Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Με κενά τα ράφια των φαρμακείων - Σημαντικές ελλείψεις το τελευταίο τρίμηνο

Πάτρα: Με κενά τα ράφια των φαρμακείων - Σημαντικές ελλείψεις το τελευταίο τρίμηνο Σημαντικές ελλείψεις αντιμετωπίζουν τα περισσότερα φαρμακεία της Πάτρας, με τους φαρμακοποιούς να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς τους, αφού στα ράφια τους δεν υπάρχουν τα φάρμακα που τους ζητούν.
Πρόκειται για βασικά φάρμακα που το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάζουν είτε μία μόνιμη έλλειψη ή μία προβληματική διακίνηση, με τους φαρμακοποιούς να είναι αναγκασμένοι να ψάξουν σε όλες τις φαρμακαποθήκες για να το βρουν. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, το φαινόμενο των ελλείψεων αυτού του τριμήνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών και η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους που έχουν ανάγκη από τα φάρμακά τους είναι μεγάλη.  
Όπως εκτιμούν, ο αριθμός των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη και απουσιάζουν μονίμως από τα φαρμακεία τους το τελευταίο τρίμηνο ξεπερνά τις 400 συσκευασίες, ενώ γύρω στα 800 επιπλέον έχουν μία προβληματική διακίνηση αυτό το διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι με δυσκολία βρίσκονται και συνήθως δεν υπάρχουν. 
Το φαινόμενο αυτό της έλλειψης σχετίζεται άμεσα με την τιμή. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, κάτι που περιορίζει τα κέρδη για τις εταιρίες που τα παρασκευάζουν, με αποτέλεσμα να στέλνουν λίγα, με τον αριθμό να μην καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν. 
Η Ελλάδα, δεν είναι στις προτεραιότητες των πολυεθνικών, ενώ το clawback που πληρώνουν (όταν η εταιρία πληρώνει επιστροφή στο κράτος ανάλογη με τα έσοδά της), είναι αρκετά υψηλό, κάτι που δεν διευκολύνει την εισαγωγή περισσότερων φαρμάκων, τα οποία έτσι και αλλιώς φαίνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 
Όμως το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο και με τις παράλληλες εξαγωγές, με τις περισσότερες φαρμακαποθήκες να επιλέγουν να τα εξάγουν στο εξωτερικό, όπου τα φάρμακα ξέρουν ότι θα τα πουλήσουν ακριβότερα, ακόμα και όταν οι ανάγκες στην εγχώρια αγορά δεν καλύπτονται και μένουν κενά. 
Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να λύσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων που πλέον δείχνει να έχει μία εμφανή αδυναμία στο να διατηρήσει μία ισορροπία στην αγορά, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ο κόσμος και να αγανακτεί δικαιολογημένα με αυτή την κατάσταση από τη στιγμή που δεν εξυπηρετείται και η υγεία του, σε μικρό ή και σε μεγάλο βαθμό τίθεται σε κίνδυνο. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ