον Λόγγο Αιγίου το 2005


Το τριπλό φονικό στον Λόγγο Αιγίου τον Οκτώβριο του 2005 είναι πλέον η μεγάλη εκκρεμότητα της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών σε σχέση με σοβαρές ανεξιχνίαστες μαζικές δολοφονίες που έχουν σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία στην Ελλάδα. Μετά την πρόσφατη διαλεύκανση από τις αστυνομικές αρχές και τη Δικαιοσύνη της εν ψυχρώ δολοφονίας με τρία θύματα, ηλικίας 48 ως 56 χρόνων, που διεπράχθη στην Καλλιράχη Θάσου στις 16 Ιουλίου 2001 και αποδόθηκε σε 57χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας οπτικών, η ΕΛ.ΑΣ. έχει να καλύψει ένα τελευταίο «μεγάλο κενό» σε αντίστοιχες υποθέσεις: την «εκτέλεση», πιθανόν από πληρωμένο δολοφόνο, τριών μελών της οικογένειας του 66χρονου ελληνοαιγύπτιου επιχειρηματία Μιχάλη Ζουμπατλή στο Λόγγο Αιγίου το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2005.

Ακουσαν το φονικό στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ

Ενας άγνωστος, ο οποίος φέρεται να φορούσε κράνος και δερμάτινη στολή μοτοσικλετιστή, αφού έκοψε την παροχή ρεύματος εισέβαλε στην παραλιακή εξοχική κατοικία και σκότωσε με συνολικά έξι σφαίρες τον επιχειρηματία, τη σύζυγό τουΚαλλιόπη, 59 ετών, και τον γιο του Νίκο, 40 ετών, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τη 45χρονη σύζυγο του τελευταίου Αμεντ Χαναάν. Η εν ψυχρώ δολοφονία σημειώθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών του Νίκου Ζουμπατλή, ενός δεκάχρονου κοριτσιού και του πεντάχρονου αδελφού της.

Οπως ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε παρακολουθήσει τις έρευνες, «ήταν μια πρωτοφανής εγκληματική ενέργεια, αφού για πρώτη φορά είχαμε εισβολή του δολοφόνου στο σπίτι των θυμάτων του, τους οποίους πυροβόλησε με χαρακτηριστική ψυχραιμία και έφυγε χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ο δράστης ήξερε πού ήταν ο πίνακας του ρεύματος και έκοψε τα καλώδια με τρόπο που, όπως προέκυψε από σχετική πραγματογνωμοσύνη που ζητήσαμε από τεχνικούς της ΔΕΗ, θα μπορούσε να του προκαλέσει ηλεκτροπληξία. Στη συνέχεια μέσα στο σκοτάδι αιφνιδίασε τα θύματά του που βρίσκονταν στην αυλή. Επιναν τον καφέ τους, μοιράζονταν ένα κομμάτι κέικ και άκουγαν ανέμελοι μουσική από το ραδιόφωνο».

Ενα καινούργιο στοιχείο αποκαλύπτεται τώρα, όπως εξηγεί ο αξιωματικός: «Οταν κόπηκε το ρεύμα ένα από τα θύματα επιχείρησε να τηλεφωνήσει στο κέντρο πληροφοριών του ΟΤΕ προκειμένου να μάθει τον τηλεφωνικό αριθμό για τις βλάβες της ΔΕΗ στην περιοχή. Είχε αρχίσει να μιλά με την τηλεφωνήτρια όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Εμείς βρήκαμε μετά την υπάλληλο του ΟΤΕ η οποία, όπως μας είπε, πίστεψε ότι έπεφταν κροτίδες και δεν ενημέρωσε κανέναν. Εμείς ειδοποιηθήκαμε από τους κατοίκους του Λόγγου όταν το κοριτσάκι της οικογένειας Ζουμπατλή βγήκε έντρομο στους δρόμους και κλαίγοντας έφτασε στην πλατεία του χωριού. Εκεί τους είπε για το κακό που είχε συμβεί. Είμαστε βέβαιοι ότι ο δράστης έφυγε από την πλευρά της παραλίας χωρίς να αφήσει κανένα ουσιαστικό ίχνος. Από το σπίτι δεν είχε κλέψει τίποτα. Ηταν φανερό ότι ήθελε μόνο να σκοτώσει. Και το έκανε με εντυπωσιακή ηρεμία και επαγγελματισμό...».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε εκτεταμένες έρευνες για να βρουν τον φυσικό και τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος αλλά και το κίνητρο της μαζικής δολοφονίας. Οπως αναφέρει άλλος έμπειρος αξιωματούχος των διωκτικών αρχών που παρακολουθούσε τις σχετικές ενέργειες «η 45χρονη που διασώθηκε από το μακελειό μάς έδωσε μια γενική περιγραφή του δολοφόνου και όχι τίποτε το ουσιαστικό. Συνάμα δεν βρήκαμε κανένα όχημα διαφυγής του εκτελεστή. Κάποιοι μιλούσαν αόριστα για ένα μαύρο αυτοκίνητο, χωρίς καμία λεπτομέρεια. Ούτε εντοπίσαμε επίμαχη κλήση από τη σάρωση κινητών. Εκείνη την περίοδο εξάλλου ήταν ακόμα ανεξέλεγκτη η αγορά καρτοκινητών ενώ δεν είχαμε στη διάθεσή μας και τα συστήματα υποκλοπών. Είχαμε σταθεί ιδιαίτερα στην κίνησή του να κόψει το ρεύμα στο σπίτι. Μερικούς μήνες αργότερα κάποιος μας είχε πει ότι στην ίδια περιοχή είχε γίνει απόπειρα κλοπής σε ένα κατάστημα, όπου είχε προηγηθεί πάλι παρέμβαση στο ρεύμα για... συσκότιση. Οι υπόνοιες είχαν πέσει σε κάτοικο του χωριού. Και πάλι όμως δεν προέκυψε οποιοδήποτε εκμεταλλεύσιμο στοιχείο και οι πληροφορίες δεν διασταυρώθηκαν. Ούτε προέκυψε οτιδήποτε από άλλες προγενέστερες ή μεταγενέστερες έρευνες για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος εντός και εκτός Αχαΐας».

Αναζητώντας το κίνητρο...

Οσον αφορά το κίνητρο της τριπλής δολοφονίας, οι αστυνομικοί εξέτασαν αρχικά τις εμπορικές δραστηριότητες του Μιχάλη Ζουμπατλή που διατηρούσε διαφημιστική εταιρεία στην Αίγυπτο και ήταν αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου εκεί. Στο μικροσκόπιο τέθηκαν η εργασία και οι επαφές του δολοφονηθέντος γιου του, Νίκου, ο οποίος δούλευε ως γραφίστας στην επιχείρηση του πατέρα του.

Οι αστυνομικοί που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση επισημαίνουν: «Καμία σχέση της δολοφονίας με κάποια επαγγελματική ή οικονομική εκκρεμότητα των θυμάτων δεν επαληθεύθηκε. Είχε αναπτυχθεί ένα σενάριο για κυκλώματα που σχετίζονταν με εμπόριο διαμαντιών. Ούτε και αυτό επιβεβαιώθηκε. Δεν βρίσκαμε σε αυτόν τον κύκλο των δραστηριοτήτων κανένα κίνητρο που να εξηγεί μια τέτοια σφαγή...».

Ενα από τα σενάρια που εξετάστηκαν με σοβαρότητα από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από τις δικαστικές αρχές είναι η πολλαπλή δολοφονία να είχε σχέση με προστριβές στο οικογενειακό περιβάλλον του Μιχάλη Ζουμπατλή. Σύμφωνα με αναφορές, ένα μέλος της οικογένειας Ζουμπατλή, το οποίο συμπτωματικά την ημέρα του εγκλήματος δεν βρισκόταν στο σπίτι στον Λόγγο Αιγίου, είχε πολυετή δικαστική διένεξη με άλλο συγγενικό του πρόσωπο για ζήτημα επιμέλειας παιδιών - και όχι μόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο πριν από την αιματοχυσία του Λόγγου, στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής διαμάχης, δύο από τους δολοφονηθέντες είχαν προχωρήσει σε επιβαρυντικές καταθέσεις. Επιπλέον φαίνεται να υπήρχε μια ενδοοικογενειακή προστριβή για ένα ακίνητο μεγάλης αξίας στην περιοχή του Μετς, ενώ είχαν αναδειχθεί και ζητήματα κληρονομιάς. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάλεσαν για εξέταση τα συγκεκριμένα πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων, χωρίς ωστόσο να προκύψει οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ