Type Here to Get Search Results !

Λονδίνο: Αποδεσμεύτηκαν εμπιστευτικά αρχεία του 1980

Η πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου να επισκεφθεί το Λονδίνο έγινε μέσω του Κεντρικού Γραφείου Πληροφοριών με εντολή φυσικά του Φόρεϊν Οφις, το οποίο είχε αντιληφθεί ότι εν όψει των επικείμενων εκλογών έπρεπε να δημιουργήσει γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το Φόρεϊν Οφις, για να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποίησε τότε, όπως αποκαλύπτουν τα εμπιστευτικά έγγραφα, και το βρετανικό Εργατικό Κόμμα.
Ο Λιουέλιν Σμιθ αναφέρεται στα εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ, τα οποία δημιουργούνται από την αντιπαλότητα του Ράλλη με τον Αβέρωφ
Η επίσκεψη της Μάργκαρετ Θάτσερ στην Αθήνα είχε δύο στόχους: να ενισχύσει το κύρος της κυβέρνησης του Γ. Ράλλη και να κλείσει εμπορικά συμβόλαια για λογαριασμό μεγάλων βρετανικών βιομηχανιών. Στην «οικονομική ατζέντα» της Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν η αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων, η κατασκευή εργοστασίου ενέργειας με λιγνίτη και το πετροχημικό συγκρότημα στο Μεσολόγγι.
Για τις εκλογές που διεξήχθησαν τον επόμενο χρόνο, το 1981, οι Βρετανοί διπλωμάτες στην Αθήνα στις εκτιμήσεις τους έδιναν στο ΠΑΣΟΚ πιθανότητες νίκης λιγότερες από το 50% και εξέφραζαν την άποψη ότι νίκη του ΠΑΣΟΚ θα ήταν επιζήμια για τα συμφέροντα της Δύσης. Το Φόρεϊν Οφις ζητούσε επίσης τη γνώμη και την εκτίμηση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα εάν έβλεπαν περίπτωση στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές.
Για τον Χ. Φλωράκη
Εμπιστευτική έκθεση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ, αναφέρεται σε εκτενή συνομιλία που είχε με τον γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, Χαρίλαο Φλωράκη. Συζήτησαν για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο Χαρίλαος Φλωράκης επέκρινε το εκλογικό σύστημα, το χαρακτήρισε «ληστεία», λέγοντας ότι το ΚΚΕ χρειάζεται 43.500 ψήφους για να εκλέξει έναν υποψήφιο, ενώ η Νέα Δημοκρατία 12.500 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ 14.000.
Στην ερώτηση του Βρετανού πρέσβη εάν θα μπορούσε το ΚΚΕ να συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ, ο Χαρίλαος Φλωράκης απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει αν συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απέκλεισε όμως οποιαδήποτε προεκλογική συνεργασία. Ο Χ. Φλωράκης πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ συμφωνούσε με τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΝΑΤΟ, τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Εκτιμήσεις -Θα φέρει το χάος
Το έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας προς το Φόρεϊν Οφις με ημερομηνία 27/6/80 παραθέτει ένα συνοπτικό προφίλ του Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα ενός προσώπου. Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται λιγότερο δογματικός, παρά την αντιαμερικανική και την αντιΝατορητορική του. Δίνει έμφαση στην «αλλαγή» παρά στον σοσιαλισμό. Ο πρέσβης φοβάται ότι πάρα τον νέο ρεαλισμό του Ανδρέα Παπανδρέου σε ορισμένους τομείς, μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα φέρει οικονομική κρίση και κυβερνητικό χάος. Είναι νωρίς να προβλέψουμε το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών, αλλά είναι απίθανο να σχηματίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου κυβέρνηση συνασπισμού με το κομμουνιστικό κόμμα. Ο πρέσβης εκτιμά ότι ο Παπανδρέου δεν αποβλέπει στο να επιβάλει μονοκομματικό κράτος. Γνωρίζει ότι ο στρατός θα τον σταματήσει εάν το επιχειρήσει. Η εξωτερική πολιτική του Ανδρέα είναι εχθρική και επιζήμια για τα δυτικά συμφέροντα, και πιθανότατα θα φέρει εσωτερική αστάθεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ