Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: "Εικόνες ντροπής για το πάρκο του Αγίου Ανδρέα"

Πάτρα: "Εικόνες ντροπής για το πάρκο του Αγίου Ανδρέα"

Σύμφωνα με την δημοτική κίνηση ο περίβολος των δύο ναών και το πάρκο είναι σε τουλάχιστον κακή κατάσταση

Στο πάρκο του Αγίου Ανδρέα αναφέρεται σε ανακοίνωση της η δημοτική κίνηση «Πρωτοβουλία για την Πάτρα» και ο Δρ. Γεώργιος Ν. Αποστολόπουλος (Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Υπολογιστών), υπεύθυνος στον Τομέα Εικόνας Πόλης.  Αναλυτικά: «Το 1829, ο Σ. Βούλγαρης ευρισκόμενος στην Πάτρα, ύστερα από εντολή του Ι. Καποδίστρια, για την εκπόνηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης των Πατρών, επισκέφτηκε το πάρκο του Άγιου Ανδρέα. Ο χώρος τον εντυπωσίασε σε τέτοιο βαθμό, που χάρισε την αμοιβή του για την επέκταση του άλσους σ' όλη την παραλιακή ζώνη.
Ο Ι. Καποδίστριας, κατανοώντας και εκτιμώντας την προσφορά του Βούλγαρη, δίνει κι ο ίδιος ένα ποσό για το διπλασιασμό των δέντρων. Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν κι ελάχιστα συγκινούν τις εκάστοτε σύγχρονες Δημοτικές Αρχές αυτής της Πόλης, που με σειρά παρεμβάσεων παλιότερες αλλά και νεότερες, αλλοίωσαν ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία και την εικόνα του πάρκου.
Η σημερινή απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζει το πάρκο αλλά και ο περίβολος των δύο Ναών προσβάλλει τόσο την Ιερότητα του χώρου όσο και την ίδια την Πόλη στα μάτια των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.
Οι δύο Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας, Αγ. Ανδρέα δεν αποτελούν μόνο Πανελλήνιο και πανορθόδοξο προσκύνημα, αλλά και μοναδικά αρχιτεκτονικά στολίδια που πρέπει να αναδειχθούν. Παράλληλα η ζητούμενη οικονομική ανάπτυξη μέσω του θρησκευτικού τουρισμού είναι ένα στοίχημα που η Πάτρα θα πρέπει να το κερδίσει εφαρμόζοντας καινοτόμες πολιτικές. Η «Πρωτοβουλία για την Πάτρα» έχοντας οραματικές πολιτικές για την Πόλη, προτείνει άμεσα να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις για την βελτίωση της εικόνας του πάρκου:
1. Πεζοδρόμηση των οδών Ευμήλου και Κοραή, ώστε μέσω του πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου να δημιουργηθεί μια συνεχόμενη ζώνη περιπάτου που θα ενοποιεί τα μνημεία, τους ιστορικούς τόπους και τα σημαντικά τοπόσημα της Πόλης.
2. Να κηρυχτεί “ιστορικός τόπος” η τοποθεσία δυτικά και νότια των ναών καθώς και της παραλιακής ζώνης, βάσει των διατάξεων του ισχύοντα νόμου για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
3. Απομάκρυνση όλων των σκηνιτών από το πάρκο και πέριξ των δύο Ναών.
4. Απαγόρευση της στάθμευσης αυτοκινήτων.
5. Να γίνουν εργασίες καθαρισμού για την αισθητική βελτίωση του πάρκου.
6. Να υπάρξει φύλαξη.
Το τρίτο μεγαλύτερο αστικό συγκρότημα της Ελλάδας, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2006, θα βρει τον πραγματικό της ρόλο, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη και την Οικονομική και Πολιτιστική πρωτοπορία;».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ