
«Ο άτακτος γιγαντισμός της Αθήνας μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με τη συστηματική διαχείριση του χώρου» , τόνισε η κυρία Μπιρμπίλη. Ειδικά στα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν την περίοδο έως το 2010, πρέπει, όπως τόνισε η υπουργός, να συμπεριληφθεί και η παράμετρος της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Τα Ρυθμιστικά Σχέδια των μεγάλων πόλεων αποσκοπούν κυρίως στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων. Αυτό σημαίνει ισορροπία των τριών πυλώνων: περιβάλλοντος - κοινωνίας -οικονομίας. Όπως ανέφερε η κυρία Μπιρμπίλη τα νέα ρυθμιστικά θα περιλαμβάνουν χώρους υποδοχής επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ρυθμίσεις για τη διατήρηση της αγροτικής γης, θα λαμβάνουν υπόψη την αθρόα είσοδο των μεταναστών ή στη Θεσσαλονίκη τον μεγάλο αριθμό των φοιτητών, θα αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση και ανάδειξη πρώην βιομηχανικών περιοχών που κατέχουν προνομιακή θέση στον ιστό της πόλης.
Στόχος τους θα είναι επίσης η ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου, η ανασυγκρότηση του αστικού ιστού, η δόμηση ή επισκευή κτιρίων με βάση τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Μέσα στις επόμενες ημέρες μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό, θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ειδικά για το κέντρο της Αθήνας.
Η κυρία Μπιρμπίλη απαντώντας σε μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος τα οποία αντέδρασαν στο "φρένο" που επιχειρεί να βάλει το υπουργείο στις επεκτάσεις των πόλεων δήλωσε ότι «έχουμε πετύχει με τη διάχυση των πόλεων να δημιουργήσουμε ένα πρόβλημα ανυπέρβλητο». Όπως επεσήμανε δεν αρνείται κανείς την ποιότητα ζωής βάζοντας φρένο στη διάχυση. Η "ποιότητα ζωής" δεν αναβαθμίζεται μόνο με μια μονοκατοικία με κήπο και πισίνα στα προάστια αλλά όπως τόνισε η υπουργός εμπεριέχει και τη δυνατότητα ενός γονιού να πάει με το παιδί του βόλτα στα Εξάρχεια ή να περπατήσει στην πλατεία Θεάτρου.
0 Σχόλια