Type Here to Get Search Results !

Τάραξε τα νερά της Πολιτικής το ΣτΕ..

Δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου μετά την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ για την ψήφο των μεταναστών, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία γίνει αποδεκτή από την Ολομέλεια, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών. Στελέχη του υπουργείου, αν και αποφεύγουν να σχολιάσουν επί της ουσίας την εισήγηση του Τμήματος, επισημαίνουν ότι για να ακυρωθούν οι εκλογές της 7ης ή 14ης Νοεμβρίου 2010 σε κάποιο δήμο της χώρας, θα έπρεπε να έχει κατατεθεί ένσταση για τη συμμετοχή των αλλοδαπών εντός προθεσμίας 60 ημερών από την ημέρα διενέργειας των εκλογών και το αρμόδιο δικαστήριο να κρίνει ότι η συμμετοχή αυτή ήταν καθοριστική για την έκβαση του αποτελέσματος. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, η σχετική προθεσμία έχει παρέλθει, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοιχειοθετηθεί ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών επηρέασε το αποτέλεσμα με δεδομένο ότι κανένας μετανάστης δεν έχει εκλεγεί σε δημοτικό συμβούλιο.
Σχετικά με την απόφαση του Δ' Τμήματος στελέχη του υπουργείου επεσήμαναν ότι: «Η άποψη της κυβέρνησης είναι αποτυπωμένη στον νόμο. Και σε αυτήν η κυβέρνηση μένει μέχρι τέλους. Απόφαση του ΣτΕ είναι η απόφαση της ολομέλειας. Η άποψη που εξέφρασε το Δ' Τμήμα είναι μία ιδεολογική άποψη συγκεκριμένης κατεύθυνσης».
Από την άλλη πλευρά, τα ίδια στελέχη, επεσήμαναν ότι κανένα πολιτικό κόμμα -πλην του ΛΑΟΣ-, δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας της σχετικής ρύθμισης. Υπενθύμιζαν μάλιστα τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της αίτησης αντισυνταγματικότητας του νόμου 3838/2010 που είχε υποβάλει το ΛΑΟΣ και την οποία καταψήφισαν όλα τα κόμματα. «Είναι δεδοµένο και θεωρώ ότι επ’ αυτού επαρκώς η Επιστηµονική Επιτροπή της Βουλής έχει αποφανθεί», επισήμανε ο κ. Κ. Τζαβάρας, «ότι η διάταξη του άρθρου 4 παράγραφος 4 του Συντάγµατος είναι συµβατή µε τη διάταξη του άρθρου 17 του υπό ψήφιση νοµοσχεδίου, αφού ειδικώς µε το υπό ψήφιση νοµοσχέδιο και µε το νόµο - όταν αυτός θα ψηφιστεί- υπάρχει ειδική πρόβλεψη που πράγµατι παρέχει το δικαίωµα στους αλλοδαπούς, εφόσον έχουν ορισµένες προϋποθέσεις, να συµµετέχουν στη διαδικασία της ανάδειξης των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και να αναδειχθούν ως µέλη των δηµοτικών συµβουλίων. Είναι ζητήµατα που έχουν πολύ µεγαλύτερη σηµασία από όποια µπορεί να έχει µία ένσταση αντισυνταγµατικότητας πολύ αµφιβόλου σπουδαιότητας και χωρίς βέβαια καµία τύχη στη συγκεκριµένη περίπτωση, αφού όπως προείπα επαρκώς και µε εδραία επιχειρηµατολογία η Επιστηµονική Επιτροπή της Βουλής έχει αποφανθεί επί του συγκεκριµένου ζητήµατος». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμιζε: ότι «το ζήτηµα δεν είναι η αντισυνταγµατικότητα. Αν θέλουµε να είµαστε σαφείς και να µην κρυβόµαστε πίσω από τερτίπια. Δεν απαγορεύει να δοθεί και σε εκείνους που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια τη δυνατότητα συµµετοχής στις δηµοτικές και νοµαρχιακές εκλογές. Όπως επίσης και το άρθρο 4, παράγραφος 4 δίνει τη δυνατότητα, µέσω ειδικού νόµου, άσκησης δηµοσίου λειτουργήµατος και σε µη Έλληνα.»
Η εισήγηση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, παρά ταύτα, στην περίπτωση βεβαίως που υιοθετηθεί από την Ολομέλεια, δημιουργεί μείζον θέμα για τις προσεχείς εκλογές με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως τότε να γίνει συνταγματική αναθεώρηση γι΄ αυτό το θέμα. Η υπ' αριθμόν 350/2011 απόφαση του Δ΄ Τμήματος, με πρόεδρο τον κ. Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας κ. Ε. Αντωνόπουλο υπογραμμίζει ότι τόσο η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος, σε αντίθεση µε τις ρυθµίσεις του επίµαχου νόµου, τις οποίες το ΣΤΕ χαρακτηρίζει ανίσχυρες ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγµατος. «Η άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τονίζεται στην εισήγηση, « αποτελεί λειτούργηµα απαραίτητο για την πραγµάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, ως τοιαύτης νοουµένης της ασκούµενης από τον λαό ως εκλογικό σώµα απαρτιζόµενο µόνο από τους έχοντες δικαίωµα ψήφου έλληνες πολίτες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ