Τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώθηκε η στόχευση της δημοτικής αρχής για την κατασκευή νέων πάρκων και πλατειών, αλλά και προσφάτως είδαν οι Πατρινοί τη νέα προσπάθεια για να αποκτήσουν περισσότερο πράσινο οι πεζόδρομοι και το κέντρο της πόλης μέσα από φυτεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο των αναπλάσεων Ανω και Κάτω Πόλης, των Προσφυγικών αλλά και έργων που αναμένονται στην πλατεία Γεωργίου.
Στο Δήμο αναγνωρίζουν ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί. Γι’ αυτό άλλωστε και από τις προηγούμενες εβδομάδες ξεκίνησαν οι φυτεύσεις στο κέντρο. Σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου το απόγευμα στις 7, η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου διοργανώνει μια σύσκεψη φορέων στην αίθουσα «Αλέκα Σιούλη» του Παμπελοποννησιακού. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί όλες οι υφιστάμενες Εθελοντικές Περιβαλλοντικές Ομάδες και Σύλλογοι της πόλης, που είναι ήδη σε συνεργασία με την αρμόδια αντιδημαρχία κι έχουν υλοποιήσει κοινές δράσεις.
Η σύσκεψη είναι ανοιχτή και καλούνται όλοι οι φορείς και οι συλλογικότητες της Πάτρας, καθώς και πολίτες, που είναι ευαισθητοποιημένοι στο κρίσιμο πρόβλημα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, να συμμετέχουν.
Την ευθύνη της οργάνωσης έχει ο Συντονιστής των Εθελοντικών Περιβαλλοντικών Ομάδων Δημήτρης Σουγλέρης.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος, δηλώνει: «Η δημοτική αρχή έχει ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο για την αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης, στο οποίο ο πατραϊκός λαός πρέπει να γίνει συμμέτοχος, γιατί μόνο συλλογικά μπορούμε να το κερδίσουμε».
Οπως έχει παρουσιάσει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο παρελθόν, βασικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει σχετικά με το πράσινο είναι τα χορτάρια σε πλατείες και γειτονιές, που λόγω της έλλειψης προσωπικού, θεριεύουν κάθε χρόνο από την άνοιξη και έπειτα, το κλάδεμα των δέντρων που σε αρκετές περιπτώσεις μένουν «φαλακρά» ώστε να μην χρειαστεί άμεσα νέο κλάδεμα, αλλά και πολλές νέες φυτεύσεις.
Η «Π» κατέγραψε ορισμένα σημεία της Πάτρας που χρειάζονται περισσότερη περιποίηση και η δημιουργία σημείων πρασίνου θα βοηθούσε στην ανάδειξή τους. Βέβαια, για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες απαιτείται να έχει εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να είναι συχνή η περιποίηση αλλά και η αλλαγή των λουλουδιών ανάλογα την εποχή.
Στην σημερινή εκδήλωση, πέρα από τα όσα θα παρουσιάσει η δημοτική αρχή για τα όσα έχει σχεδιάσει να εκτελεστούν το επόμενο διάστημα με τη βοήθεια των συλλόγων και φορέων, είναι εξαιρετικά πιθανό να τεθούν από το κοινό γειτονιές και περιοχές που χρειάζονται φροντίδα.
Η «Π» μέσα στα χρόνια έχει καταγράψει σημεία που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε γωνιές πρασίνου και τα επισημαίνει. Τέτοια σημεία είναι τα εξής: Πεζόδρομοι του κέντρου (Μαιζώνος, Ρήγα Φεραίου, Γεροκωστοπούλου, Τριών Ναυάρχων κλπ) όπου προβλέπονται φυτεύσεις, Πλατείες (Γεωργίου, Αγίου Γεωργίου, Ολγας, Υψηλών Αλωνίων, Ελευθερίας, αλλά και όλες οι πλατείες σε γειτονιές της Πάτρας που έχουν πράσινο αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα διαρκούς συντήρησης), Περιαστικά άλση (Δασύλλιο, Γηροκομειό, Καρκαλό, Σαραβαλίου, όπου μπορούν να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις), Πλατανόδασος, Μαρίνα, Νότιο Πάρκο, Μόλος Αγίου Νικολάου και άλλα.
Είναι προφανές ότι οι σημερινές δυνάμεις του Δήμου δεν αρκούν για τη συντήρηση όλων των δημοσίων χώρων που μπορούν να διαμορφωθούν με πράσινο. Γι’ αυτό το λόγο, φαίνεται ότι επιβάλλεται η ενεργοποίηση συλλόγων και φορέων ώστε να αναλάβουν εθελοντικά ορισμένα σημεία, όπως είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι που σύλλογοι συνέβαλαν στους καθαρισμούς.
0 Σχόλια