Type Here to Get Search Results !

Ευρωομόλογο υπό τον όρο πτώχευσης

Πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων, με αντάλλαγμα όμως εκχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας, αναμένεται να καταθέσει επισήμως, ενδεχομένως και αύριο, η Κομισιόν.
Η Κομισιόν, σε μία προσπάθεια να πείσει τη Γερμανία να συναινέσει στη λύση, προτείνει την έκδοση κοινών ευρωομολόγων με αντάλλαγμα αυστηρή εποπτεία των κρατών, τα οποία θα κάνουν χρήση.
Στην έκθεσή της, σύμφωνα με τους «Fianancial Times», η Κομισιόν θα τονίζει ότι η δημιουργία ευρωομολόγων θα εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και παράλληλα θα δημιουργήσει μία μεγάλη αγορά, η οποία θα μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως την αμερικανική αγορά ομολόγων.
Με δεδομένο ότι η επιλογή της έκδοσης ευρωομολόγων για το σύνολο του χρέους θα χρειαστεί χρόνο και αλλαγές συνθηκών, η Κομισιόν εισηγείται δύο εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν γρηγορότερα. Η πρώτη εκδοχή προβλέπει ότι οι ισχυρές χώρες θα προσφέρουν εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα, αλλά δεν θα σταματήσει και η έκδοση εθνικών τίτλων. Η δεύτερη, ενδιάμεση λύση προβλέπει ένα μεγάλο μέρος εθνικών χρεών να χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωομολόγων, αλλά οι χώρες να είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν δικά τους ομόλογα αν το επίπεδο του χρέους τους είναι πολύ υψηλό.
Το θέμα των ευρωομολόγων έθεσε εκ νέου χθες και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επικρίνοντας την αντίσταση της Γερμανίας. «Είναι λάθος να απορρίπτει κάποιος τα ευρωομόλογα ως κάτι το παράλογο», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, ωστόσο ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Σρέφεν Ζάιμπερτ απέκρουσε ξανά την πρόταση.
«Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την πολύ διαδεδομένη άποψη ότι τα ευρωομόλογα δεν θα ήταν σήμερα ένα θαυματουργό φάρμακο», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ προσθέτοντας ότι η κυρία Ανγκελα Μέρκελ προκρίνει μία «πολιτική λύση» στην κρίση, η οποία περιλαμβάνει το να καταστεί «υποχρεωτικός» ο σεβασμός των κανόνων καλής δημοσιονομικής συμπεριφοράς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ