Type Here to Get Search Results !

Τα κλειδιά για εφεδρεία με σύνταξη

Με κατεπείγουσα υπουργική εγκύκλιο προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν ανά Ταμείο για την εργασιακή εφεδρεία. Λαμβάνεται πρόνοια ώστε να μην υπαχθούν στο μέτρο εργαζόμενοι που συμπληρώνουν τα έτη ασφάλισης, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν...
"Κλειδί" για την εφεδρεία αποτελεί η ημερομηνία συμπλήρωσης 10.500 ημερών ασφάλισης (ή 35ετίας), ενώ διαφορετικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τα όρια ηλικίας. Στον νέο θεσμό θα υπαχθούν όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώσουν μέσα στην επόμενη διετία τις προϋποθέσεις για να πάρουν πλήρη σύνταξη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 να έχουν τόσο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (ξεκινούν από 35 και φτάνουν ακόμα και τα 38 χρόνια) όσο και το όριο ηλικίας σε όσα Ταμεία υπάρχει σχετική πρόβλεψη (π.χ. ΙΚΑ).
Χθες για το θέμα αυτό υπήρξε εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη (που χαρακτηρίζεται κατεπείγουσα), όπου παρουσιάζονται αναλυτικοί πίνακες με τις προϋποθέσεις ανά Ταμείο. Στόχος είναι να μην υπάρξουν εργαζόμενοι που θα βγουν στην εφεδρεία επειδή συμπλήρωσαν τα έτη ασφάλισης και στη συνέχεια δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη, καθώς δεν θα έχουν το όριο ηλικίας.
Από την εγκύκλιο προκύπτει:
Το έτος συμπλήρωσης των 10.500 ημερών ασφάλισης ή της 35ετίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υπαγωγή ή όχι στον θεσμό της εφεδρείας. Με τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων "θωρακίζεται" το συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όπως ακριβώς ισχύει τη συγκεκριμένη χρονιά).
Η αναγνώριση των πλασματικών ετών μπορεί να αποτελέσει "παγίδα", καθώς οδηγεί στην αύξηση των ημερών ασφάλισης και ενδεχομένως στην εφεδρεία. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως "λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη όλος ο χρόνος πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης, που διανύθηκε σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, όσο και οποιοσδήποτε άλλος πλασματικός χρόνος έχει αναγνωριστεί".
Τα όρια ηλικίας για την υπαγωγή στην εφεδρεία παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις. Η ηλικία είναι σε άμεση συνάρτηση με το Ταμείο, το έτος υπαγωγής στην ασφάλιση αλλά και το φύλο (καθώς υπάρχουν διαφορές για άντρες και γυναίκες).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ