Type Here to Get Search Results !

Έτοιμα τα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Φραγμούς στην επέκταση των πόλεων θα θέσουν τα Ρυθμιστικά Σχέδια για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Τα νέα σχέδια θα δοθούν για δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2011 με στόχο η "συμπαγής πόλη" να αποτελέσει τον πιλότο και για άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός ΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός μιλώντας στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα "Ρυθμιστικά Σχέδια Πόλεων - Διαχείριση Ελεύθερων Χώρων" επεσήμανε ότι στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται επίσης τα ρυθμιστικά σχέδια για την Πάτρα, τη Λάρισα, το Βόλο και τα Ιωάννινα ενώ εκείνο τού Ηρακλείου Κρήτης είναι σε εξέλιξη. Ειδικά για τα Ρυθμιστικά Σχέδια Βόλου και Ιωαννίνων προωθείται η τελική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) από το ΥΠΕΚΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 και θα ακολουθήσουν της Πάτρας και Λάρισας.
«Ο άτακτος γιγαντισμός της Αθήνας μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με τη συστηματική διαχείριση του χώρου» , τόνισε η κυρία Μπιρμπίλη. Ειδικά στα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν την περίοδο έως το 2010, πρέπει, όπως τόνισε η υπουργός, να συμπεριληφθεί και η παράμετρος της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Τα Ρυθμιστικά Σχέδια των μεγάλων πόλεων αποσκοπούν κυρίως στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων. Αυτό σημαίνει ισορροπία των τριών πυλώνων: περιβάλλοντος - κοινωνίας -οικονομίας. Όπως ανέφερε η κυρία Μπιρμπίλη τα νέα ρυθμιστικά θα περιλαμβάνουν χώρους υποδοχής επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ρυθμίσεις για τη διατήρηση της αγροτικής γης, θα λαμβάνουν υπόψη την αθρόα είσοδο των μεταναστών ή στη Θεσσαλονίκη τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών, θα αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση και ανάδειξη πρώην βιομηχανικών περιοχών που κατέχουν προνομιακή θέση στον ιστό της πόλης.
Στόχος τους θα είναι επίσης η ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου, η ανασυγκρότηση του αστικού ιστού, η δόμηση ή επισκευή κτιρίων με βάση τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Μέσα στις επόμενες ημέρες μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό, θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ειδικά για το κέντρο της Αθήνας.
Η κυρία Μπιρμπίλη απαντώντας σε μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος τα οποία αντέδρασαν στο "φρένο" που επιχειρεί να βάλει το υπουργείο στις επεκτάσεις των πόλεων δήλωσε ότι «έχουμε πετύχει με τη διάχυση των πόλεων να δημιουργήσουμε ένα πρόβλημα ανυπέρβλητο». Όπως επεσήμανε δεν αρνείται κανείς την ποιότητα ζωής βάζοντας φρένο στη διάχυση. Η "ποιότητα ζωής" δεν αναβαθμίζεται μόνο με μια μονοκατοικία με κήπο και πισίνα στα προάστια αλλά όπως τόνισε η υπουργός εμπεριέχει και τη δυνατότητα ενός γονιού να πάει με το παιδί του βόλτα στα Εξάρχεια ή να περπατήσει στην πλατεία Θεάτρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ