Type Here to Get Search Results !

Θα δημοπρατούνται μόνο έτοιμα έργα!

Τέλος στην δημοπράτηση ανώριμων έργων από πλευράς μελετών και περιβαλλοντικών εγκρίσεων που αποτελούν σήμερα έναν από τους κυριότερους παράγοντες ναρκοθέτησης των συμβάσεων παραχώρησης αλλά και στα ανοιχτά παράθυρα του νόμου που εκτινάσσουν στα ύψη τους προϋπολογισμούς τους, προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας.
Το υπουργείο, ύστερα από ένα χρόνο προετοιμασίας και διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου, παρουσιάζει (επιτέλους) τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στον τομέα της ανάθεσης των μελετών και παραγωγής έργων, φέρνοντας στις αρχές του χρόνου νέα νομοθετική ρύθμιση στη βουλή.
Για πρώτη φορά εισάγεται στα δημόσια έργα η έννοια της ωριμότητας ώστε σε κάθε έργο που δημοπρατείται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εκτελεστεί (περιβαλλοντικές, πληρότητα και νομιμότητα τευχών δημοπράτησης κ.α), κάτι που ως σήμερα δεν συνέβαινε δημιουργώντας τα γνωστά παρατράγουδα.
Το νέο σύστημα προσφοράς των έργων θα είναι συνδυασμός κριτηρίων μεταξύ των οποίων η έκπτωση στο κόστος, η έκπτωση στο χρόνο περαίωσης της σύμβασης και στην επιμήκυνση της συντήρησης. Επιπλέον μπαίνει η έννοια των «πρόδρομων» εργασιών ως αυτοτελούς έργου και η διαδικασία της διαβούλευσης της αναθέτουσας αρχής με τους ενδιαφερόμενους ώστε να «συνδιαμορφώνονται» τα τεύχη δημοπράτησης.
Τι προβλέπεται για μεγάλα και μικρά έργα
Καθιερώνεται ως «κανόνας» για μεγάλα έργα, η χρησιμοποίηση του κριτηρίου της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς. Για τα υπόλοιπα έργα (μικρότερου δηλαδή προϋπολογισμού), καθώς και για τα έργα συντηρήσεως, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό τους, παραμένει ως «κανόνας» η χρησιμοποίηση του κριτηρίου της χαμηλότερης τιμής.
Υπό επιτήρηση οι μεγάλες εκπτώσεις
Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που αποδεδειγμένα εμφανίζουν τα έργα με μεγάλες εκπτώσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι τεχνικές εταιρείες που θα υποβάλλουν προσφορά, η οποία θα ξεπερνά ένα ορισμένο όριο, θα τίθεται υπό την επιτήρηση της νέας Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων που θεσμοθετείται με καθήκοντα και αρμοδιότητες ελεγκτικές.
Για να αποφεύγονται οι εκτροχιασμοί στα κόστη των έργων προβλέπεται ειδικό κονδύλι σε κάθε σύμβαση για την διενέργεια ποιοτικών ελέγχων. Επίσης σε έργα από ένα προϋπολογισμό και πάνω που καθορίζεται από τον υπουργό καθίσταται υποχρεωτική η συμμετοχή στην ομάδα επίβλεψης και του μελετητή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ