Type Here to Get Search Results !

Εγκύκλιος περί σύλληψης βουλευτών για αυτόφωρα κακουργήματα


Εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο για τη σύλληψη βουλευτών που διαπράττουν αυτόφωρες κακουργηματικές πράξεις. Στην εγκύκλιο με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τις εφόδους των Χρυσαυγιτών σε μετανάστες μικροπωλητές, αναφέρεται ότι: οι έφοδοι σε πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών και οι έλεγχοι με την απαίτηση για επίδειξη εγγράφων (σ.σ. όπως κάνουν βουλευτές και μέλη της «Χρυσής Αυγής») αποτελεί αντιποίηση αρχής. Παράλληλα, τα αρμόδια αστυνομικά όργανα υποχρεούνται να συλλαμβάνουν τους βουλευτές, αν τελούν αυτόφωρα κακουργήματα, ενώ να τους εμποδίζουν στις πλημμεληματικές παραβάσεις και να σχηματίζουν άμεσα δικογραφίες σε βάρος τους.
Ειδικότερα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι αντιποίηση αποτελεί ακόμη και η ενέργεια του δράστη που χωρίς να αντιποιείται την ιδιότητα του δημόσιου φορέα, ωστόσο, προβαίνει σε πράξη επιτρεπόμενη μόνο σε υπάλληλο. Επίσης, στις περιπτώσεις που γίνουν ενέργειες από πολίτη για να διαπιστωθεί η τέλεση αυτόφωρου πλημμελήματος ή κακουργήματος και σε καταφατική περίπτωση τελεσθεί η σύλληψη του δράστη από πολίτη, τότε διαπράττεται η αξιόποινη πράξη της αντιποίησης.
Η εγκύκλιος διευκρινίζει πως για να συλληφθεί βουλευτής που διέπραξε αυτόφωρο κακούργημα δεν απαιτείται άδεια της Βουλής. Σε περίπτωση που το αδίκημα είναι πλημμέλημα, όπως η αντιποίηση αρχής, η οποία διαπράττεται όταν κάποιος υποκαθιστά τις αρμόδιες αρχές και διενεργεί ελέγχους νομιμότητας σε πολίτες, τότε οι αστυνομικοί θα πρέπει άμεσα να τούς αποτρέπουν, αλλά να μην τούς συλλαμβάνουν. Ακολούθως, να σχηματίζουν τη δικογραφία και πριν ασκηθεί δίωξη να ζητούν την άδεια της Βουλής. Επιτρέπεται, όμως, η χωρίς άδεια διενέργεια κάθε ανακριτικής πράξης που είναι αναγκαία για τη βεβαίωση του εγκλήματος.
Στην εγκύκλιο σημειώνεται ακόμα ότι αστυνομικοί και εισαγγελείς θα πρέπει να κινούν άμεσα την αυτόφωρη διαδικασία με την παραπομπή των δραστών της αντιποίησης στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων, καθώς η αυτόφωρη διαδικασία οδηγεί στην άμεση αποκατάσταση της προσβολής της έννομης τάξης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ