Ο φακός της «Πελοπόννησος» ακολούθησε γνωστούς Πατρινούς και γρήγορα το «μυστήριο» λύθηκε: Προορισμός το Χαμάμ της Πάτρας, στον αριθμό 29 της ανηφορικής αυτής οδού, που πήρε το όνομά της από τον παλαιό δήμαρχο της πόλης (1837-1841) Ιωάννη Μπουκαούρη. Πρόκειται για το αρχαιότερο χαμάμ στην Ελλάδα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1400. Κατασκευάστηκε επί ενετοκρατίας και επί τουρκοκρατίας πέρασε στην ιδιοκτησία ενός Τούρκου πασά. Στη συνέχεα πέρασε στην κυριότητα του κράτους και εν συνεχεία πωλήθηκε σε εφοπλιστή.
Το 1934 το αγοράζει ο Μεντζέλος Δημητρίου και από τότε λειτουργεί ανελλιπώς, παραμένοντας στα χέρια της ίδιας οικογένειας έως και σήμερα!
Στην Πάτρα λειτουργούσαν επίσης ακόμα δύο χαμάμ, το ένα έξω από το Κάστρο και το άλλο στην Τουρκική Αγορά της Πάτρας, στην τοποθεσία Μπεζεστένι.
Τι είναι όμως αυτή η ανατολική έκδοση του ατμόλουτρου, που θεωρείται η υγρή έκδοση της σάουνας; Για τους θιασώτες του, που μίλησαν στην «Π», «είναι ένα ταξίδι εμπειριών που προσφέρει όχι μόνο απαλή επιδερμίδα, αλλά ένα ήρεμο και χαλαρό μυαλό!».
Η τιμή είναι 8 είναι και η διαδικασία διαρκεί 1 ώρα περίπου. Η χρήση επιτρέπεται διαφορετικές ώρες για και άνδρες.
Το Χαμάμ της Πάτρας διαθέτει μαρμάρινες αίθουσες με τοξωτές διόδους, στις οποίες η θερμοκρασία αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου. Ενας φούρνος στο πίσω μέρος του κτιρίου που καίει με πυρηνόξυλο, δηλαδή από το κουκούτσι της ελιάς, διοχετεύει την ισχυρή θερμότητα στα δωμάτια. Ο προθάλαμος έχει χαμηλότερη θερμοκρασία και ενδείκνυται για χαλάρωση και προετοιμασία εισόδου στα δωμάτια.
«ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ»
Λάτρης του χαμάμ είναι ο γνωστός έμπορος Νίκος Στριφτούλιας, ο οποίος το επισκέπτεται τρεις φορές της εβδομάδα. Οπως μας εξηγεί: «Το χαμάμ σε αναζωογονεί! Είναι πολύ αποτελεσματικό για δισκοπάθεια, απαλλαγή από άλατα, αρθριτικά, ρευματισμούς, αποβολή τοξίνων, ενώ σκληραγωγεί το κορμί».
Οπως μας λέει η κυρία Βούλα, που υποδέχεται τους πελάτες: «Η κίνηση είναι πάρα πολύ αυξημένη! Εχουμε φανατικούς πελάτες! Το χαμάμ αποβάλλει τις τοξίνες, φροντίζει ευεργετικά το δέρμα, γυμνάζει την καρδιά, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Με την εφίδρωση ανανεώνει τον οργανισμό και συντελεί στη μακροζωία. Είναι ιδανικό για αρθριτικά, ρευματισμούς, για τα άλατα του οργανισμού και το αυχενικό».
Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Χαμάμ, η διαδικασία χαλαρώνει τους μύες, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ανακουφίζει τον πόνο των οστών από αρθρίτιδα, μειώνει την κούραση και βοηθά στην αποκατάσταση μετά από αθλητική δραστηριότητα.
Πολλές είναι οι γυναίκες που περνούν το κατώφλι του Χαμάμ, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εγκυμονούσες δεν θα πρέπει να κάνουν χαμάμ γιατί η υπερβολική θερμότητα δεν είναι ωφέλιμη για την ανάπτυξη του εμβρύου.
Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, άνθρωποι με προβλήματα καρδιάς δεν πρέπει να κάνουν χαμάμ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ενώ η χρήση στο χαμάμ θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3 ώρες μετά το μεσημεριανό ή πριν από αυτό, όχι όμως με άδειο στομάχι.
0 Σχόλια