Type Here to Get Search Results !

Πανελλήνιες 2013: Μπήκαν 1200, στην Πάτρα οι 900

Πανελλήνιες 2013: Μπήκαν 1200, στην Πάτρα οι 900Το πατρικό σπίτι εργαλείο για οικονομικές σπουδές, δεν παύει, όμως, να καταπίνει τα Πατρινόπουλα και να τα εμποδίζει να αξιοποιούν τη φοιτητική ζωή σαν διάδρομο απογειώσεως. Δείτε έναν πίνακα που τα λέει όλα.
Στον πίνακα παρατίθενται τα αποτελέσματα από τα Γενικά Λύκεια της Πάτρας, που αποδίδουν το 90% των επιτυχόντων, συνεπώς η τάση αποτυπώνεται καθαρά. Καθώς φαίνεται από αυτά τα στοιχεία, τα Λύκεια της Πάτρας πέτυχαν συνολικά, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, 1.191 νέοι και νέες και από αυτούς οι 813 μπήκαν σε σχολές της Πάτρας. Δηλαδή το 68,2% των Πατρινών επιτυχόντων πέτυχε στην Πάτρα.
Το ποσοστό μοιάζει υπέρογκο και φαίνεται να επιβεβαιώνει τη γενική τάση. Βέβαια, μια πληρέστερη μελέτη του ζητήματος θα απαιτούσε μια ολοκληρωμένη σειρά στοιχείων από προηγούμενα χρόνια, όμως αυτό το «οι επτά στους δέκα πατρινοί επιτυχόντες, μπαίνουν στην Πάτρα», δηλώνει ένα καινούργιο στοιχείο που προφανώς σχετίζεται με την οικονομική κρίση και τη δυσκολία πολλών οικογενειών να χρηματοδοτήσουν σπουδές μακριά από το σπίτι.
Βέβαια το πραγματικό ερώτημα ίσως να είναι άλλο. Δηλαδή πόσοι από τους επιτυχόντες αλλοίωσαν τις πραγματικές τους επιθυμίες προκειμένου να μείνουν Πάτρα; Αν, για παράδειγμα, ο υποψήφιος που ήθελε να σπουδάσει Ιατρική έμεινε στην Πάτρα, ενώ με τις μονάδες του θα μπορούσε να έχει πάει στην Αθήνα, μπορεί και να μην είναι μεγάλη ζημιά. Ο υποψήφιος, όμως, που ήθελε να πάει στη Νομική αλλά αναγκάστηκε να κάνει άλλες επιλογές επειδή έπρεπε να μείνει στην Πάτρα, αποτελεί ένα πρόβλημα, αφού εμποδίστηκε να υλοποιήσει την επιθυμία του.
Υπάρχει, όμως, και μια ακόμα συνέπεια αυτής της τάσης που λειτουργεί σε άλλο επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Αβραμίδη στην "Π" που κυκλοφορεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ