Type Here to Get Search Results !

Ν/σ για τα πειραματικά σχολεία

Κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και δημιουργία νέου «υπερ-Οργανισμού» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών του υπουργείου Παιδείας στον τομέα της εκπαίδευσης παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για το νέο Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο θα προκύψει από την ενσωμάτωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, τον Οργανισμό Επιμόρφωσης και το Ινστιτούτο Ομογένειας και Διαπολιτιστικής Εκπαίδευσης. Στόχος της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ υπολογίζεται ότι από την ενοποίηση των τεσσάρων φορέων και τη «μετακόμισή» τους στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι θα εξοικονομηθούν περίπου 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ακόμη καταργείται ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και οι αρμοδιότητες και το προσωπικό του περνούν επίσης στο υπουργείο Παιδείας.
Με τις μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται τα θέματα της περιουσίας του ΟΕΔΒ και της μεταφοράς του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, της υπηρεσίας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή άλλων, καθώς και σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα, ενώ διασφαλίζεται η συνέχιση της τρέχουσας παραγωγικής εκδοτικής διαδικασίας.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι η κυρία Διαμαντοπούλου στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπονται τα εξής:
Αναδιάρθρωση δομών υποστήριξης του παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού και ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας
Α. Παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο
Δεν είναι μια επιταγή αλλά μια ανάγκη και επιλογή. Είναι μια σύγχρονη και επί της ουσίας σύνθεση του έργου συναφών φορέων που εξυπηρετούσαν τους τέσσερις άξονες της εκπαίδευσης: α) πρόγραμμα σπουδών, β) αξιολόγηση, γ) επιμόρφωση, δ) έρευνα.
Με το νομοσχέδιο αυτό τίθενται τα θεμέλια για τον ορθολογικό εκσυγχρονισμό των επιστημονικών οργάνων που υποστηρίζουν το υπουργείο Παιδείας στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής. Ο στόχος επιδιώκεται να επιτευχθεί με την ίδρυση ενός νέου φορέα στον οποίο μεταβιβάζονται οι κύριες αρμοδιότητες τεσσάρων φορέων που λειτουργούσαν ως τώρα με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και οι οποίοι καταργούνται: το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.
Ο νέος φορέας
Ο νέος φορέας θα έχει υπόσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για να συνδυάζει την ασφάλεια και το κύρος του δημόσιου φορέα με την ευελιξία του ιδιωτικού και με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας. Για το πρόσωπο που θα οριστεί στη θέση του προέδρου απαιτείται γνώμη/έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Ο φορέας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και καταρτίζει το πρόγραμμα των εργασιών του προσδιορίζοντας και τις εστιάσεις του με βάση είτε ερωτήματα του υπουργού Παιδείας είτε αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Στις αρμοδιότητες του φορέα ανήκει _ χωρίς κανέναν περιορισμό _ ό,τι άμεσα ή έμμεσα διαμορφώνει, τροποποιεί ή με οποιονδήποτε τρόπο επηρεάζει τον χαρακτήρα, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των σχολείων της πρώτης και της δεύτερης βαθμίδας γενικής ή τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ