Type Here to Get Search Results !

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο είχε ψυχρή υποδοχή

Τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη σηματοδοτεί η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου και εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εξαντλημένο ορυχείο λιγνίτη στην Κοζάνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Πρόκειται για επένδυση της ΔΕΗ σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή και ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου, καθώς θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 μεγαβάτ.
Η επένδυση είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα απασχολήσει συνολικά 550 άτομα, θα καλύψει την ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους το χρόνο.
Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός μίλησε στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Κοζάνης και σημείωσε πως η κρατικοδίαιτη ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και η Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο θα παραμείνει κέντρο της παραγωγής συμβατικής ενέργειας, αλλά θα αναδειχθεί και σε κέντρο της πράσινης ανάπτυξης.
Θα αντικατασταθούν ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες με άλλες πιό καθαρές (Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2), ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή.
Στην εκδήλωση μίλησαν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.
«Καλωσορίζουμε την επένδυση, αλλά ζητάμε να γίνει γρήγορα και η μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος. Η Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «κομματική φιέστα» και σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι εξήγγειλε για δεύτερη φορά το φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο προετοίμασε η κυβέρνηση της Ν.Δ.
«Θερμή υποδοχή» στον πρωθυπουργό έκαναν οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, που έκλεισαν τα καταστήματα στην Κοζάνη, φοιτητές, συνδικαλιστές της ΔΕΗ και κάτοικοι του Βελβενδού, που διαμαρτύρονται για τη συνένωση με τα Σέρβια.

Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και προκλήθηκαν επεισόδια με αστυνομικούς στα μπλόκα των φοιτητών και των συνδικαλιστών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ