Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: «Βασίλισσα» του παρεμπορίου προβλήματίζει..


 Η άσκηση του εμπορίου με παράνομο τρόπο δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο. Για την ακρίβεια θα λέγαμε πως συνοδεύει τον καπιταλισμό από τις απαρχές του, αλλά οι διαστάσεις του έχουν πια ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Φυσικά δεν θα έμενε ανεπηρέαστη μια περιφέρεια όπως η Δυτική Ελλάδα, που αποτελεί για τη χώρα πύλη εισόδου πολλών εκ των προϊόντων αυτών.

Οι αριθμοί «μιλάνε»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στον «Νεολόγο» των Πατρών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στην περιοχή «ανθεί» το παράνομο εμπόριο τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι παραβιάσεις που εξαρθρώθηκαν από τους ελέγχους των Αρχών τους πρώτους έξι μήνες του 2022, αλλά και του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα και αναφορικά με το 2022, διενεργήθηκαν 296 έλεγχοι στην Αχαΐα και 759 στη Δυτική Ελλάδα εν τω συνόλω. Από τους ελέγχους αυτούς, προέκυψαν 45 στερήσεις αδειών σε μικροπωλητές σε επίπεδο νομού και 52 στη Δυτική Ελλάδα. Ακόμη, και δεδομένου ότι οι λαϊκές αγορές αποτελούν τη «Μέκκα» των ενεργειών παρεμπορίου, διενεργήθηκαν και εκεί ανάλογοι έλεγχοι. Αποτέλεσμα ήταν να επέλθει η στέρηση άδειας λαϊκής αγοράς σε 6 πωλητές στην Αχαΐα και σε 7 στη Δυτική Ελλάδα. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 8 περιπτώσεις λαθρεμπορίου. Συνολικά σημειώθηκαν 59 παραβάσεις στον νομό και 67 στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ας δούμε τώρα αν την ακριβώς ίδια περίοδο του επόμενου έτους, η κατάσταση παρουσιάστηκε βελτιωμένη. Με άλλα λόγια, αν τελικά μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Μαθαίνει η Δυτική Ελλάδα από τα λάθη της ή είναι καταδικασμένη να τα ξαναζήσει;

Όσον αφορά το 2023, οι Αρχές αύξησαν τους ελέγχους τους στον νομό- σχεδόν διπλασιάζοντάς τους, δείχνοντας ειλικρινή προθυμία να πατάξουν το φαινόμενο του παρεμπορίου. Έτσι, πραγματοποίησαν 496 ελέγχους στην Αχαΐα και 945 στη Δυτική Ελλάδα. Παρά την εντατικοποίηση αυτή όμως των ελέγχων, παρατηρήθηκε μια μείωση στις εντοπισθείσες παραβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, στερήθηκε η άδεια σε 16 μικροπωλητές σε επίπεδο Αχαΐας και σε 18 σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας. Εμφανώς λιγότερες από τους πρώτους έξι μήνες του προηγούμενου έτους, οι οποίες και φαίνεται να λειτούργησαν τρόπον τινά παραδειγματικά.

Το ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι στις λαϊκές αγορές του νομού δεν έγινε κάποια στέρηση άδειας, ενώ σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας έγιναν μόνο δύο. Ενδιαφέρον έχει και το «παρεμπόριο» ιδεών ή αλλιώς τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που επίσης μπορούν να καταστούν «κλοπιμαία». Όσον αφορά λοιπόν τις παραβιάσεις περί πνευματικών ιδιοκτησιών, εντοπίστηκε μόνο μία. Ελάχιστα μειωμένες ήταν και οι παραβιάσεις περί λαθρεμπορίου, οι οποίες από τις 8 του 2022, έπεσαν στις 4 (Αχαΐα) και στις 5 (Δυτική Ελλάδα). Συνολικά πάντως, καθίσταται αδύνατο να μην διαπιστώσει κάποιος την υφισταμένη πρόοδο, μιας και ο αριθμός των παραβάσεων (αυτών τουλάχιστον που έγιναν αντιληπτές στις αστυνομικές αρχές) είναι μικρότερος και από τον μισό όσων έγιναν το 2022: 24 στον νομό και 29 στην Περιφέρεια.

Τέλος και όσον αφορά τον αριθμό κατασχεθέντων ειδών, τους πρώτους έξι μήνες του 2022, κατασχέθηκαν 8040 είδη στην Αχαΐα και 8481 στη Δυτική Ελλάδα. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατακόρυφα, αγγίζοντας τα 13095 στον νομό και τα 13165 συνολικά στην περιφέρεια. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν εντοπίστηκαν λιγότερες παραβατικές πράξεις παρεμπορίου, ήταν μεγαλύτερης κλίμακας.

Η Πάτρα, «βασίλισσα» του παρεμπορίου

Όσον αφορά το θέμα σε τοπικό επίπεδο πάντως, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, εξηγεί: «Το παρεμπόριο είναι μια μάστιγα για τον εμπορικό κόσμο. Οι απομιμήσεις δεν είναι απλά προϊόντα κακής ποιότητας, αλλά προκαλούν και τεράστια ζημία στο δημόσιο και την εθνική οικονομία. Κρίνεται απαραίτητο να παταχθεί κάθε φαινόμενο παρεμπορίου, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με πολλούς και αυστηρούς ελέγχους. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε όσο χρειαστεί με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε στην πάταξή του.

Ως πόλη, η Πάτρα βρίσκεται πολύ υψηλά σε περιστατικά παρεμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο, συγκριτικά με άλλες περιοχές. Εστίες παρανομίας αναπτύσσονται στις παρυφές των λαϊκών αγορών από παράνομους μικροπωλητές. Ένα «φαινόμενο» της νέας εποχής παρεμπορίου είναι η διαδικτυακή του μορφή, καθώς στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν πραγματοποιείται κανένας απολύτως έλεγχος. Οι παρανομούντες αντιγράφουν σήματα και ονόματα μεγάλων εταιρειών».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ